Prima pagină » Sanatate » Scurgeri vaginale urât mirositoare: Cauze și tratament

Scurgeri vaginale urât mirositoare: Cauze și tratament

18 mart. 2022, 12:13,
BZI.ro, în Sanatate

Dacă aveți scurgeri vaginale urât mirositoare, este posibil să vă confruntați cu o afecțiune ce necesită tratament dat de medicul ginecolog. Nu neglijați acest simptom, mai ales dacă este însoțit de febră, consistență și culoare neobișnuite ale secreției vaginale, arsură sau mâncărime în zona genitală, inflamație sau spotting.

Mirosul face parte din modul în care suntem constuiți, astfel că este normal ca zona genitală să emane anumite mirosuri. Acestea sunt influențate de starea de sănătate, obiceiurile de igienă, medicamentele administrate sau activitățile efectuate.

Important de precizat este că vaginul are propriul sistem de curățare și o floră bogată în bacterii sănătoase. Un dezechilibru la nivelul acestuia se poate manifesta prin miros, fapt ce poate semnala o potențială infecție.

o femeie care își acoperă zona intimă

Important de precizat este că vaginul are propriul sistem de curățare și o floră bogată în bacterii sănătoase.

Cauze posibile ale scurgerilor urât mirositoare

Scurgerile vaginale pot avea un miros neplăcut pământos, ca ierburile arse sau a transpirație, de pește sau de putreziciune (carne stricată).

Transpirația în zona genitală este normală, iar bacteriile activate de secrețiile glandelor apocrinee degajă un miros specific. Același efect îl poate avea și o stare de anxietate sau o situație stresantă. Însă, când mirosul scurgerilor vaginale este asemănător cu cel de pește, este vorba despre un compus chimic, ce poartă denumirea de trimetilamină. În acest caz, vorbim despre trichomoniază, o infecție vaginală, ce se transmite pe cale sexuală și care poate da o culoare galben-verzuie secreției vaginale. Această infecție poate fi tratată cu antibiotice prescrise de medic (ambii parteneri trebuie să urmeze tratamentul). Totodată, poate fi vorba și de vaginoză bacteriană. Aceasta este o afecțiune care determină înmulțirea bacteriilor și transformă pH-ul vaginal din acidic în alcalin. Mirosul de pește poate fi însoțit și de o secreție gălbuie și cremoasă, iritație sau mâncărime. Prezența acestor simptome necesită o analiză a culturii din secreția vaginală, care va fi urmată de un tratament adecvat.

O secreție vaginală urât mirositoare, însoțită de urme de sânge, ar trebui să constituie un semnal de alarmă. Poate fi un simptom al cancerului cervical sau uterin, din cauza celulelor canceroase moarte din cervix. O altă cauză a apariției scurgerilor cu miros de putreziciune poate fi un tampon uitat în vagin. După îndepărtarea acestuia și după toaletarea zonei, mirosul ar trebui să dispară.

o femeie care privește un tampon pe care îl ține în mână

O altă cauză a apariției scurgerilor cu miros de putreziciune poate fi un tampon uitat în vagin.

Scurgeri urât mirositoare: Tratament naturist

Unul dintre cele mai bune remedii pentru scurgerile vaginale urât mirositoare este iaurtul. Bogat în lactobacili (bacterii sănătoase), iaurtul combate infecțiile fungice, reglează pH-ul vaginului și înlătură mirosul neplăcut. Puteți consuma iaurt în fiecare zi, cel puțin două căni.

Un alt remediu eficient este cel pe bază de usturoi. După cum bine știți, usturoiul este un condiment antibacterian, ceea ce înseamnă că elimină bacteriile dăunătoare, care au provocat mirosul vaginal neplăcut. De aceea, este recomandat să consumați câte unul sau doi căței de usturoi, pe stomacul gol, după care să beți o cană de apă caldă. Nu ezitați să folosiți usturoi și în preparatele culinare.

Eficient în cazul scurgerilor vaginale urât mirositoare este și oțetul de mere. Acesta are proprietăți antifungice și antimicrobiene, ceea ce reglează pH-ul vaginului. Ce puteți face este să umpleți cada cu apă caldă și să adăugați trei căni de oțet de mere (aproximativ 750 de mililitri). Stați în apă 20-30 de minute și repetați procesul de două ori pe săptămână.

Dacă mirosul neplăcut persistă, este necesar să mergeți la medic.

o femeie care se relaxează în cadă

Umpleți cada cu apă caldă și să adăugați trei căni de oțet de mere (aproximativ 750 de mililitri). Stați în apă 20-30 de minute și repetați procesul de două ori pe săptămână.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *