Sectorul agricol, domeniu vital pentru România, va avea parte de un val de concedieri din cauza secetei din 2024. A fost un an agricol dificil, iar pierderile au fost uriașe. Fermele românești încep să dea afară din angajați.
Tot din cauza secetei, dar și a inflației, prețurile alimentelor continuă să se majoreze. Românii vor mânca carne de porc din import pentru că prețul cărnii românești este unul ridicat.
Unul dintre factorii care contribuie la creșterea prețului cărnii de porc este seceta severă din România, care a dus la scumpirea alimentelor necesare pentru hrana porcilor. De asemenea, cererea în creștere pentru acest tip de carne joacă un rol important în majorarea prețurilor.
Experții din sectorul cărnii prognozează o creștere a prețului cărnii de porc de 10-15% pe kilogram până de Crăciun. În prezent, doar 20% din carnea de porc consumată în România provine din producția locală, restul fiind importat, ceea ce implică și costuri suplimentare din cauza taxelor de transport.
Se anunță concedieri importante într-un domeniu vital pentru România
Se anunță concedieri importante într-un domeniu vital pentru România din cauza secetei și a faptului că în agricultură pierderile au fost uriașe. Este prima oară în ultimii 10 ani când fermierii sunt nevoiți să concedieze o parte dintre angajați. În acest an, România a resimțit în mod direct efectele schimbărilor climatice, cu valuri de căldură mai intense și o expansiune a zonelor afectate de secetă extremă.
Temperatura medie globală a crescut cu aproximativ 1,2 grade Celsius în 2024, un fenomen fără precedent, ceea ce a modificat tiparul valurilor de căldură și a avut un impact notabil asupra agriculturii. Pentru prima dată în ultimul deceniu, fermele au început să concedieze angajați.
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Buzău a primit informații de la ferme din regiuni precum Pogoanele și zona Râmnicu Sărat. Până în prezent, peste 30 de persoane, inclusiv ingineri agronomi, mecanici și șefi de fermă, au fost trimiși în șomaj.
Ionel Tociu, directorul AJOFM Buzău, anticipează că și alți fermieri vor lua măsuri similare și vor renunța la angajați în timpul sezonului rece, când activitatea agricolă este redusă.
Ce înseamnă impactul schimbării climatice pentru România
România a simțit deja impactul schimbărilor climatice, iar criza climatică globală a atins un punct critic în 2023, când temperatura medie globală a fost cu 1,48 grade Celsius mai mare decât în perioada preindustrială, potrivit raportului InfoClima.
„În aproape jumătate dintre zilele anului, temperatura a depășit limita de 1,5°C stabilită de Acordul de la Paris, ceea ce indică un trend alarmant, cu efecte majore asupra ecosistemelor și comunităților.
În ultimele șapte decenii, România a experimentat o intensificare a valurilor de căldură. În perioada 1950-2023, durata și frecvența acestora au crescut semnificativ, majoritatea regiunilor având o prelungire cu 10-15 zile, iar sud-vestul și estul țării cu mai mult de 25-30 de zile. Prognozele sugerează că acest fenomen va continua până la sfârșitul secolului, cu implicații serioase asupra sănătății publice și economiei”, au precizat specialiștii. Așadar, se anunță concedieri importante într-un domeniu vital pentru România, cel agricol. În acest context nici celelalte sectoare nu sunt în regulă. Cel mai bun exemplu este celebra fabrică Holmbergs Safety System din Pașcani care a anunțat că va da afară câteva mii de oameni.
Cărnița Diasporei!