Prima pagină » Titlurile zilei » Sculptura de pe strada Lăpușneanu care a băgat ieșenii în sperieți: „Am fugit pe lângă, am crezut că ne vaccinează cu forța” – FOTO

Sculptura de pe strada Lăpușneanu care a băgat ieșenii în sperieți: „Am fugit pe lângă, am crezut că ne vaccinează cu forța” – FOTO

21 feb. 2024, 02:00, 45 ,
în Titlurile zilei

O operă de artă care se află pe strada Alexandru Lăpușneanu din Iași a băgat frica în trecători. Cei mai mulți au mers cu sfială și s-au uitat în permanență în spate, crezând că cele două sculpturi se vor mișca la un moment dat.

O sculptură instalată pe strada Lăpușneanu i-a băgat în sperieți pe ieșeni

O lucrare realizată de sculptorul Costin Ioniță i-a făcut pe ieșeni să treacă pe strada Lăpușeanu cu frică. Opera intitulată „Omagiu adus medicilor în lupta cu virusul SARS Cov2-Covid 19” înfățișează doi doctori epuizați, care se odihnesc pe o bancă, echipați din cap până în picioare în combinezoanele de protecție.

De altfel, sculptura reprezintă un omagiu pentru medicii care au fost în linia întâi, fiind poziționată în centrul Iașului cu ocazia evenimentului Luna Sculptorilor Români, cel mai amplu proiect la nivel național, dedicat sculpturii contemporane autohtone, ce se desfășoară la Iași în perioada 19 februarie-19 martie 2024.

„Lucrarea a fost realizată în anul 2021, în perioada pandemiei, ca un omagiu adus medicilor de la terapie intensivă. Semnifică sacrificiul pe care l-au făcut medicii în acea perioadă și faptul că au fost suprasolicitați, au avut lipsă de materiale. Sunt un fel de soldați ai pandemiei. Ideea a fost ca lucrarea să fie făcută cât mai aproape de scara reală. Dacă oamenii cred că este reală, înseamnă că și-a îndeplinit scopul”, spune Costin Ioniță, sculptor.

Opera reprezintă doi medici epuizați, care se odihnesc pe o bancă

Lucrarea realizată din rășină cu fibră de sticlă pare atât de reală încât îi sperie pe trecători. O femeie a crezut că cei doi medici se vor ridica în orice moment în picioare. Ulterior, a intrat într-un anticariat, pentru a fi suficient de departe de cele două sculpturi și pentru a se asigura că acestea nu sunt cadre medicale reale.

„Să ferească Dumnezeu dacă nu am crezut că sunt adevărați, nu sunt, așa-i?”, a mărturisit o femeie care trecea prin zonă.

Un trecător, întrebat de reporterii BZI ce părere are despre sculptură, a oferit un răspuns care a stârnit hohote de râs.

„Am fugit pe lângă, am crezut că ne vaccinează cu forța. Nu mi-am dat seama nici măcar o secundă că este o lucrare de artă”, spune un trecător.

Luna Sculptorilor Români (LSR), ediția a IV-a, aduce publicului ieșean, timp de o lună, peste 350 de opere de artă, cu o valoare de peste 1.000.000 de euro, ce poartă semnătura a 113 autori din perioada modernă și contemporană, organizate în 24 de expoziții personale și colective, dintre care 50 expuse pe principalele artere pietonale ale orașului. Sculptura de pe strada Lăpușneanu poate fi văzută până în data de 19 martie 2024.

Comentarii
  • Exprimarea liberă a unui meșteșugar oportunist care n-are nicio treabă cu adevărata artă! Iar intre timp, „soldații pandemiei” au redevenit șpăgarii noștri cei de toate zilele…

  • Daaa…i-a plasat langa Synevo!!!! Foarte sugestiv!
    Cand se vor aseza pe capul lor porumbeii se va duce eroul creator sa stearga de gainat eroii obositi?

  • Baaaa boilor este despre efortul medicilor , animale ce sunteti. De ce aruncati cu cacat?

  • Vai, ce să zicem ! Așa arată niște medici epuizați ? Hai dați-o încolo de treabă, îi și mai lăudați, ba chiar le faceți și statui de acuma, la niște criminali !
    Iar persoanele care le-ați intervievat, ce vârstă aveau ?

