Prima pagină » Actualitate » Se anunță un nou val de scumpiri! Prețurile la carburanți, gaze și curent electric vor sări în aer!
Se anunță un nou val de scumpiri! Prețurile la carburanți, gaze și curent electric vor sări în aer!

Se anunță un nou val de scumpiri! Prețurile la carburanți, gaze și curent electric vor sări în aer!

12 iul. 2024, 10:05,
B, , h, , în Actualitate

Experți avertizează că ne așteaptă un nou val de scumpiri la carburanți, gaze și curent electric. Prețurile la carburanți, gaze și curent electric vor sări în aer. Analistul economic Adrian Negrescu a arătat că prețurile la benzină și motorină ar putea crește din nou, în urma majorării cu aproape 40 de bani pe litru. Economistul este de părere că sunt necesare măsuri urgente pentru a sprijini extracția și producția internă de petrol, dar și pentru a susține producătorii locali.

Prețurile la carburanți, gaze și curent electric vor sări în aer!

Un nou val de scumpiri în rândul carburanților, gazelor naturale și energiei electrice este așteptat. Aceste creșteri vin într-un context economic deja dificil, iar impactul asupra românilor ar putea fi unul major.

Analistul economic Adrian Negrescu a declarat că prețurile la benzină și motorină ar putea crește din nou, în urma majorării cu aproape 40 de bani pe litru, la inițiativa PSD și PNL. Analistul avertizează asupra faptului că scumpirile vor avea un efect de domino asupra tuturor produselor și serviciilor, ducând la ridicarea cifrei de inflație.

„Ultimele estimări ale specialiștilor internaționali, ale companiilor de prestigiu, merg către o creștere a prețului petrolului, de 90-95 de dolari pe baril, față de 83-85 de dolari, cât este în momentul de față, pe fondul scăderii producției și creșterii cererii de petrol, la nivel internațional. Dacă petrolul se va scumpi în lunile următoare, mi-e teamă că va duce România la un nou val de inflație, pentru că suntem dependenți de evoluția prețului petrolului, în condițiile în care prețul petrolului influențează semnificativ tot ceea ce înseamnă zonă logistică în țara noastră”, a spus Adrian Negrescu.

Un nou val de scumpiri este așteptat în România

Pe lângă creșterile prețurilor la carburanți, prețurile la energia electrică și gazele naturale sunt și ele în vizor pentru noi majorări în această toamnă. Aceste creșteri ar putea duce la o diminuare  a puterii de cumpărare a populației.

Adrian Negrescu subliniază necesitatea unor măsuri urgente pentru a sprijini extracția și producția internă de petrol, dar și pentru a susține producătorii locali.

„Mai mult decât atât, noi, dacă nu luăm niște măsuri serioase de a sprijini extracția de petrol, creșterea producției de petrol din România și susținerea producătorilor locali, s-ar putea să devenim din ce în ce mai dependenți de importuri și acest lucru va influența semnificativ economia românească. Sunt elemente pe care trebuie să le luăm în calcul, inclusiv din perspectiva accesului la energia electrică și gaze. Ultimele estimări arată că, din toamnă, prețurile ar putea reveni pe creștere și va trebui să fim pregătiți pentru acest lucru. Dacă nu vom lua măsuri pentru a asigura necesarul de gaze, de exemplu, la un preț redus, s-ar putea să fim, din păcate, «victimele de serviciu» ale acestui război al speculanților pe piața de energie”, a mai spus analistul economic.

Peste 60% dintre români cred că în România lucrurile se îndreaptă într-o direcţie greşită, iar aproape 70% se aşteaptă ca în următoarele 3 luni prețurile la carburanți, gaze și curent electric vor sări în aer.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *