Prima pagină » International » Se anunță scandal la nivelul UE! Ungaria este gata să dea în judecată Comisia Europeană
Se anunță scandal la nivelul UE! Ungaria este gata să dea în judecată Comisia Europeană

Se anunță scandal la nivelul UE! Ungaria este gata să dea în judecată Comisia Europeană

12 sept. 2024, 17:59, 4 ,
în International

Tensiunile din cadrul Uniunii Europene sunt pe cale să escaladeze, întrucât Ungaria se pregătește să dea în judecată Comisia Europeană pentru rambursarea costurilor pe care le-a suportat în vederea protejării frontierei externe a Uniunii. Conform declarațiilor făcute de șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, Gergely Gulyas, Budapesta estimează că aceste cheltuieli se ridică la 2 miliarde de euro. Afirmațiile au fost făcute joi, în cadrul unei conferințe de presă, și sunt transmise de agențiile Reuters și MTI.

În 2015, Viktor Orban a luat măsura de a închide o rută principală de tranzit pentru sute de mii de solicitanți de azil care traversau Ungaria. Această decizie i-a consolidat sprijinul intern, însă a atras critici semnificative din partea unor state membre ale UE.

Ungaria dă în judecată Comisia Europeană și cere două miliarde de euro

Gulyas a afirmat că Ungaria este pregătită să ia măsuri legale împotriva Comisiei Europene, invocând faptul că alte state membre au primit compensații parțiale sau totale pentru protejarea frontierelor Schengen, lucru care nu s-a întâmplat în cazul Ungariei. El a subliniat că Ungaria a cheltuit aproximativ 2 miliarde de euro pentru apărarea graniței Schengen, fără a primi sprijin financiar semnificativ din partea UE.

În plus, guvernul ungar l-a însărcinat pe ministrul afacerilor europene, Janos Boka, să negocieze cu Comisia Europeană cu privire la o decizie nefavorabilă Ungariei referitoare la politica sa de migrație. Gulyas a accentuat că guvernul ungar a stabilit anumite „linii roșii” în aceste negocieri, care nu pot fi încălcate, una dintre ele fiind voința poporului exprimată prin referendum, conform căreia nimeni nu poate fi stabilit în Ungaria împotriva voinței cetățenilor.

El a mai adăugat că guvernul va continua să apere granițele de migranții ilegali și că persoanele care primesc azil vor fi transportate direct la Bruxelles.

Declarațiile oficialului ungar vin într-un context în care Germania a anunțat, luni, introducerea controalelor la toate frontierele sale, în încercarea de a combate imigrația ilegală. Aceste controale, care vor fi instituite pentru o perioadă de șase luni începând cu 16 septembrie, se vor aplica la frontierele cu Franța, Luxemburg, Țările de Jos, Belgia și Danemarca, fiind adăugate celor deja existente la granițele cu Polonia, Cehia, Austria și Elveția.

În opinia lui Gulyas, decizia Germaniei afectează grav zona de liberă circulație din UE. El a explicat că, inițial, Germania nu a asigurat protecția eficientă a frontierei externe a Uniunii, iar acum contribuie la disoluția spațiului Schengen prin introducerea controalelor la granițele interne.

„Observăm schimbări în Europa”, a spus Gulyas, menționând că premierul Orban a avertizat încă din 2015 că Schengen va colapsa dacă UE nu își întărește legislația și măsurile de protecție a granițelor externe.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`