Pe o tarla de doua hectare situata in spatele Era Shopping Park ar urma sa fie construite trei scene pe care vor urca artisti din zona EDM (electronic dance music ). Prezentarile oficiale arata ca cele trei zile vor califica Afterhills pe lista celor mai importante festivaluri de profil. Lasand la o parte calitatea artistilor anuntati, sunt semne de intrebare legate de detaliile tehnice legate de organizarea unui eveniment de o dimensiune peste medie. Mai mult, sunt semne de intrebare si cu privire la calitatea organizatorilor: afaceristul Bogdan Gheorghiu si fostul manager de la complexul Palas, Ovidiu Biber.
„In primul rand, la un astfel de festival este important locul. La Iasi, nu vad o atractie pentru zona respectiva. Trebuie asigurata apa curenta. Daca este o zona de food&drinks apa curenta este foarte importanta. Nu poti pastra igiena, spalandu-te cu bidonul. Chiar daca sunt date autorizatiile de sanatate publica nu ai cum sa stii cum se vor petrece lucrurile. Acolo, nu vad cum s-ar putea rezolva. Mai este si problema toaletelor, indiferent ca sunt ecologice sau nu. Spre exemplu, la festivalul Untold a fost pusa la punct o infrastructura speciala. Sa spunem ca, din curiozitate, vin mai multi in prima zi de festival. Daca nu le place, nu vor mai veni si se duce vorba. Mai mult de 10 mii de spectatori in toate cele trei zile nu au cum sa vina. Cine va asigura securitatea, va fi prezenta Politia, Jandarmeria?”, a spus un specialist care a participat la organizarea mai multor festivaluri din tara. Acesta a preferat sa nu-si faca publica identitatea.
Entuziasmati de amploarea festivalului, cu un headline de renume, au sarit chiar si cu cate 100 de mii de euro. Au fost vizate firmele ce comercializeaza tutun, alcool si mancare. In schimb, primeau puncte de desfacere in perimetrul festivalului. Ulterior, lista formatiilor a fost schimbata. S-au scuzat ca artistii contactati aveau deja contracte in derulare. De precizat ca, la Afterhills, trupele au fost anuntate abia cu trei luni inainte de startul evenimentului.
Mai precis, cine voia sa organizeze un spectacol la Palas, se lovea de Biber care isi cerea dreptul, sub forma unui comision. Ulterior, artistii s-au plans la superiorii acestuia, ajungandu-se si la ruperea contractului de colaborare.
Se pare ca miscarea a functionat, mai ales ca Bogdan Gheorghiu este incantat de stilul si viata de noapte. Gheorghiu este recunoscut si pentru o achizitie extravaganta in valoare de 4 milioane de euro. A cumparat proiectul imobiliar Tatarasi Arena. Ulterior, Fiscul a gasit probleme privind plata taxelor si impozitelor catre bugetul de stat.
Trupele romanesti vor seconda artistii internationali, urmand sa fie prezenti Subcarpati, Moonlight Breakfast, Carla’s Dreams, Robin and The Backstabbers si Golan. Organizatorii evenimentului au precizat ca in totalitate vor fi 50 de artisti in cadrul festivalului. Reprezentantii festivalului au comunicat si pretul abonamentelor pentru cele trei zile de concerte.
Astfel, un abonament normal poate fi achizitionat cu 249 lei, abonament VIP – 449 lei (in zona organizata de clubul Fratelli) si 149 de lei pentru studenti. Organizatorii au estimat si banii pe care i-ar cheltui participantii la festival, daca se respecta numarul de 40 de mii pe zi.
Astfel, la cheltuielile de 100 de euro pe zi, insemnand cazare, masa si cumparaturi, ar genera o suma totala de 12 milioane de euro. Conform unui plan pesimist, in care se cheltuie doar 200 de lei pe zi de spectator, s-ar genera aproape 2 milioane de euro. La editia de anul trecut a festivalului Untold din Cluj, in trei zile s-au cheltuit peste 24 de milioane de euro.