„Prin reorganizarea Academiei am decis desființarea celor două școli doctorale care au adus mari prejudicii de imagine instituției. În acest fel, vom repune Academia de Poliție pe un făgaș de maximă onorabilitate în ceea ce privește educația superioară”, spune ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.
El afirmă că, în contextul acumulării în ultimii ani a unor probleme legate de funcționarea Academiei de Poliție, reorganizarea instituției este „un pas firesc pentru profesionalizarea cadrelor MAI și diminuarea deficitului de profesioniști”.
„Prin acest demers restabilim deopotrivă moralitatea și etica academică și profesională, în ideea că studenții care ies de pe băncile Academiei să fie bine pregătiți profesional și cu o înaltă ținută morală. Un prim element al reorganizării vizează formarea inițială a ofițerilor pentru structurile MAI și ceilalți beneficiari din cadrul sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională prin intermediul studiilor de licență, în cadrul a două facultăți: Facultatea de Poliție și Facultatea de Pompieri. Decizia de astăzi va facilita modernizarea programelor de pregătire academică și profesională, respectiv lărgirea sferei de recrutare a corpului universitar, prin cooptarea unor specialiști cu o reputație academică incontestabilă”, conchide Lucian Bode, ministrul MAI.
Admiteri la Academia de Poliţie 2020
Deşi România era în plină pandemie de Covid-19, tinerii s-au înscris într-un număr foarte mare la Academia de Poliţie. În anul 2020 au fost disponibile doar 578 de locuri la concurs. În jur de 3.000 tineri s-au înscris. Participanţii vor avea probele fizice în perioada 24-29 august, iar în luna septembrie, 1 şi 2, vor susţine evaluarea cunoştinţelor.
„Aproximativ 3.000 de candidați s-au înscris la concursul de admitere în Academia de Poliție “Alexandru Ioan Cuza” București organizat în acest an. Pentru anul universitar 2020 – 2021, au fost aprobate 578 de locuri pentru a fi scoase la concurs, repartizate pe facultăți, forme de învățământ, bugetate sau cu taxă de școlarizare.Etapa de recrutare a candidaților de către structurile de resurse umane ale inspectoratelor de poliție județene s-a încheiat. Până la această dată, toți candidații înscriși au susținut inclusiv evaluarea psihologică, în baza unei planificări a Centrului de Psihosociologie al Ministerului Afacerilor Interne”, se arată în comunicatul emis.
Pe lângă cele 578 de locuri, s-au pus la dispoziţie locuri şi la jandarmi sau la Poliţia de Frontieră, aceasta fiind o ofertă specială pentru ieşenii care s-au înscris.
„Pentru cele 138 de locuri din cadrul Facultății de Poliție, atât pentru forma de învățământ cu frecvență, cât și pentru frecvență redusă, s-au înscris 997 de candidați. Pentru cele 350 de locuri destinate Facultății de Ştiinţe Juridice şi Administrative, specializarea Drept, s-au înscris 1.230 de candidați atât pentru forma de învățământ cu frecvență, cât și pentru frecvență redusă pentru care se percepe taxă de școlarizare.În acest an, pentru Facultatea de Poliție de Frontieră au fost aprobate 25 de locuri pentru care candidează 253 de persoane. Pentru cele 25 de locuri repartizate Facultății de Jandarmi s-au înscris 288 de candidați. Totodată, pentru cele 40 de locuri scoase la concurs de Facultatea de Pompieri, s-au înscris 156 de candidați, dintre care 12 sunt femei. În continuare, candidații vor susține probă eliminatorie de evaluare a performanței fizice în perioada 24-29 august, iar în zilele de 1 și 2 septembrie este planificată proba de evaluare a cunoștințelor”,se arată în comunicatul