Nu de puține ori e posibil să te fi întrebat dacă scrumbia are oase și ce pește este cel mai bun atunci când vrem să alegem alimente sănătoase pentru noi și familia noastră. În principiu, carnea de pește este una sănătoasă și este recomandat consumul acestui aliment, având numeroase proprietăți nutritive.
Peștii fără oase este tot ce își doresc iubitorii de pește, atunci când sunt în supermarket. Pe lângă carnea gustoasă, ideal ar fi ca peștele pe care îl mănânci să aibă cât mai puține oase. Fiecare de specie de pește are un procent diferit de oase, iată care sunt speciile de pești fără oase.
Scrumbia are oase?
Scrumbia face parte din gama peștilor, ce se găsesc în apele Dunării. Regăsită și în Delta noastră, scrumbia este o vertebrată marină a cărei gust este apreciat de gurmanzi și iubitorii de pește.
Scrumbia este un pește cu foarte multe oase, dar acesta nu este un impediment, deoarece gustul delicios al cărnii sale merită orice efort. Cei mai mulți bucătari o preferă afumată sau sărată, fiind o adevărată delicatesă gustoasă și aromată, perfectă pentru gusturile celor ce aleg peștele ca preparat preferat.
Ca oricare alt pește merită atenție când trebuie preparat, rețetele fiind nenumărate. Poți să alegi să o marinezi, iar rezultatul va fi de excepție, o adevărată încântare pentr papilele gustative. Totodată, o combinație delicioasă este dintre scrumbia pe grătar, cu legume coapte și diferite sosuri revigorante.
Dacă dorești să mănânci un pește fără oase trebuie să încerci dorada care are un procent de 15% oase și se află printre cei mai gustoși pești de mare. Sturionul este un alt pește cu cele mai puține oase, procentul acestora fiind de 10%.
Carnea acestuia este foarte gustoasă, neavând schelet osos, doar cartilagii. Imediat după aceste două specii sunt somonul, somnul, chefalul, bibanul, macroul și păstrăvul.
Cum recunoști peștele proaspăt
Pe lângă miros, o probă elocventă este cea a branhiilor. Dacă acestea sunt roşii-rozalii, cu lamelele bine diferenţiate, atunci poţi fi sigur că scrumbia, la fel ca și orice alt pește, este proaspătă. Dacă branhiile au aspect de gelatină şi sunt de culoare maro sau chiar neagră, renunţă la el, pentru că deja a intrat în procesul de putrefacţie.
Apoi, ochii peştelui proaspăt trebuie să aibă corneea perfect transparentă, convexă şi cu pupilele negre. La peştele mort de mai mult timp, corneea se deteriorează, devine concavă şi îşi pierde din transparenţă. Important este şi aspectul peştelui la pipăit. Iată cum se face și un șalău prăjit cu sos de unt și lămâie.
Dacă îl împingi cu degetul, peştele proaspăt este elastic şi nu se deformează. Dacă este alterat, carnea lui este moale ca plastilina şi la apăsare în acel loc rămâne o denivelare. Dacă scrumbia sau alt peşte e umflat sau deformabil la comprimare, aruncă-l!
Atenţie la pielea care crapă la cea mai mică atingere, sub care se află o pastă moale, roşiatică. Asta înseamnă că peştele e deja stricat. Mai trebuie să ştii că peştele proaspăt cufundat în apă se lasă la fund.
Pe de altă parte, solzii sunt lucioşi şi nelipicioşi, bine fixaţi în piele. Prin urmare, trebuie să reții că scrumbia are oase și trebuie să fii cât mai atent atunci când o consumi.