Prima pagină » Actualitate » Scumpirea energiei duce la începerea folosirii de cărbune în mai multe țări
Scumpirea energiei duce la începerea folosirii de cărbune în mai multe țări

Scumpirea energiei duce la începerea folosirii de cărbune în mai multe țări

20 apr. 2022, 12:16,
BZI.ro, în Actualitate

Teama că energia se scumpește din ce în ce mai mult, îndeamnă țările care şi-au luat un angajament referitor la energia verde să folosească cărbune. Un exemplu este Macedonia de Nord care era lideră la atragerea investitorilor în energie regenerabilă

În tot acest timp, România și-a închis rând pe rând fabricele pe cărbune. România și-a sabotat sectorul energetic şi nu a pus nimic la loc.

Mai multe țări au început să folosească din nou cărbunele

Pentru că prețurile la energie au crescut în mod constant, mai multe țări încearcă să ofere un răspuns la această situație. Concret, au început din nou să folosească energia pe cărbune. Ecologiștii se tem că statele încep să renunțe la angajamentele luate față de mediu.

Cel mai bun exemplu este Macedonia de Nord care va deschide două noi mine de cărbune pentru a-și putea alimenta centralele electrice. Ba mai mult, oficialii au transmis că vor să cumpere 3 milioane de tone de cărbune din Kosovo:

” Odată cu declanşarea crizei energetice, nu doar noi, ci toate naţiunile din Europa au crescut imediat producţia de energie electrică din cărbune, deoarece este cea mai ieftină şi mai sigură (sursă)”, a declarat Vasko Kovacevski, CEO al companiei de stat Elektrani na Severna Makedonija (ESM).

Ecologiștii se opun folosirii cărbunelui

Pe de altă parte, cei mai vocali sunt ecologiştii care consideră că folosirea cărbunelui nu poate fi singurul răspuns. Aceștia au oferit o declarație vagă despre cât de rău este să folosești cărbunele:

„Decarbonizarea este unul dintre pilonii agendei ecologice şi prezentăm un plan pentru o mină de cărbune? Acest lucru este inacceptabil”, a declarat Nevena Smilevska, de la grupul de mediu Eko-svest din Skopje.

Skopje plănuia iniţial să elimine treptat cărbunele până în 2027, dar în ianuarie a amânat acest lucru până în 2030. Kosovo este în top cinci producători de cărbune din lume, iar autoritățile au declarat că și Germania a întrebat de oferte de cumpărare a unor cantități.

România a eliminat cărbunele și nu a pus nimic în loc

România este una dintre țările care au semnat angajamente de reducere a poluării prin eliminarea cărbunelui. Zis și făcut, dar țara nu a pus nimic în loc. România a închis mine de exploatare, centrale pe cărbune, dar suferă la capitolul energie mai ales în contextul războiului din Ucraina și în contextul în care prețurile la energie au crescut considerabil.

Așadar, conform celor de la Transelectrica, în următorii 2 ani vor fi scoase din funcțiune şi alte centrale. Ziarul Financiar arată că din totalul de 38 de centrale de acest fel în acest moment mai avem funcționare doar 13.  România are investiţii şi în energia eoliană şi cea solară dar situaţia nu este una fixă pentru că există o dependență de factorii naţionali. Ba mai mult, un raport arată faptul că într-o zi în care nu bate vântul, dependența de cărbun este de 25%.

Referitor la războiul din Ucraina și la embargoul impus Rusiei este bine de menționat faptul că SUA va transporta gaze naturale lichefiate în Europa. Problema apare în momentul în care gazele sunt scumpe. Deci, faptul că unele țări iau din nou calcul folosirea cărbunelui, măcar pentru o perioadă fixă de timp, până când prețurile ajung la un nivel stabil, ar trebui să reprezinte o concluzie pentru țara noastră.

Comentarii
  • E mare păcăleală cu ecologia. Pai chinejii produc și poluează enorm . Și pământul se învârte și Europa inhalează fumul chinezesc de n are aer. Pai ori toată lumea respecta normele ori ne vedem fiecare de viața noastră. Norul de la cernobalba fost în 24 de ore in Romania. Norului din China ii trebuie maxim 5 zile. Pai atunci !? Fiecare cu aia masii. E pretext de energie scumpă , de cumpărat mașini electrice. Da litiul tot cu poluare se extrage. La fel eolienele tot cu poluare in plus stocarea celor uzate produce poluare. Deci ?!?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *