Prima pagină » Titlurile zilei » Școlile de fițe, din Iași, nu vor avea săli de detenție. Părinții influenți, din oraș, au dat ordin directorilor să nu le pedepsească odraslele

Școlile de fițe, din Iași, nu vor avea săli de detenție. Părinții influenți, din oraș, au dat ordin directorilor să nu le pedepsească odraslele

12 sept. 2024, 02:00, 16 ,
Ștefana Șovea în Titlurile zilei

Sala de detenție pentru elevi a devenit o opțiune a școlii din Iași, nu o obligație. În timp ce directorii școlilor de fițe, din Iași, au ales să nu aleagă această măsură, cei de la unitățile de învățământ normale îi vor duce pe elevii care nu au un comportament potrivit în timpul orelor, în sala de lectură, pe terenul de sport sau chiar în cabinetul directorului.

Școlile de fițe, din Iași, nu vor avea sală de detenție

Încă de la începutul anului școlar 2024-2025, directorii unităților de învățământ, din Iași, au avut de ales dacă să se folosească de o „sală de detenție” sau nu. Discutând cu mai mulți directori, reporterii BZI au aflat faptul că, la colegiile și liceele de fițe, din Iași, nu va fi implementată această măsură.

Camelia Gavrilă, directorul Colegiului Național „Costache Negruzzi” Iași, a spus că, dacă va exista o situație excepțională în care un elev ar perturba orele, acesta va fi trimis totuși în sala de lectură a școlii.

„Termenul este unul total nepotrivit, pentru că detenția înseamnă o lipsire de libertate și nu este cazul la elevi. Evident că am o doză de subiectivitate, pentru că vorbim despre o școală performantă, cu elevi de o anumită calitate, o anumită educație și vorbim și despre o implicare a familiilor, unde nu apar derapaje mari atitudinale. Este nevoie, uneori, și de o anumită intervenție, de o anumită fermitate, de măsuri, în condițiile în care atitudinile elevilor sunt extrem de nepotrivite și agresive. Nu s-a pus problema, în școala noastră, să ne gândim la o asemenea sală. La un moment dat, dacă ar fi o asemenea situație mai gravă, elevul ar putea fi trimis în sala de lectură, dar nu cred că este cazul. Pentru că știm cazurile nenumărate de agresivitate, din spațiul public, de peste tot din țară, mă gândesc că s-a căutat o anumită soluție pentru care s-a luat o măsură imediată”, declară Camelia Gavrilă, directorul Colegiului Național „Costache Negruzzi” Iași.

Nici la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași nu va exista sală de detenție. Acest spațiu, în care elevul ar trebui să își revizuiască comportamentul, necesită și un personal de supraveghere.

„Am discutat în consiliul profesoral și am considerat că, momentan, nu avem nevoie de un astfel de loc. Intenția este bună, dar denumirea lui este nefericită pentru școală. Atunci când facem o propunere, este foarte bine să gândim implementarea ei, până la capăt. Va fi o provocare pentru școlile care vor avea un astfel de loc, trebuie să ai personal care să supravegheze elevii, și nu doar să-l supravegheze, ci să îl și sprijine, consilieze. Acei elevi care, în exterior, au comportamente prin care deranjează o întreagă clasă, sigur, în sufletele lor, există foarte multe probleme, și acolo trebuie să ajungem, să ajutăm elevii să depășească furtuna din sufletele lor. Noi nu am avut vreo situație pe care să nu o putem gestiona în sala de clasă, dar pot să apară. În cazul în care va exista o astfel de situație, probabil, elevul va merge în bibliotecă, dar cred că după ce ar avea o discuție cu mine sau cu directorul adjunct, sau cu consilierul școlii”, declară Adina Romanescu, directorul Liceului Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași.

La Colegiului Național „Emil Racoviță” Iași însă nu s-a stabilit dacă va fi pusă în aplicare această măsură. Reprezentații unității de învățământ vor discuta cu elevii și părinții pentru a consulta, în privința acestei noi reglementări.

„Deocamdată, nu putem să vă spunem acest lucru, pentru că urmează săptămâna aceasta și săptămâna viitoare să dezbatem acest subiect cu părinții și cu elevii. Este greu de spus ce va fi, vom vedea care va fi cea mai bună variantă. Undeva până pe 23 septembrie, sperăm să avem varianta aprobată. Există plusuri, dar există și minusuri, trebuie să avem resursa umană, nu sunt sută la sută pro, dar nici sută la sută împotrivă”, declară Mihaela Gotcu, directorul Colegiului Național „Emil Racoviță” Iași.

