Magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au rămas în pronunțare în dosarul de partaj de bunuri comune dintre fostul pușcăriaș Relu Fenechiu și soția sa, Mariana. Procesul durează de aproximativ trei ani. Între timp, statul nu a reușit să recupereze prejudiciile constatate în două dosare penale în care fostul lider liberal a fost condamnat
Procesul dintre fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, și soția lui, Mariana, se apropie de final la prima instanță. Astfel, aseară, magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au dispus amânarea pronunțării pentru data de 23 ianuarie 2020. În realitate, pușcăriașul Relu Fenechiu încearcă să scape de plata prejudiciilor aduse bugetului statului din Dosarul Transformatorul și după ce a recunoscut că a încasat cea mai mare șpagă dovedită în România, adică aproape 1 milion de euro.
Astfel, după ce a fost condamnat în două dosare anticorupție și obligat la plata unor prejudicii, statul a reușit sa îi ia doar „praful de pe tobă”! Asta, în condițiile în care firma La Rocca SRL, controlata de familia Fenechiu, a renunțat sa mai execute silit PNL în cursul anului 2018. Societatea lui Fenechiu a primit de la PNL o suma de aproximativ două milioane de lei, pe data de 14 martie 2018, dar autoritățile statului s-au făcut că nu găsesc banii și au invocat faptul că de fapt pușcăriașul liberal nu mai apare în această firmă.
Tertipurile ieftine ale pușcăriașului Relu Fenechiu
Amintim că procesul de partaj al bunurilor comune, respectiv lichidarea regimului matrimonial a început pe data de 20 ianuarie 2016. Dosarul a fost inițiat de către Mariana Fenechiu, soția lui Relu Fenechiu.
Reclamanta a solicitat în instanță împărțirea bunurilor familiei Fenechiu. Ulterior, executarea silită a lui Relu Fenechiu a fost suspendată, ca urmare a unei decizii luate de Judecătoria Iași. Lichidatorul care administrează firma prejudiciată în dosarul „Transformatorul” obținuse executarea silită a mai multor proprietăți și bunuri aparținând fostului lider liberal.
În fapt, după ce un birou de executori judecătorești a obținut executarea silită împotriva familiei lui Fenechiu, membrii acesteia au intentat mai multe acțiuni. Una dintre aceste acțiuni este chiar cea intentată la începutul anului 2016 de către Mariana Fenechiu. Din acest motiv, judecătorii au suspendat punerea în practică a executării silite până la finalizarea cererii de partaj.
Prejudicii de milioane
Magistrații au constatat că prejudiciul din dosarul „Transformatorul” se ridică la peste 5,5 milioane de lei și ar trebui recuperat în numele Servicii Energetice Moldova, prin intermediul lichidatorului judiciar.
În plus, cuantumul despăgubirilor din dosarul „Siveco” a fost calculat de către anchetatori la suma de 4.075.080 de lei. Amintim că fostul lider liberal a fost condamnat în cele două dosare penale, el executând pedeapsa primită și, ulterior, fiind liberat din penitenciar. Pe lângă condamnarea primită, instanța l-a obligat pe fostul liberal la plata unor despăgubiri.
Însă Relu Fenechiu a deschis, la rândul său, în ultimii ani mai multe procese la Judecătoria Iași, prin care încearcă stoparea executărilor silite începute împotriva sa. Astfel, Fenechiu a dat în judecată ANAF și le-a cerut magistraților să admită contestația la executare, a tuturor actelor de executare, dar și a procesului-verbal de sechestru pentru bunurile mobile de pe data de 12 iulie 2017.
Pe de altă parte, Fenechiu a dat în judecată și Servicii Energetice Moldova SA, prin lichidatorul judiciar Sierra Quadrant SPRL Bacău. În acest dosar, Fenechiu le cerea magistraților din cadrul Judecătoriei Iași să admită contestația formulată împotriva publicației de vânzare și a formelor de executare silită inițiate cu privire la casa de pe Aleea Teilor, din Bucium.