Scriitorul peruan Mario Vargas Llosa, emblemă a literaturii latino-americane și laureat al Premiului Nobel, a murit duminică, la vârsta de 89 de ani, în Lima, orașul său natal.
Distins cu Premiul Nobel pentru Literatură în 2010, Mario Vargas Llosa s-a stins din viață în liniște, înconjurat de cei dragi. Anunțul a fost făcut duminică seara de fiul său, Álvaro, printr-un mesaj postat pe platforma X.
Mario Vargas Llosa a murit
Scriitorul peruan Mario Vargas Llosa, figură marcantă a literaturii latino-americane și laureat al Premiului Nobel, s-a stins din viață duminică, la vârsta de 89 de ani.
„Decesul său îi va întrista pe rudele, prietenii și cititorii săi din întreaga lume, dar sperăm că ei vor găsi mângâiere, așa cum am găsit noi în faptul că s-a bucurat de o viață lungă, variată și fructuoasă și lasă în urmă o muncă care îi va supraviețui”, se arată în comunicat.
Familia nu a dezvăluit cauza decesului, precizând că, potrivit dorinței scriitorului, trupul lui Mario Vargas Llosa va fi incinerat și nu va fi organizată o ceremonie publică.
În octombrie anul trecut, Álvaro Vargas Llosa declara că tatăl său „se apropie de 90 de ani, o vârstă la care trebuie să-ți reduci puțin ritmul”, evitând însă să ofere detalii despre starea sa de sănătate.
Cine a fost Mario Vargas Llosa
Originar dintr-o familie peruană de clasă mijlocie, Mario Vargas Llosa a fost o voce esențială a „boom-ului” literar latino-american din anii ’60-’70, alături de figuri precum Gabriel García Márquez și Julio Cortázar.
Președinta Peruului, Dina Boluarte, a transmis un mesaj de condoleanțe pe platforma X, exprimându-și regretul profund față de moartea lui Mario Vargas Llosa.
„Geniul său intelectual şi vasta sa operă vor rămâne o moştenire durabilă pentru generaţiile viitoare. Ne exprimăm cele mai sincere condoleanţe familiei sale, prietenilor săi şi lumii literare. Odihneşte-te în pace, ilustru peruan al tuturor timpurilor”.
Stabilit la Lima din anul trecut, Mario Vargas Llosa a apărut cu doar câteva zile înainte de a împlini 89 de ani, pe 28 martie, într-o serie de fotografii postate de fiul său Álvaro pe X. Imaginile îl surprindeau în locuri din capitala peruană unde și-a scris ultimele două romane: Cinco Esquinas (2016) și Le Dedico Mi Silencio (2023).
Nu era prima oară când Álvaro Vargas Llosa publica imagini cu tatăl său în Lima. Renumit pentru modul în care a explorat realitățile sociale în opere precum Orașul și câinii și Conversație în catedrală, scriitorul a fost totodată o figură controversată, criticată în mediile intelectuale sud-americane pentru convingerile sale conservatoare.
Tradus în circa 30 de limbi și pasionat de cultura franceză, Mario Vargas Llosa a trăit mai mulți ani la Paris și a devenit, în 2016, primul autor străin inclus în celebra colecție Pléiade încă din timpul vieții. Cinci ani mai târziu, a fost ales membru al Academiei Franceze.
Născut în 1936, la Arequipa, în Peru, și crescut în Bolivia alături de mama și bunicii materni, Llosa a studiat între 1950 și 1952 la o școală militară din Lima – experiență care a inspirat debutul său literar, Orașul și câinii. În 1955, s-a căsătorit cu mătușa sa, Julia Urquidi, scandalizând familia; cei doi au divorțat în 1964, iar un an mai târziu, scriitorul s-a căsătorit cu verișoara sa, Patricia.
Apropiat în tinerețe de ideologia comunistă, Vargas Llosa s-a distanțat ulterior de regimul lui Fidel Castro, ajungând chiar să-l acuze pe fostul său prieten Gabriel García Márquez de servilism politic.
Mario Vargas Llosa a murit la 89 de ani după o carieră de succes.