  • Maaari eroi,platiti cu miliarde,tratau oamenii bolnavi de pneumologie cu oxigen ,tinandu i in frig dezbracati ,la ATI.
    Cand va trebui sa faceți pușcărie pt crimele voastre ,atunci să vedeți eroism ,criminalilor

  • Un monument al spagarilor corupti care vad oamenii doar ca pe o materie genetica exploatabila la maxim

  • pacient cu obligații

    Prin postarea acestui comentariu, mi-am dat seama cum gândesc medicii !!

  • De asta am murit noi la pandemie ? Trebuie facut monument si infirmierilor. Bunelului i s-a catarat unul pe chiept de si-o tras Bunelu afara tuburile din el. Nu mai avea pe unde degusta zacusca pastoreliana. Adica fluxuri, stiu eu ce spun. Eh, acum treaba-i buna. Planetele sunt aliniate, Bunelu a devenit scriitor. Ca orice om de presa, coane. Gata cu menegeruiala, politica, sportul si consiliatul. Dupa ce o da in bara si cu scriitura urmeaza ghicitul in globul de cristal. Face sens.

  • Contribuabil

    Dar de lupoaica de pe Stefan ce Mare ce ziceți? Da de hidra cu 7 capete ce murdareste peisajul de la statuile domnitorilor?

  • 99% dintre medici sunt niște criminali nepăsători.

  • O mizerie !

  • Ce e mizeria asta? Vreti sa continuati sa terorizati oamenii?

    Noi am vazut pe tiktok dansurile medicilor din pandemie. Mai toti faceau sincroane. Spitalele erau goale, saloanele inchise cu cheia iar pacientii putini care erau… erau legati de pat ca sa nu plece. Eroi mari ce sa mai.

  • O mizerie ca si medicii de altfel

  • Radu draga , multi medici au acceptat sa participe la GENOCIDULfinantat de americani , numit COVID-19 si VAXXINARE ARN-m ca asa era „protocolul” , insa au UITAT de juramantul depus care ERA PRIORITAR ! Aveau cel putin Ivermectina , insa pacientii erau „tratati” cu panarame toxice precum Remdesivir s.a. si/sau hiperventilati asa ca unii din cei carora te adresezi sunt indreptatiti sa ceara dreptate chiar daca forma in care o fac nu e ok …Apreciez efortul medicilor dar nu si sclavia stupida . Toti pot aprecia efortul unui mester zidar ce transpira muncind zi lumina dar nu si casa vizibil stramba pe care acesta o ridica …

  • Doctor=spaga, BANI, nu se mai satura de bani…daca ar putea ar …..

  • O „””opera de arta”””” din asta face si un copil de 10 ani……….

  • Statuile ar trebui dedicate asistenților, ei au dus greul, medicii stăteau ascunși prin cabinete. Și infirmierilor.🙏
    La medicul de familie, cea care a stat pe baricade a fost asistenta, ea a muncit și pentru ea avem respect.🌹
    În legătură cu sculpturile, trebuie să știi Istoria Artei, să ai minimul de cultură plastică, artistică, ca să emiți judecăți de valoare.
    Ați auzit de Estetica Urâtului?
    Știți ce înseamnă Artă Modernă și Contemporană?
    Așa a fost hulit Constantin Brâncuși și astăzi operele lui valorează milioane.
    Nu dați cu piatra, nu e frumos ce-ți place ție, ci E FRUMOS CE E FRUMOS!
    Da, știm, “De gustibus et coloribus non disputandum”, asta se aplică în casa ta, în spațiul privat.

  • Lucretia Chicu

    Omagiul ororilor pandemiei!

  • „Am crezut ca ne vaccineaza cu forta” … cata prostie zace in ieseni, va meritati soarta de cretini !

  • Radu, iarta-i că-s mulți și fac umbra degeaba pământului plat…
    Selecția naturală își va spune cuvântul la un moment dat…
    O mai ții minte pe aia a balenei Șoșoace mahalagioaice cu trei generații…?

  • Oameni fara minte

    De ce aleg oamenii sa creada in minciuni zise de altii?? De ce nu observa ce se intampla in jurul lor??

    Nici un vecin de-al meu nu a patit nimic. Cea mai batrana persoana, o batranica in varsta de 80 de ani, traieste! E bine mersi. Intruna face curatenie si iese pe la plimbare.

    Nici un vecin din cartier nu a patit nimic. La Milano ( daca va amintiti jalnica parada pentru a baga frica in oameni ) nici un mosneag de-al cunostintelor mele nu a murit de la asa zisul Covid.

    Băăă chiar cei de la OMS au spus ca e doar o raceala cu 90% sanse de vindecare. Ca nu trebuie sa ne panicam.

    Dar cum majoritatea nu a fost inzestrata intelectual, stiti care au fost consecintele.