Sala de detenție, de la unele școli din Iași, va fi chiar cabinetul directorului

În timp ce liceele de fițe, din Iași, nu vor avea sală de detenție, la alte unități de învățământ, din Iași, îi vor trimite pe elevi, pe terenul de sport sau chiar în cabinetul directorului. La Liceul Tehnologic Economic de Turism Iași, elevii care vor perturba orele de curs vor fi trimiși în cabinetul directorului, unde vor face teme sau alte activități.

La Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” Iași, elevii vor fi trimiși în sala de lectură. O elevă înscrisă la această unitate de învățământ declară faptul că această măsură este una deplasată. 

„Mi se pare oleacă cam deplasată această măsură. În loc să ne motiveze să venim la școală, parcă ne pedepsesc. La noi, la școală, va fi sală de detenție, iar elevii vor fi trimiși la bibliotecă. Cred că bibliotecara ne va supraveghea, dacă nu un profesor sau cineva din personalul auxiliar. Colegii sunt de aceeași părere, nu prea suntem mulțumiți”, declară o elevă.

Școlile de fițe, din Iași, nu vor avea săli de detenție. Menționăm faptul că această reglementare este un opțională, nu obligatorie.

Comentarii
  • Gheorghe Ilie

    Numai generatii de drogati la Negruzzi, ca sa si pastreze prestigiul nu ii lasa corigenti si repetenti iar la evaluari chiar si la bac ii lasa sa copie, am terminat acolo si stiu prea bine ce colegi am avut, Moldoveni care erau agramati si luau note de 10.

  • „nu prea suntem mulțumiți”, declară o elevă
    o sala de videochiatt pentru valorile in dezvoltare 🤣

  • wa ce distrusi la scolile astea
    detentia este ceva prea usor pentru viitorii useless eaters ai rromaniei

  • De cand si pana cand, legea este optionala si nu este aceeasi pentru toti cetatenii Romaniei ?
    Cei ce nu transpun in fapte legislatia din Romania trebuie anchetati si luate masurile legale impotriva lor.

  • Prostia legislativa

    Nimeni nu poate să oblige sa fiu privat de libertate conform constituției voi suna la 112 pentru private de libertate fara sentința unui judecător.

  • Sa nu uite parintii sa le dea saculetul cu cocaina ça si pachet.
    Adica generatia asta va munci sa ne plateasca noua pensiile ?
    Astia habar nu au pe ce lume traiesc cu asa parinti idioti.
    Aaaa , sa le schimbati si masinile sa fie cu muuuuuulti cai, sau motoarele ça na, avem nevoie de donatori de organe.

  • E foarte simplu, beizadelele care tulbură orele de curs trebuie date afară din clasă și pus absent. La un număr de absențe scăderea notei la purtare cu câte un punct, doar n-au venit la școală ca să deranjeze profesorii și pe ceilalți colegi care vor să învețe.

  • 💋 Băsescu, către Liiceanu: "Şcoala românească scoate tâmpiţi"

    🪳Dezastru la testele PISA. România e pe penultimul loc în UE. Elevii români sunt la nivelul de competență 2, considerat critic aka VARZĂ!

    DE CE? RASPUNSUL IL DA UN FOST ELEV:
    „Numai generatii de drogati la Negruzzi, ca sa si pastreze prestigiul nu ii lasa corigenti si repetenti iar la evaluari chiar si la bac ii lasa sa copie, am…”

    ●Loc de concluzii
    În timp ce profesorii din Japonia și Finlanda se consideră slab pregătiți, dascălii din România se evaluază ca fiind cei mai buni. 🪲 Rezultatele sunt, însă, invers decât măsura acestei autoevaluări

  • Patron cu 10 clase

    Avem nevoie de scolile romanesti exact asa cum sunt acum! Si mai sles de absolventi: viitorii sclavi pe plantatiile srl-urilor. Ce ne facem daca toti absolventii vor sti carte? Inchidem afacerea?
    La covrigaria mea am angajate doua absolvente de istorie, una de geografie si un psiholog. Ultimul, sa nu credeti ca presteaza servicii de psihologie pentru angajati: pune mac pe covrigi.

  • Ing. Mihnea Răuleanu

    Majoritatea absolventelor de la FEAA Iași, alea care au terminat cu 10 sau 9… lucrează in Iași ca operator calculator, asta in cazurile fericite, dar restul de 98% din absolvente le gasesti asezând marfa la raft la
    ” supermercadó” iar noaptea bagă videochat că…chirie scumpă-n Iasi!
    La fel e si cu celelate facultăti: psihologie,geografie,istorie chiar și din IT( baieti si fete de la poli).
    A.I-ul iși scrie singur codul,etc iar piața e suprasaturată de
    mici ” onaniști” fără viitor.
    Morala poveștii: trebuie revoluționat tot sistemul de învățământ pt că acuma scoate doar tâmpiți, vorba lui Băsescu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *