Prima pagină » Eveniment-Social » Scriitorul turc Burhan Sönmez a venit pentru prima dată la Iași în cadrul evenimentului FILIT și a vorbit despre perioada groaznică din viața lui, când a fost torturat: „Mi-am văzut, cândva, unul din torționari pe stradă” – FOTO

Scriitorul turc Burhan Sönmez a venit pentru prima dată la Iași în cadrul evenimentului FILIT și a vorbit despre perioada groaznică din viața lui, când a fost torturat: „Mi-am văzut, cândva, unul din torționari pe stradă” – FOTO

24 oct. 2023, 02:00,
Ștefana Șovea în Eveniment-Social

Nume importante ale literaturii contemporane din străinătate și din țară au fost prezente la Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași – FILIT. Printre invitații celebri a fost și scriitorul turc Burhan Sönmez, prezent în cea de-a patra seară FILIT

În perioada studenției, Burhan Sönmez a apărat deținuții politici, iar din acest motiv a fost băgat în închisoare și torturat. A intrat în comă și a fost la un pas să își piardă viața, iar imediat a fost transportat și salvat în Londra în cadrul programului „Eliberarea de tortură”. A fost declarat de guvernul turc persona non grata, iar timp de zece ani nu a putut intra în Turcia.

Cunoscutul scriitor turc Burhan Sönmez, prezent în cea de-a patra seară FILIT

o poză cu Burhan-Sönmez și Radu Vancu

În perioada studenției, Burhan Sönmez a apărat deținuți politici iar din acest motiv a fost băgat în închisoare și torturat

Burhan Sönmez este un romancier turc, s-a născut în Turcia și a vorbit din copilărie limbile turcă și kurdă, apoi s-a mutat la Istanbul. A studiat Dreptul la Universitatea din Istanbul, profesând, o vreme, ca avocat și activist pentru drepturile omului. A fost membru al Societății pentru Drepturile Omului (IHD) și a fondat ONG-ul Fundația pentru Cercetare Socială, Cultură și Artă (TAKSAV). În prezent este și președintele PEN International.

„Eu m-am născut într-un sat kurd, mama mea era kurdă și am crescut vorbind această limbă. Am învățat limba turcă în școală pentru că limba kurdă era interzisă atunci, iar din acest motiv am și început să scriu în limba turcă. Când scriam al doilea roman, mi-am dat seama că gândeam în limba kurdă, apoi îmi traduceam în limba turcă și apoi scriam.

Mi-am dat seama că scriam într-o limbă vizibilă care era turca și gândeam într-o limbă invizibilă care era kurda. Când m-am mutat în Marea Britanie, mi-am dat seama că în momentele în care scriu articole de presă gândesc în limba engleză și scriu în limba engleză, însă când scriu romane gândesc în kurdă și scriu în turcă”, spune Burhan Sönmez.

Primul său roman, Kuzey (Miazănoapte), a apărut în 2009, fiind urmat, în 2011, de Masumlar (Păcate și inocenți) și, în 2015, de Istanbul, care a fost tradus în limba română. Romanele sale au fost publicate de edituri renumite în mai mult de 20 de țări.

Este președintele al PEN International, o asociație internațională de scriitori ce apără drepturile acestora. Burhan Sönmez povestește faptul că a reușit să salveze peste 100 de scriitori aflați în Afganistan, însă, din păcate, doi membri ai PEN International au fost uciși cu sânge rece.

„În multe țări, aceste activități inocente, cititul și scrisul, sunt luate în vizor de către autorități, iar noi trebuie să protejăm cititorii și scriitori. PEN International este o organizație care apără drepturile jurnaliștilor și a scriitorilor și reușește în multe cazuri să îi salveze. În Afganistan am reușit să scoatem de acolo peste 100 de scriitori, cu toate acestea, doi membri ai PEN International nu au putut fi salvați, au fost omorâți”, adaugă Burhan Sönmez.