    In astfel de vremuri, vezi adevarata fata a oamenilor.

  • Iesean oripilat

    @ Oameni fără minte – foarte adevărat, am văzut statisticile și nr morților din 2020a foat aproape egal cu cel din 2019 și din 2021. De la bun început mi-am dat seama că e vrăjeală, vrăjeală prin care măști care costau 3 (trei) bani bucata le-a vândut ministrul sănătății prin lanțul de farmacii al nevesti-sii cu 15 lei etc. Medicii stăteau închiși în cabinete și trimeteau asistentele să dea parcetamol la bolnavi după care aranjau fu-ta-iuri în spital pt ca totul era închis nu putea pătrunde nimeni , era vremea dezmățului. Alltii stăteau acasă și se îngrijeau de bolnavi prin telefon.
    În ceea ce privește „opera de artă” pot să spun că este doar un că cat și cine susține că ar fi porcăria aia artă înseamnă că nu are pic de cultură în cap ceea ce nu mă miră la acest popor de idioți !

  • Mi-e rușine ca-s ieșean.

    Citind comentariile mi s-a confirmat nivelul de educație a ieșenilor. Înjurați medicii și după aveți pretenții să vă trateze. Proști proști dar mulți.

  • Mai ramane de pus bradul impodobit cu vaccinuri.

  • Nu-ti fie rusine, omule. Multi din cei care comenteaza aici sunt bostonieni, vegasluyeni, etc. Asa cred ei ca devin ieseni. Ontopic, da, Covidul a facut victime exact unde a fost pus sa faca. La comorbiditati. Degeaba ai vaxxinat buhaiul obez ca tot a mierlit chiar daca a fost incalcata legea ca sa nu-l puna in sac si sa poata fi behait de mai mult de 5 persoane. Cei care erau cu un picior in groapa au fost ajutati sa plece. Cei care aveau doar covidul au scapat bine mersi. Medicii si tot sistemul s-a(u) luptat pe bune pentru ambele categorii. Vaxxinul a fost doar o buna afacere financiara. N-am vazut vreodata o testare de anticorpi dupa vaxxin cu valori mai mari decat dupa boala insasi. QED

  • Nu e cazul. Nu-i ca si cum la articole comentează vârfurile societății. De altfel se vede si după ortografie cam care-i nivelul conspiraționiștilor 🙂

  • Neuronul stingher

    Nu e cazul. Nu-i ca si cum la articole comentează vârfurile societății. De altfel se vede si după ortografie cam care-i nivelul conspiraționiștilor 🙂

  • Pe cand un bust al lui Chirica in forma de bloc cu 10 etaje si 2 mansarde?

  • La toti cei care vorbiti asa despre medici :sa dea dumnezeu sa ajungeti pe mana lor si atunci sa va vad cum o sa le pupati mainile si-n c– ca sa va salveze.Cretinilor!

  • Medicii au fost prezenți la serviciu (nu „in linia întâi”) nu pentru că așa au ales ei, ci pentru că așa scrie in contractul de munca. Și-au făcut doar datoria, drept pentru care au încasat salariu. Îndeplinirea unei îndatoriri de serviciu nu poate fi considerată eroism și nu necesită omagii.

  • Doua mansarde neaparat :)) Restul e cancan,fiecare intelege cit poate

  • Se vede nivelul dupa ce scrieti aici. Ca de obicei, duceti discutia iarasi in directia conspirationismului pornind de la altceva. Cautati mereu motiv pentru asta. Pentru prostii care oricum se vor selecta natural: Am facut 3 doze, a patra nu m-a acceptat nimeni pentru ca nu mai erau inca 4 oameni cu cap pentru care sa desfaca o doza. In jurul meu numai morti si aproape morti de Covid: 5 vecini, 4 cunostinte, 2 copii de colegi si 3 parinti de colegi. Toti absolut nevaccinati, antivaccinisti convinsi chiar si dupa ce au trecut pe langa moarte, copiii celor morti si acum antivaxxeri. Atata prostie ca in Romania pana si aia din strainatate au zis ca n-au mai pomenit. Si atata reticenta pentru stiinta. Cu cat esti mai prost si mai needucat, cu atata esti mai convins in capul tau de propriile prostii.

  • Sincer am facut 2 vaccinuri , n-am crapat…am cunostiinte care la fel au facut vaccinul ..sunt bine mersi..dar in schimb am si cunostiinte gen , conspirationisti care radeau de noi ce prosti suntem ….si ce sa vezi ? nu mai sunt printre noi ! Pentru ca prostia si incultura au invins!Iar medicii , ce sa zic..sunt de toate felurile ..unii isi fac treaba corect..altii se fac ca muncesc …

  • Fericiți cei săraci cu duhul!

