Prima pagină » National » Se acordă noi vouchere pentru cei care stau la casă. Cine poate beneficia de stimulentul financiar

Se acordă noi vouchere pentru cei care stau la casă. Cine poate beneficia de stimulentul financiar

01 apr. 2024, 09:40,
în National

Se acordă vouchere pentru cei care stau la casă. Astfel, 34.000 de gospodării vor beneficia de branșamentele de apă și canal. Banii nu pot fi ceruți direct de persoanele interesate. Acestea se pot adresa operatorului de servicii de utilități publice din localitatea de domiciliu sau, după caz, operatorului regional de servicii de utilități publice. Iată cine poate beneficia de stimulentul financiar.

Se acordă noi vouchere pentru cei care stau la casă

Cei interesați să se racordeze la apă și canalizare cu bani de la stat trebuie să se adreseze companiei care furnizează astfel de servicii în localitatea de domiciliu. Persoanele cu venituri reduse, care stau la casă, vor beneficia de o finanțare acordată de AFM de 1.900 de euro pentru fiecare gospodărie pentru branșamentul de apă și canal.

Bugetul total acordat pentru proiectul ,,Prima conectare” este de 850 milioane de lei. Trebuie menționat faptul că măsura vizează sprijinirea familiilor și persoanelor cu venituri reduse pentru plata cheltuielilor de branșare/racordare la sistemul public de alimentare cu apă și/sau de canalizare.

Persoanele vizate trebuie să aibă sub 1700 de lei net/membru de familie pentru a primi aceste vouchere.

Ce ajutoare se mai dau pentru românii care au curte

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat că în anul 2024 cei care locuiesc la casă vor putea beneficia de vouchere uriașe pentru eficientizarea energetică a locuințelor.  Programul prevede anveloparea a aproximativ 60.000 de case. Beneficiarii de vouchere trebuie să depună o solicitare la primărie sau la consiliul județean. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a mai precizat cine vor fi persoanele care vor avea prioritate la primirea acestor vouchere.

„În prima fază vor fi persoanele vulnerabile. Am vrea să-i aducem în zonă și au un consum mic până la urmă pentru că sunt panouri fotovoltaice până la trei kilowați și capacitatea de stocare pe baterii până la cinci kilowați, am vrut și vrem să-i aducem în situația să nu mai cheltuie cu energia electrică niciun ban din rețea, să poată să fie autonomi energetic.

Se acordă pentru persoanele care trebuie să-și asigure suficiența energetică. Cei care vor beneficia de aceste vouchere vor avea îndeajunsă energie pentru consum, nu pentru a fi producători de energie.” a explicat ministrul.

Anul 2024 bine și cu legi mai stricte pentru cei care stau la casă. Mai mult, persoanele care găzduiesc în propria casă petreceri zgomotoase vor fi amendate cu cel puțin 4.000 de lei. Cei care locuiesc la bloc trebuie să știe că pot primi amenzi uriașe dacă nu respectă programul de liniște.

O altă regulă îi vizează pe cei de la bloc în anul 2024. Regula nouă este aceea că o rudă pe care o găzduim mai mult de 15 zile trebuie declarată și ea la întreținere. Este important să știm că ceilalți locatari sau președintele asociației de proprietari au dreptul de a cere verificarea numărului de persoane care locuiesc într-un apartament anume. Ei pot, de asemenea, să solicite prezența unui polițist în această situație. Dacă plata întreținerii nu se efectuează în termen de 30 de zile de la scadență, asociația de proprietari are dreptul să impună penalități severe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`