Prima pagină » Eveniment-Social » Școlile și liceele din județul Iași ar putea să-și suspende activitatea! Sute de angajați și de elevi s-au infectat cu COVID-19 – FOTO
Școlile și liceele din județul Iași ar putea să-și suspende activitatea! Sute de angajați și de elevi s-au infectat cu COVID-19 - FOTO

Școlile și liceele din județul Iași ar putea să-și suspende activitatea! Sute de angajați și de elevi s-au infectat cu COVID-19 – FOTO

03 feb. 2022, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

În actualul context pandemic, școlile și liceele din județul Iași ar putea să-și suspende activitatea didactică. Doar în ultimele săptămâni sute de angajați și de elevi s-au infectat cu COVID-19. Federația Națională a Asociațiilor de Părinți arată că, în acest moment, situația învățământului din România este una dificilă din perspectiva pandemiei

Școlile și liceele din județul Iași ar putea să-și suspende întreaga activitate didactică! Pe 28 ianuarie 2022, sute de angajați și de elevi s-au infectat cu COVID-19. Inclusiv Federația Națională a Asociațiilor de Părinți (FNAP) arată că, în acest moment, situația învățământului din România este una dificilă cu privire la pandemie. Pe de altă parte, sindicatele din învățământ solicită ca, pentru o perioadă, unitățile de învățământ să intre în online

. ”Referitor la situația din unitățile de învățământ, la început de februarie Federația Națională a Asociațiilor de Părinți a luat act, înainte de toate, de faptul că autoritățile guvernamentale se pregătesc să ridice majoritatea restricțiilor legate de pandemie, după modelul țărilor occidentale. Cel puțin în acest moment, situația învățământului din România este una dificilă din perspectiva pandemiei. Zeci de mii de elevi și cadre didactice s-au îmbolnăvit, transmiterea comunitară a virusului continuă să crească”, arată ieșeanul Constantin Neagu, vicepreședinte al FNAP.

Școlile și liceele din județul Iași ar putea să-și suspende activitatea

În plus, vremea rece contribuie din plin la menținerea de facto a dezvoltării bolilor de sezon, nu doar a COVID-19.

”Ne îngrijorează că, în tot acest context dificil, se păstrează criteriile de închidere a școlilor, doar acele raportate la apariția a 3 cazuri de infectare a elevilor din aceeași formațiune de studiu sau că rata de ocupare a paturilor cu pacienți infectați la nivel județean să fie de minimum 75 la sută. Am tot repetat-o până azi, o spunem răspicat și acum: decizia de închidere a unei unități de învățământ și trecerea procesului de educație în sistem online trebuie să fie descentralizată la nivelul fiecărei unități de învățământ, în urma unei anchete a DSP. Astfel, echipa Consiliului de Administrație al unității de învățământ din care fac parte, deopotrivă, cadrele didactice, elevii, părinții, reprezentanți ai autorităților publice locale va lua hotărârea cea mai potrivită.

Este evident că nu trebuie închise toate școlile! Dar unde sunt cazuri, iar situația este îngrijorătoare, noi considerăm că școala aceea trebuie închisă, chiar și pentru o perioadă scurtă de timp”, mai crede Constantin Neagu.

Prof. Ionuț Ivașcu, lider USLIP: ”Pentru o perioadă, școlile și liceele ar trebui să treacă online”

Prof. Ionuț Ivașcu, vicepreședinte al Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar (USLIP) Iași, consideră că, pentru o perioadă, unitățile de învățământ trebuie să intre în online.

”Având în vedere numărul infectărilor, atât în rândul elevilor, cât și al colegilor noștri, pentru o perioadă ar trebui suspendată activitatea și trecut totul în online. E un risc mare de infectare”, spune vicepreședintele USLIP Iași.

