Un semnal de alarmă a fost tras la sfârșitul săptămânii trecute după ce pe râurile Bahlui și Jijia a fost sesizată mortalitate piscicolă. Numeroși pești morți de mici dimensiuni au fost strânși zilele acestea de către echipele ABA Prut-Bârlad, iar specialiștii pun asta pe seama caniculei și a lipsei de oxigen din apă
La sfârșitul săptămânii trecute au fost identificate numeroase exemplare de pești morți, de mici dimensiuni, la limita albiei minore a cursului de apă Bahlui, precum și în zonele cu vegetație pe tronsonul cursului de apă cuprins între pod Sfântul Ioan – la confluența cu râul Jijia. Mortalitatea piscicolă a atras atenția autorităților, iar reprezentanții Sistemului de Gospodărire a Apelor Iași și a Laboratorului de Calitate a Apei din cadrul Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad au făcut verificări pe teren, au trecut la strângerea peștilor și au luat o serie de probe pentru a fi analizate.
„Echipe de specialiști din cadrul Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Iași a intervenit în cursul zilelor de 31 iulie și 1 august 2020 pentru a preleva probe de apă în vederea efectuării analizelor fizico-chimice, pentru a descoperi cauzele mortalității piscicole de la confluența cursului de apă Bahlui cu Jijia – nod hidrotehnic Chiperești”, a declarat Andreea Poenaru, purtător de cuvânt al ABA Prut-Bârlad.
Peștii morți din Bahlui și Jijia sunt neutralizați de o firmă specializată
După primele verificări, se pare că una dintre principalele cauze ale mortalității piscicole este reprezentată de temperaturile crescute din ultima perioadă. Specialiștii ABA Prut-Bârlad au prelevat probe de apă din 3 secțiuni de monitorizare de pe râul Bahlui. Din rezultatele analizelor de laborator s-a constatat un nivel scăzut de oxigen.
„Având în vedere precipitațiile înregistrate în cursul zilei de 30.07.2020, produse local cu intensitate mai mare, urmate de scăderea bruscă a temperaturii, coroborat cu valorile reduse ale oxigenului din apă, au condus la înregistrarea locală a mortalității piscicole. Angajații Sistemului de Gospodărire a Apelor Iași din cadrul Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad continuă colectare materialului piscicol din zonă și în cursul zilei de 2 august 2020, urmând ca acesta să fie neutralizat de o firmă specializată”, au mai precizat reprezentanții ABA Prut-Bârlad.
Au fost reluate exproprierile de terenuri pentru lucrările de reducere a riscului de inundații în bazinul hidrografic Prut-Bârlad
De precizat și faptul că ABA Prut-Bârlad a reluat exproprierile de terenuri vizate prin proiectul pentru reducerea riscului la inundații în bazinul hidrografic Prut-Bârlad. Valoarea totală a proiectului „Fazare Proiect Lucrări pentru reducerea riscului la inundații în bazinul hidrografic Prut-Bârlad” este de 7.872.000 cu TVA, iar la finalul lunii iulie 2020 a fost semnat și contratul de audit al proiectului. Pentru populația din comunitățile situate în zonele de risc ale bazinului râului Bahlui, măsurile Proiectului vor oferi un timp de avertizare a inundațiilor de 3-4 ore. Pagubele evitate sunt în valoare de peste 302 milioane lei. Pentru municipiul Iași, impactul și beneficiile lucrărilor hidrotehnice executate în cadrul proiectului se referă la scoaterea de sub efectul viiturilor cu probabilitatea de un procent a circa: 14.000 locuitori; 5.000 locuințe și 3.000 agenți economici.