Prima pagină » Local » Screening gratuit pentru prevenția cancerului de col uterin, la Maternitatea „Elena Doamna” Iași

Screening gratuit pentru prevenția cancerului de col uterin, la Maternitatea „Elena Doamna” Iași

18 nov. 2022, 02:00,
în Local

Începând cu data de 24 noiembrie 2022, femeile din zona Moldovei, care doresc să se testeze împotriva cancerului de col uterin pot beneficia de testare Babeș Papanicolau sau HPV și în cadrul Spitalului Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Elena Doamna”

Cancerul de col uterin face ravagii în România, 3.400 de femei sunt diagnosticate anual cu această boală, iar circa 1.800 mor din cauza acestei afecțiuni. Statisticile arată că incidența este de 2,5 ori mai mare decât media UE, rata mortalității fiind de peste 4 ori mai mare. Aceste date plasează țara noastră pe primul loc din punctul de vedere al incidenței și al mortalității asociate cancerului de col uterin, la nivelul țărilor din Uniunea Europeană.

Testări gratuite împotriva cancerului de col uterin, la Maternitatea „Elena Doamna” Iași

Începând cu data de 24 noiembrie 2022, în cadrul Spitalului Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Elena Doamna” se va derula programul de screening de cancer de col uterin – ONCOPREV. Acesta se derulează în colaborare cu Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași. Pot beneficia de screening gratuit toate pacientele cu vârste între 25-64 de ani. Femeile cu vârsta între 25-29 de ani vor beneficia de testare Babeș Papanicolau, în timp ce pacientele cu vârsta cuprinsă între 30-64 ani vor fi testate HPV. Beneficiare ale programului sunt atât femeile asigurate, cât și cele neasigurate. Echipa medicală le va recolta secreții de la nivelul colului. De aceea, femeile trebuie să se pregătească așa cum fac în mod obișnuit pentru un consult ginecologic.

În acest fel, femeile pot preveni apariția acestei forme de cancer. Cancerul de col uterin este o maladie care apare la nivelul colului uterin, fiind cauzat de înmulțirea haotică a celulelor anormale. Cancerul de col uterin este cauzat de infecția persistentă cu virusul HPV, care provoacă schimbări celulare la nivelul colului uterin.

Mirela Grosu: „Până în prezent, unitățile mobile au mers în 326 de localități, fiind efectuate 16.304 testări”

  o imagine cu o persoana care testeaza HPV si Babeș Papanicolau

Cancerul de col uterin face ravagii în România, anual 3.400 de femei sunt diagnosticate cu această boală, iar circa 1.800 de femei mor din cauza acestei afecțiuni

Femeile se pot testa gratuit împotriva cancerului de col uterin și în cadrul Centrului de Screening și Diagnostic în Boli Oncologice din strada Sărăriei, nr. 177A. De asemenea, femeile din Moldova pot beneficia de testări gratuite și la cele două unități mobile de screening, care se deplasează în localitățile din cele șase județe vizate de proiect.

„IRO pune în prim-plan prevenția, motiv pentru care are în derulare proiectul ONCOPREV – «Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin», cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.  Proiectul se adresează femeilor asigurate sau neasigurate din județele Iași, Vaslui, Bacău, Botoșani, Neamț, Suceava și este derulat de IRO Iași în parteneriat cu Fundația Enable România. Femeile cu vârsta între 25 și 29 de ani beneficiază de testare Babeș Papanicolou, iar cele cu vârsta între 30 și 64 de ani fac testare HPV (Virus Papiloma Uman).

Proiectul se derulează la Centrul de Screening și Diagnostic în Boli Oncologice din strada Sărăriei, nr. 177A, dar femeile din Moldova se pot testa gratuit și la cele două unități mobile de screening, care se deplasează în localitățile din cele șase județe vizate de proiect.

Începând cu ianuarie 2021 și până în prezent, unitățile mobile au mers în 326 de localități, fiind efectuate 16.304 testări. În același timp, la cabinetele ginecologice de la IRO s-au testat 3.327 de femei. Peste 2.000 de femei au fost depistate ca fiind purtătoare de Virus Papiloma Uman (HPV), iar 217 au beneficiat de colposcopii. Dintre acestea, 10 au fost diagnosticate cu cancer de col uterin”, a precizat Mirela Grosu, manager al IRO Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`