Datele transmise de școli pe 28 ianuarie 2022 și raportate către Ministerul Educației arată că la nivelul județului Iași erau 273 de cazuri pozitive în rândul angajaților (personal didactic, personal didactic auxiliar și nedidactic), precum și 821 de cazuri în rândul elevilor și preșcolarilor. Totodată, din cauza identificării unor cazuri pozitive cu virusul SARS-CoV-2, o unitate de învățământ și 72 de clase aveau la finalul săptămânii trecute suspendată activitatea cu prezență fizică. Pe 31 ianuarie 2022, Inspectoratul Școlar Județean Iași (ISJ) le-a distribuit celor 267 de unități școlare de stat și particulare, precum și unităților conexe, 350.000 de teste rapide antigen non-invazive și 715.700 de măști.

Testele distribuite se adaugă celor 1.123.185 de kit-uri distribuite în 4 etape anterioare, respectiv pe datele de 2 decembrie 2021 (288.425 teste), 13 decembrie 2021 (144.050 teste), 20 decembrie 2021 (228.910 teste) și 25 ianuarie 2022 (461.800 teste). Astfel, până în acest moment, unitățile preuniversitare din județul Iași au primit un total de 1.473.185 de teste antigen destinate elevilor, preșcolarilor, dar și angajaților.

Consiliul Județean al Elevilor Iași susține testarea în școli

Consiliul Județean al Elevilor Iași (CJE) susține testarea în școli.

„Mereu am arătat acest lucru prin faptul că am purtat dialoguri cu elevii și i-am încurajat să se testeze. Demersul testării a prezentat și încă prezintă unele probleme. În prim stadiu am vorbit despre o întârziere de distribuție a testelor în școli, iar în prezent vorbim despre problemele de eticitate (anume că aceste teste pot să nu fie făcute regulat) și probleme în legătură cu gradul de calitate al testelor, astfel acuratețea lor fiind pusă sub semnul întrebării de tot mai mulți oameni. Un lucru este cert: siguranța mereu trebuie pusă pe primul loc, așadar credem că ar fi benefică o verificare amănunțită a acestor teste și o constatare privind eficiența lor”, a spus Miruna Stratone, președintele CEI.

Aceasta a adăugat că, potrivit Buletinului Informativ eliberat pe 1 februarie 2022 de către DSP Iași, sunt confirmate 88.449 de cazuri de persoane infectate cu COVID-19, iar numărul elevilor confirmați cu COVID-19 de la începutul anului școlar este de 2.767.

„Este normal ca elevii din Iași să fie speriați de aceste cifre, să nu se simtă siguri în unitățile de învățământ, totuși întoarcerea la online nu poate reprezenta altceva decât un remediu temporar. Soluția nu este întoarcerea la sistemul online, ci conștientizarea, asumarea și perfecționarea punerii în practică a normelor de siguranță și a procesului de testare în școli”, a conchis Miruna Stratone.

Scenariul de funcționare pentru săptămâna viitoare va fi stabilit

În urma administrării testelor antigen non-invazive efectuate din proba de salivă a elevilor și preșcolarilor din județul Iași, săptămâna trecută 89 dintre acestea au avut rezultat pozitiv: 53 au fost confirmate prin teste PCR, 26 au fost infirmate, iar pentru 10 se așteaptă rezultatul. Numărul mare de teste confirmate prin testarea ulterioară PCR susține faptul că părinții au înțeles importanța acestui demers, că testele sunt efectuate cu responsabilitate limitându-se astfel răspândirea îmbolnăvirilor în rândul elevilor și preșcolarilor. Începând cu data de 17 ianuarie 2022, în unităţile de învăţământ preuniversitar/conexe, cursurile se desfăşoară cu prezenţă fizică în toate judeţele în care rata de ocupare la nivel judeţean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienţilor infectaţi cu virusul SARS-CoV-2 este de cel mult 75 la sută. Scenariul de funcționare pentru săptămâna viitoare, 7-11 februarie 2022, va fi stabilit în funcție de rata de ocupare a paturilor de spital la nivel județean, comunicat dat de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Iași, având ca zi de referinţă ziua de joi, 3 februarie 2022.

Menționăm că, pe 27 ianuarie 2022, această rată a fost de 42,93 la sută, astfel încât 657 de unități școlare își desfășoară acum activitatea cu prezență fizică. Acum, școlile și liceele din județul Iași ar putea să-și suspende activitatea didactică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`