Prima pagină » Titlurile zilei » Se apropie sfârșitul pentru singurul institut de psihiatrie din țară? Sute de angajați de la „Socola” ar putea rămâne fără serviciu după o greșeală în valoare de 28 de milioane de lei – FOTO

Se apropie sfârșitul pentru singurul institut de psihiatrie din țară? Sute de angajați de la „Socola” ar putea rămâne fără serviciu după o greșeală în valoare de 28 de milioane de lei – FOTO

12 oct. 2023, 02:00, 57 ,
Codruța ȘOROAGĂ, în Titlurile zilei

Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași este în pragul falimentului, iar sute de angajați ar putea rămâne fără serviciu după un control al Casei de Asigurări de Sănătate. S-a descoperit o eroare gravă la calculul salariilor, în urma căreia Casa de Asigurări de Sănătate Iași are de recuperat de la unitatea medicală suma de 28 de milioane de lei.

Casa de Asigurări de Sănătate Iași are de recuperat 28 de milioane de lei de la „Socola”

Un control al Casei de Asigurări de Sănătate Iași la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași a scos la iveală o mare problemă în ceea ce privește influențele salariale plătite de la bugetele de stat.

Reporterii BZI au aflat pe surse că la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași a existat o eroare de calcul majoră a salariilor, ce a condus la cumularea unui prejudiciu pentru Casa de Asigurări de Sănătate Iași, în valoare de 28 de milioane de lei. Acesta a fost cumulat în anii 2019-2020. Drept urmare, pentru a recupera suma enormă pe care Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași o are de plătit, în data de 17 iulie 2023, Casa de Asigurări de Sănătate Iași a dat în judecată unitatea medicală.

„Instituția noastră efectuează controale tematice periodice la unitățile spitalicești, conform planului anual de control, inclusiv în ceea ce privește stabilirea/modul de calcul și solicitarea de sume cu titlu de influențe salariale.

În urma controalelor tematice desfășurate în anul 2022 și care au vizat și Institutul de Psihiatrie «Socola» Iași au fost dispuse atât recomandări (cum ar fi, de exemplu: să se procedeze la verificarea și recalcularea sumelor, respectiv regularizarea prin diminuare a sumelor solicitate cu titlu de influențe salariale), dar și unele măsuri de recuperare a sumelor solicitate, în mod eronat, cu titlu de influențe salariale, prin raportare la prevederile art. 38 alin. 3 lit. g din Legea cadru nr. 153/2017, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, și ale OUG nr. 114/2017, privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare pentru personalul încadrat în unitățile sanitare, conform Ordinului MS/CNAS nr. 78/14/2018, privind stabilirea condițiilor pentru punerea în aplicare a dispozițiilor art. 3 din OUG nr. 114/2017. Având în vedere faptul că Raportul de control întocmit ca urmare a finalizării acțiunii de control nu a fost contestat de către furnizor, dar nici nu s-au adus la îndeplinire, în mod necontencios, măsurile privind restituirea prin plată directă a sumei constatate, ca fiind solicitată în mod eronat în mod suplimentar de către Institutul de Psihiatrie «Socola» Iași, instituția noastră s-a îndreptat împotriva acestui furnizor pe calea acțiunii judecătorești pentru recuperarea sumelor”, au transmis reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate Iași.

Sute de angajați de la „Socola” ar putea rămâne fără serviciu, iar managerul unității medicale habar nu are: „Nu ne-a fost comunicată nicio cerere de chemare în judecată”

Reporterii BZI au încercat să obțină și un punct de vedere de la conducerea unității medicale, dar se pare că dr. Cristina Dobre habar nu are habar că cei de la Casa de Asigurări de Sănătate Iași vor să obțină cei 28 de milioane de lei în instanță.

„Vă transmitem că până în acest moment nu ne-a fost comunicată nicio cerere de chemare în judecată de pe data de 17.07.2023”, a declarat dr. Cristina Dobre, managerul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași.

„Socola” este singurul institut de psihiatrie din țară, astfel că beneficiază de o finanțare de la bugetul de stat mai mare decât restul unităților medicale dedicate pacienților cu probleme psihice. Cu toate acestea, schema de personal este atât de încărcată încât majoritatea bugetului se duce pe plata salariilor.

Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași este în pragul falimentului, iar, colac peste pupăză, acum trebuie să se mai judece și cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru o sumă deloc de neglijat, 28 de milioane de lei. Cert este că nu se știe cum va reuși Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași să returneze suma solicitată eronat de la Casa de Asigurări de Sănătate. Asta ar putea însemna sfârșitul unității medicale, iar sute de angajați ar putea rămâne fără serviciu.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *