Școlile din Iași pot primi până la 5.000 de lei dacă se înscriu la Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) cu proiecte de prevenire a violenței școlare, până în data de 10 octombrie 2024.
Iată cum pot primi până la 5.000 de lei școlile din Iași
Până pe data de 10 octombrie 2024, școlile din Iași se pot înscrie la CJRAE cu proiecte de prevenire a violenței școlare, până în data de 10 octombrie 2024, și pot primi până la 5.000 de lei.
Pentru a putea participa, unitatea de învățământ trebuie să aibă personalitate juridică, trebuie să demonstreze că există necesitatea inițierii și desfășurării unor activități de prevenire a violenței și infracțiunilor pentru preșcolari/elevi și familiile acestora și trebuie să implice Comisia pentru prevenirea şi eliminarea violenței, a faptelor de corupție şi discriminării în mediul școlar şi promovarea interculturalității în proiectarea și desfășurarea activităților.
Formularul de înscriere trebuie completat în întregime, trebuie descrise nevoile preșcolarilor/elevilor, activitățile propuse, rezultatele așteptate, echipa implicată, parteneriatele și cheltuielile necesare. Activitățile propuse sunt adecvate pentru nevoile preșcolarilor/elevilor și se încadrează în obiectivele programului. Desfășurarea activităților propuse este planificată în perioada octombrie 2024 – mai 2025.
Unitățile de învățământ sunt încurajate să proiecteze, inițieze și desfășoare activități adaptate nevoilor preșcolarilor/elevilor, familiilor acestora și climatului școlar. Activitățile bazate pe implicarea activă a preșcolarilor/elevilor, pe cooperare și crearea unui spațiu sigur pentru fiecare pot avea un impact semnificativ și pozitiv asupra acestora. De asemenea, o componentă importantă este implicarea părinților în activitățile școlii, alături de alți parteneri sau reprezentanți ai comunității locale. Încurajăm atât parteneriatele publice, cât și cele public-private, între unitățile de învățământ și ONG-uri sau/și reprezentanți ai mediului de afaceri. Activitățile pot fi organizate în cadru școlar sau extrașcolar, inclusiv în săptămâna „Școala Altfel”.
Exemple de activități
Câteva exemple de activități ar fi: activități de cunoaștere și dezvoltare a coeziunii pentru elevi, cadre didactice, biblioteca vie, inclusiv cu victime ale violenței/persoane care au fost condamnate, apoi reintegrate și reabilitate social, teatru forum, cluburi de filme/documentare tematice, grupuri de sprijin pentru elevii implicați în situații de violență (elevii cu comportamente violente, elevii victime, dar și elevii martori), vizite la tribunal, la muzeele închisorilor, activități de învățare între egali (peer education), activități artistice și sportive, concursuri tematice, campanii de conștientizare și sensibilizare, ateliere pentru susținerea familiilor în ceea ce privește exercitarea rolului educativ (în colaborare cu cadre didactice și cu alți parteneri).
O activitate, care ar fi pe placul copiilor, ar fi întâlnirea elevilor și cadrelor didactice cu reprezentanți ai Poliției și Jandarmeriei, Serviciului pentru siguranța școlară, în vederea realizării unor dezbateri pe teme referitoare la fenomenul violenței.
Adică voi îi rugați cu bani! Ce jalnic! Halal! le spoiesc mâinile numai să participe în loc să fie obligatoriu pentru ca țara asta să nu mai aibă infracțiuni nici de acest fel și celelalte infracțiuni….