A văzut moartea cu ochii: „Viața în închisorile din Turcia era ca într-o fabrică de tortură”

o poză cu Burhan-Sönmez și Radu Vancu

Sriitorul povestește cum l-a văzut recent pe unul dintre torționarii săi pe stradă

A participat la mai multe proteste civice și a fost grav rănit în 1996, în timpul unei altercații cu poliția turcă, refugiindu-se la Londra, în cadrul programului „Eliberarea de tortură”.

„Când eram student a fost o lovitură de stat, una militară și, în primii doi ani, cifra oficială este că 850.000 de oameni au fost arestați și torturați, însă cifra reală este de aproximativ 2 milioane de oameni. Viața în închisorile din Turcia era ca într-o fabrică de tortură, stăteam în celule de un metru pe doi metri, uneori eram doi oameni, uneori patru, uneori chiar zece. Când eram tânăr credeam în violență, dacă vrei să învingi o dictatură, trebuie să lupți, dar anii au trecut și am devenit complet pacifist, anarhist, dar cu rezistență pașnică.

Sunt la o vârstă la care vreau să promovez un limbaj pacifist, în ciuda faptului că în lume avem violență peste tot, cred că avem nevoie de pace în rezistență. De curând am fost la Berlin, unde m-am reîntâlnit cu un prieten care mi-a fost coleg de cameră la universitate, el și soția lui au suferit foarte mult, au stat în închisoare mai mult de zece ani. Am simțit o tristețe profundă și nu pot înțelege de ce ne facem așa ceva unii altora”, mai spune Burhan Sönmez.

Burhan Sönmez: „Mi-am văzut, cândva, unul din torționari pe stradă”

Își aduce aminte cu groază despre perioada în care a fost în închisoare și a fost torturat. Scriitorul povestește cum l-a văzut, recent, pe unul dintre torționarii săi, pe stradă, alături de o femeie și un copil care probabil îi erau chiar familie.

„Mi-am văzut, cândva, unul din torționari pe stradă, este interesant că l-am recunoscut pentru că în închisoare, în ședințele de tortură avem ochii acoperiți și ne dezlegau doar când mergeau la toaletă și atunci l-am văzut pe unul dintre ei și i-am reținut fața. L-am văzut în autobuz, cu o femeie și un copil și i-am urmărit o vreme. Eu iubesc acea familie, femeia aceea nu știe ce face soțul ei cu adevărat, probabil ea crede că soțul ei apără țara, mi-aș dori ca acest om să se schimbe spiritual”, povestește Burhan Sönmez.

Scriitorul a fost grav rănit la cap în timpul unei altercații cu poliția turcă, iar de atunci nu mai are vise. În romanul cu care acesta a debutat, Kuzey (Miazănoapte), apărut în anul 2009, este vorba despre un bărbat care cumpără vise de la alți oameni.

„Eu nu mai am vise. În anul 1996, în Turcia era o campanie de asasinare a intelectualilor. Atunci am fost rănit grav la cap, am fost operat, am făcut multă vreme tratament, am trecut peste durerea de atunci, dar, în schimb, nu mai am vise. Am fost la psiholog, creierul meu visează în continuare, dar eu nu mai pot ține minte visele. În primul meu roman există un om care acum 2000 de ani umbla cu căruța din sat în sat și cumpăra vise de la oameni. Aceasta este și dorința mea, mi-aș dori să pot să merg să cumpăr visele de la oameni și să le transform în propriile vise”, adaugă Burhan Sönmez.

FILIT 2023 este organizat de Muzeul Național al Literaturii Române Iași și Consiliul Județean Iași și s-a desfășurat sub patronajul UNESCO și al reprezentanței Comisiei Europene în România. Festivalul a fost finanțat de Ministerul Culturii, susținut de Moldmetal, sprijinit de Primăria Municipiului Iași, Inspectoratul Școlar Județean Iași, Cărturești, Iulius Group, SCC, MOBEXPERT, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, Arcadia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
05 octombrie 2024
05 octombrie 2024