Prima pagină » Culinar » Scovergi pufoase și irezistibile. Rețetă pentru mese în familie!

Scovergi pufoase și irezistibile. Rețetă pentru mese în familie!

06 feb. 2024, 13:10,
în Culinar

Scovergile pufoase sunt o delicatesă tradițională foarte simplu de realizat, și o prezență foarte apreciată în gatronomia balcanică. Preparându-se din ingrediente de bază și nepretențioase, aceste scovergi apetisante sunt un înlocuitor excelent pentru pâine.

Rețetă de scovergi pufoase

Veți avea nevoie de 500 grame de făină, 100 grame de făină suplimentară pentru înfăinat, o cană de apă caldă (250 ml), un cub de drojdie proaspătă de 25 de grame, o linguriță de sare, o lingură rasă de zahăr, 3 linguri de ulei de măsline și 1/2 litru de ulei pentru prăjit.

Nu încercați niciodată să întindeți aluatul cu sucitorul, deoarece acest lucru va face ca aluatul să se comprime și să se lase! Structura acestui aluat, fără lapte și ouă, este diferită de cea a aluatului pentru gogoși. Presărați puțină făină cu mâna peste drojdie și acoperiți cu un prosop. Lăsați să dospească într-un loc destul de cald și ferit de curent timp de aproximativ 15 minute. Veți observa că maiaua va începe să crape și să facă bule. Când și-a dublat volumul, începeți frământarea cu o lingură de lemn, apoi cu mâinile.

Turnați restul de apă, uleiul și sarea peste maia și frământați până obțineți un aluat care să semene foarte bine cu cel de pâine! Acoperiți cu un prosop moale și lăsați să dospească într-un loc cald timp de aproximativ 30 de minute, sau până când volumul se dublează și aluatul devine foarte pufos.

Modelați scovergile, apoi prăjiți-le într-o tigaie cu mult ulei și scoateți-le pe un șervețel absorbant. Dacă doriți să umpleți câteva cu brânză, procedați astfel: așezați brânza pe o jumătate din foaia întinsă pe planșetă, apoi îndoiți cealaltă jumătate peste ea. Suprapuneți cu grijă și lipiți marginile prin apăsare cu dinții unei furculițe, iar apoi prăjiți-le la fel ca și pe cele simple.

Varianta de scovergi fără drojdie

Dacă doriți scovergi pufoase, dar fără drojdie, urmați rețeta de mai jos. Acestea pot fi servite cu gem, smântână, iaurt, mujdei, brânză rasă, zacuscă, zahăr pudră sau miere de albine. Veți avea nevoie de 250 grame iaurt natural, 1 ou, 20 grame zahăr, 1 lingură ulei, 1 lingură sare, 370 grame făină, 1 lingură praf de copt și ulei pentru prăjit.

Se pun ingredientele într-un bol în ordinea menționată. Asigurați-vă că făina este cernută pentru a se aerisi și pentru a preveni prezența corpurilor străine. Se amestecă bine, iar compoziția rezultată se scoate pe masa de lucru și se frământă, adăugând făină treptat, până devine un aluat elastic. Se împarte aluatul în bucăți mici, care apoi se prăjesc pe ambele părți în ulei încins.

Scovergile sunt un fel de mâncare tradițională în unele părți ale Europei de Est, în special în țările din Balcani și în România. Ele sunt făcute, în general, dintr-un aluat simplu din făină, apă și sare. Aluatul este întins și apoi prăjit în ulei sau unt, până când devine auriu și crocant.

Aceste scovergi pufoase pot fi servite în diferite moduri, fie dulci sau sărate. Cele dulci sunt adesea presărate cu zahăr sau servite cu miere, gem sau fructe proaspete. Scovergile sărate pot fi umplute cu brânză, carne, legume sau alte ingrediente, transformându-le într-o gustare sau o masă consistentă. Acestea sunt apreciate pentru simplitatea lor și pentru faptul că pot fi adaptate în funcție de preferințele individuale, ceea ce le face populare în bucătăria casnică, dar și în multe restaurante tradiționale.

Bugetul.ro
Directivă UE pentru România care nu mai suportă amânare. Sistemul bancar din țara noastră trebuie să implementeze rapid ce se cere de la Bruxelles
redactia.ro
Drama prin care a trecut marea actriță Cristina Deleanu: „Nu voi uita niciodată acea senzație de pământ în gură”
Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
a1.ro
Mesajul transmis de Viorica Dăncilă cu puțin timp înainte de turul 2 al alegerilor prezidențiale 2025. "Foarte mulți s-au axat..."
Playtech.ro
George Simion, derapaj fără precedent la adresa lui Nicușor Dan. Ce a putut să spună despre el: „Autist, săracu’!”
observatornews.ro
Pe cine votezi în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale?
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Eliberarea adeverințelor de vechime, informații importante. Ce faci dacă angajatorul nu mai există
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Răsturnare de situație în cazul Ganea. Noile probe oferă un alt tablou al situației
Playtech.ro
Care este distanța legală pentru a construi un gard nou între două proprietăți. Ce prevede legea
Dailybusiness.ro
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
RomaniaTV
Simion a mințit și cu nevasta. Și-a schimbat soția cu 2 luni înainte de nuntă. Cine este și cum arată femeia căreia Ilinca i-a luat locul
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
BOMBĂ în sport! Marea gimnastă, olimpică la Antena, a părăsit România și a trecut la ''Martorii lui Iehova'': Fac muncă de misionariat. Este o chemare
redactia.ro
Detalii neștiute despre Ionel Ganea. Ce se întâmplă cu fostul fotbalist după accidentul în care fiul său a ajuns la spital în stare critică
ego.ro
Irina Deleanu a murit! Imagini rare cu actrița, în tinerețe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
16 mai 2025
16 mai 2025