Prima pagină » National » Scumpiri la alimente până în toamnă! Românii vor plăti mai mult pentru aceleași cumpărături
Scumpiri la alimente până în toamnă! Românii vor plăti mai mult pentru aceleași cumpărături

Scumpiri la alimente până în toamnă! Românii vor plăti mai mult pentru aceleași cumpărături

04 apr. 2022, 12:17,
BZI.ro, în National

Analiștii economici anunță scumpiri la alimente până în toamnă. Adrian Negrescu menţionează că valul de scumpiri se va mai domoli, dar va continua să crească până în 2023. În altă ordine de idei, statul român va plafona prețurile la energie electrică și la gaze naturale.

La polul opus, liderii politici au afirmat că statul român vor acorda vouchere de bani pentru români în valoare de 50 de euro. Guvernanții discută și despre vouchere pentru copii, sau pentru pensionari, dar și pentru cei care ajută refugiații din Ucraina.

Scumpiri la alimente în România! Inflația este cauza pentru care românii vor plăti mai mult

Din cauza pandemiei de COVID-19, dar şi din cauza războiului din Ucraina se vor înregistra scumpiri la alimente în România. Analiştii economici prevăd o inflație de 11,23% şi preconizează că în anul 2023, inflația ar putea fi de 3%. În aceste condiţii, până în toamnă, valul de scumpiri se va resimţi acut. Începând din toamnă, scumpirile se vor mai modera.

”BNR estimează o inflație de 11,23% în iunie. Scumpirile se vor mai tempera spre toamnă, dar vor continua până în 2023. Abia în decembrie 2023 am putea avea o inflație de 3%. Ca să știți ce urmează”, spune analistul economic Adrian Negrescu.

În altă ordine de idei, Guvernul a dat o Ordonanță de Urgență de plafonare a prețurilor la energie electrică şi gaze. Totuşi, sunt milioane de români care nu vor beneficia de ajutorul de stat pentru că nu se încadrează în plafonul impus de stat. OUG-ul va intra în vigoare de la data de 1 aprilie şi prevede un plafon de 300 de kwh lunar.

Care va fi costul facturilor electrice ale românilor şi companilor

Așa cum am precizat anterior, statul român va continua cu plaflonările preturilor la energie. Totuşi, plafonările se vor face după anumite criterii. În consecinţă, nu toţi românii vor beneficia de costuri mai mici la energie. De altfel, vă aducem aminte faptul că în această iarnă facturile românilor au fost uriașe. Vorbim de costuri de 3-4 ori mai mari decât înainte. Așadar, iată cât vor plăti românii în funcţie de cât consumă:

Energie electrică
Populaţie:
– 0,68 lei/kwh, consum de maxim 100 KWh/lună
– 0,8 lei/kWh, consum cuprins între 100 KWh- 300 KWh/lună

Companii:
– 1 leu/KWh, indiferent de consum
Sursă: Monitorul Oficial

Cât vor fi facturile la curent, dacă depăşim limita de consum

Exemplu: locuinţă, consum lunar 301 kwh
Factură energie electrică: 420 de lei – 1.200 de lei/ lună
Sursă: calcule specialişti

Noi măsuri de sprijin pentru plata facturilor de la 1 aprilie
Gaze naturale:
Populaţie:
– 0,31 lei/KWh, indiferent de consum
Companii:
– 0,37 lei/ KWH, pt. un consum de max. 50.000 MWh în 2021, conform antena3.ro.

Revenind la alimentele care se vor scumpi este bine de menționat faptul că prețul acestora au crescut considerabil în ultimul an. Specialiștii au anunțat faptul că românii vor cumpăra carne de miel mai scumpă cu 30% decât în anul precedent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *