Oameni politici din mai multe țări din Europa, inclusiv din România, au cerut, în cadrul unei scrisori deschise, ca președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, și poporului ucrainean să le fie acordat Premiul Nobel pentru Pace.
Potrivit Euroactiv, scrisoarea este datată 11 martie, iar semnatarii acesteia au solicitat Comitetului Nobel din Norvegia să prelungească termenul pentru nominalizările la premiul din acest an până la data de 30 martie, deoarece termenul s-a încheiat oficial la data de 31 ianuarie. Aceștia au invocat „evenimente istorice fără precedent”, mai exact, războiul pornit de Rusia în Ucraina.
„Lumea este tulburată de imaginile războiului care sosesc din Ucraina. Milioane de familii trăiesc acum cu frică, locuinţele şi vieţile lor sunt ameninţate de bombardamente şi de o armată invadatoare. Suntem martorii curajului oamenilor din Ucraina în faţa acestui război declarat de Rusia”, se menţionează în scrisoare.
Conținutul scrisorii pentru decernarea premiului Nobel pentru Pace Ucrainei
În conținutul scrisorii se arată că ucrainenii luptă pentru păstrarea democrației și dovedesc un curaj enorm, totul pentru pricipiile drepturilor omului și păcii.
„Ucrainenii curajoși luptă pentru a-și păstra democrația și dreptul la autoguvernare. De la curajul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, până la bărbatul cu lacrimi în ochi care își ia rămas bun de la familie pentru a lupta pentru țara sa, oamenii din toată Ucraina se ridică pentru a rezista forțelor autoritarismului. Cuvintele noastre de simpatie și sprijin cu greu pot face dreptate sacrificiilor pe care le fac pentru principiile drepturilor omului și păcii”, se arată în scrisoarea deschisă.
Premiul Nobel pentru Pace, un simbol de încurajare pentru poporul ucrainean
Scrisoarea menționează că scopul decernării premiului Ucrainei este să arate poporului ucrainean solidaritatea întregii lumi pentru situația dramatică cu care sunt nevoiți să se confrunte.
„În prezent și în întreaga lume, oamenii care trăiesc în democrație își pun toți aceeași întrebare: Ce putem face pentru a sprijini poporul Ucrainei? Credem că acum este momentul să le arătăm poporului Ucrainei că lumea este de partea lor. Prin urmare, vă solicităm să luați în considerare redeschiderea și, totodată, extinderea procedurii de nominalizare pentru Premiul Nobel pentru Pace până la 31 martie 2022, pentru a permite nominalizarea președintelui Zelenski și a poporului Ucrainei la acest premiu.
Deși suntem conștienți că aceasta este o abatere de la procedura clasică, credem că această abatere este justificată de situația actuală fără precedent. Este datoria noastră democratică să luptăm în fața autoritarismului și să sprijinim un popor care luptă pentru democrație și dreptul său la autoguvernare”, se mai precizează în scrisoare.
Scrisoarea a fost semnată de 36 de oameni politici din Europa
Scrisoarea a fost semnată până în prezent de 36 de oameni politici, majoritatea olandezi, dar pe ea figurează şi politicieni din ţări precum Regatul Unit, Germania, Suedia, Estonia, Bulgaria, România şi Slovacia, notează EFE.
Documentul a fost semnat şi de fostul premier eston Andrus Ansip şi de fostul ministrul de externe olandez Bert Koenders, dar şi de mai mulţi eurodeputaţi, notează Agerpres.
Termenul de depunere a candidaturilor la Comitetul Nobel nu a mai fost prelungit niciodată
Euractiv menţionează că nu există precedent istoric de prelungire a termenelor de depunere a candidaturilor la Comitetul Nobel.
În 2021, Premiul Nobel pentru Pace a fost câștigat de jurnaliștii Maria Ressa și Dmitri Muratov pentru „lupta lor curajoasă pentru apărarea libertății de exprimare în Filipine și Rusia”. Dmitri Muratov, în vârstă de 59 de ani, unul din fondatorii şi redactor-şef al cotidianului Novaia Gazeta, „a apărat de decenii libertatea de exprimare în Rusia în condiţii din ce în ce mai dificile”.