  • Cel mai bun doctor din Iasi este trenul de Cluj

    Sa avem grija de sanatatea noastra, ca medicii ieseni au facut facultatea la frecventa redusa si au absolvit pe examene grila.
    Sfatul este mai ales pentru cei cu posibilitati financiare modeste. Nu va permiteti – financiar vorbind – sa va inbolnaviti. Doctorii ieseni sunt si scumpi si prosti.

  • @Cel mai bun doctor din Iasi este trenul de Cluj

    Din pacate, acesta-i adevarul.

  • Sa faca statui cu bolnavi legati de pat si medici dansand pe culoare! Sa faca statui cu oameni omorati si pregatiti de inmormantare in saci de cadavre! Sa faca statui cu doctori cu halatele pline de spaga alaturi de bolnavi carora familiile le duc mancare si medicamente! Sa faca statui cu copii bolnavi care primesc o felie de paine si un biscuit la masa in timp ce personalul isi deschide larg buzunarele pentru „atentii” din partea parintilor!
    Hai scutiti-ne cu eroii in halate albe care au umplut tiktokul cu dansurile lor tematice!

  • Asta nu e artă. Nici demonul cu șapte capete din Parcul Voievozilor de lângă Casa Studenților nu e artă ci e blasfemie la adresa Voievozilor României.
    Ăla nu e artist care a făcut așa urâțenie. Dar cine ia permis să o instaleze chiar acolo?! Chirica penalul nu se mai satură de bani de a aprobat așa blasfemie drăcească.

  • da, o statuie cu doctorul numarand banii din spaga ar fi o realizare tematica numai buna de pus in fata spitatelor.

  • Ce nesimtiti sunteti!

    Băă ce va mai 💩 pe voi. Deja exagerati. Cica “m-am vaccinat de N ori si sunt in viata, iar restul, in mormant”. Vai de steaua voastra de amărâti.

    Si de ce numai la voi, disperatii vaccinati anti COVID mor cei nevaccinati? Ceva nu se leaga, nu?

    Nu aveti pic de integritate. Zero demnitate. Va place sa epatati si sa exagerati. 🤢🤢🤢🤢🤢🤢 URASC oamenii care infloresc faptele 🙄

    Ar trebuie sa stiti de SCANDALUL din UE, cum ca acest vaccin a fost de fapt..apa de ploaie 🥹 “dar noi suntem asa de inteligenti!! Vaaaiii nu stii tu”.

    Apropo, am ASTM. De ce nu mi s-a agravat boala in perioada aia?? Nu aveti nici un argument, trebuie sa asteptati sa vedeti ce zice la TV si apoi repetati.

    Fiinta mai dezgustatoare, mincinoasa si marsava precum omul, exista.

    La mine in familie, familia mea de nevaccinati, nu a murit nimeni. Nici prietenii, nici cunostintele. Probabil asta va provoaca ciuda. Oftica.

  • Oamenii cu doua fețe: cand apar stiri despre spitale, doctori, UMF, hop! majoritatea hulesc doctorii.

    Acum, acestia aleg sa fie Gica contra si sa fie lingusitori.

    🤮🤢🤮🤢🤮🤢🤮🤢

    Cautati cuvantul INTEGRITATE in dictionar.

  • Eu nu inteleg de ce mai exista rubrica asta de comentarii in 2024. Dupa ce ca citim numa’ articole de 2 lei, mai trebuie sa citim si comentariile tuturor analfabetilor si nesatisfacutilor din Iasi.

  • Tu in care categorie te încadrezi, Radule? In cea a „tuturor analfabeților” sau in cea a „nesatisfăcuților”? „Din Iași”?! Sau tu nu… comentezi?! Si, mai ales, DE CE… „TREBUIE”???

  • Ion de la... raion

    A, știu de ce s-au speriat oamenii(vaccinați la… buzunar)!
    I-au confundat pe cei doi cu… Ciucă și Ciolacu!
    Sau, mai știi, cu Simion și Șoșoacă!
    Unii, Tanda; alții, Manda!

  • Mai intrebi in ce categorie se incadreaza? E clar ca @Radu este un bugetar de lux (magistrat, medic, etc) care se crede superior intelectual tuturor celor care castiga mai putin decat el. De aici si aroganta feudala de care da dovada.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *