Prima pagină » Actualitate » Scumpiri de până la 12% la alimente din martie

Scumpiri de până la 12% la alimente din martie

21 feb. 2022, 18:30,
în Actualitate

Dorin Cojocaru, Preşedintele Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL), consideră că românii ar putea fi loviți de scumpiri de până la 12% la alimente din martie.

Acesta a explicat, într-un interviu pentru Realitatea Plus, că în luna martie se va simți „un boom la raft”.

„În industria laptelui pot să spun că o parte din costuri au mai fost echilibrate în relația cu hipermarketurile, cu comercianții, dar încă este o presiune destul de mare, materii prime, energie electrică, noi încă nu am primit ajutoare semnificative. Eu presimt că, și din informațiile pe care le am, că abia în luna martie o să mai crească prețurile. Vom simți așa un boom la raft. Dacă împărțim comerțul în două: hipermarketuri și comerțul tradițional, comerțul tradițional, adică piețe, buticuri, s-ar putea să fie mai flexibil”, a declarat Dorin Cojocaru.

doua persoane in supermarket

Guvernul trebuie să ajute cetățenii în cazul unor scumpiri de până la 12% la alimente

Guvernul trebuie să ajute cetățenii în cazul unor scumpiri de până la 12% la alimente

De asemenea, acesta a explicat că trebuie observată și puterea de cumpărare a consumatorului, pentru ca Guvernul să poată sprijini partea economică dacă este nevoie.

„Depinde foarte mult ce va fi și în partea consumatorului, că el ca suporta toate aceste creșteri de costuri de producție, să vedem puterea de cumpărare și ne așteptăm ca și Guvernul să vină să sprijine un pic pe partea economică pentru a putea susține salariile, să ieșim din acest cerc vicios. Deci eu mai văd totuși un 10-12% scumpiri care se vor simți în luna martie.”, a explicat Dorin Cojocaru.

cos de cumparaturi in supermarket

Comerțul tradițional, adică piețe, buticuri, s-ar putea să fie mai flexibil

Dorin Cojocaru: „Degeaba producem că nu are cine să cumpere”

Totodată, Dorin Cojocaru a vorbit și despre ajutoarele de la stat primite de fermierii români.

„Materia primă, conform datelor INS pe decembrie, a fost o creștere de 43%. Pe plan european a fost undeva la 27-33% la materie primă, ambalajele sunt foarte scumpe, 40-44%. În ce privește Ministerul Agriculturii, a sprijinit fermierii, dar nu vă așteptați că la o fermă de vaci dacă bagi 1 leu acum, mâine scoți 2. Ceea ce se face acum pentru fermieri se va vedea peste un an de zile, poate. Poate la toamnă, dar mai devreme de septembrie eu nu văd”, a transmis președintele APRIL.

cos de cumparaturi supermarket

Fermele trebuie să fie sprijinite de Guvern pentru a putea funcționa

Acesta a adăugat și faptul că fermierii trebuie sprijiniți de către stat în chestiuni privind ambalarea, materiile prime sau energia.

„Trebuie să susținem fermierii, să îi asigurăm, dacă vrem să asigurăm un pic și procesarea ca să putem valorifica materiile prime produse în agricultură. Este o situație foarte complexă și ne așteptăm ce ajutoare poate să dea statul pe celelalte costuri, în special energie, gaz, ambalaje, materii prime, să susțină fermierul și să mărească puterea de cumpărare, că dacă nu avem consumator cu portofelul puternic, degeaba producem că nu are cine să cumpere.”, a mai spus Dorin Cojocaru.

bani si cos de cumparaturi supermarket

Creșterea pentru materie primă, conform datelor INS pe decembrie, a fost o creștere de 43%

Alimentele de bază s-au scumpit cu aproape 3% în ultimul an

Cele mai mari scumpiri din anul trecut au fost înregistrate în sectoarele energie electrică, cosmetică, servicii de igienă. Uleiul comestibil s-a scumpit și se previzionează scumpiri și în cazul pâinii, din cauza caniculei care a afectat culturile de grâu. S-au scumpit tutunul și țigările, precum și combustibilii.

Începutul acestui an nu vine doar cu scumpiri de până la 12% la alimente, dar și cu o creștere semnificativă a prețurilor în sectorul energiei electrice și a gazelor naturale.

cos de cumparaturi supermarket

Anul trecut s-au scumpit tutunul și țigările, precum și combustibilii

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 octombrie 2024
18 octombrie 2024