Prima pagină » Eveniment-Social » Școli de vară, la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași! Elevii experimentează online viața de student!
Școli de vară, la Universitatea Tehnică

Școli de vară, la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași! Elevii experimentează online viața de student!

01 iul. 2021, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Școli de vară, pentru elevi, la facultățile Universității Tehnice „Gheorghe Asachi”, din Iași! Acestea sunt organizate în cadrul proiectelor ROSE de tip punte, fiind finanțate de Banca Mondială. Prima astfel de inițiativă a debutat weekendul trecut la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației, fiind la a doua ediție și purtând numele I.Like.IT@ETTI.TUIASI.RO

Au început școlile de vară pentru elevi la facultățile Universității Tehnice (TUIAȘI) „Gheorghe Asachi”, din Iași, organizate în cadrul proiectelor ROSE de tip punte, finanțate de Banca Mondială!
Prima astfel de inițiativă a debutat weekendul trecut la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației, de la Universitatea Tehnică, fiind la a doua ediție și purtând numele I.Like.IT@ETTI.TUIASI.RO. Școala de vară de la ETTI a început sâmbătă, pe 25 iunie 2021, și se va încheia vineri, 9 iulie 2021, fiind desfășurată, în context pandemic, exclusiv online, la fel ca școlile de la celelalte 10 facultăți ale Politehnicii ieșene.

Studenții au primit un kit, în așa fel încât să fie pregătiți pentru întâlnirile cu profesorii

Deși școala de vară se desfășoară exclusiv online, studenții au primit deja, înaintea începerii, un kit pentru a-i ajuta să fie cât mai pregătiți pentru întâlnirile cu profesorii, formatorii și antreprenorii școlii. Acesta are o valoare de aproximativ 800 de lei pentru fiecare elev și conține un rucsac, un tricou, o șapcă, un penar, un pix, bloc-notes, un stick de memorie USB de 16 GB, programul tipărit al evenimentului, un kit Arduino de 37 de senzori (pentru a dezvolta proiecte din zona Internet of Things), un mouse wireless, o cană tip termos, căști audio, o mini-lanternă cu led și o periuță de dinți, cu pastă.

„Anul acesta, din grupul-țintă fac parte 25 de elevi ai Liceului «Mihai Eminescu», din Bârlad. Aceștia vor învăța despre aplicații ce utilizează Internet of Things, dar și cum să creeze pagini web, cum să realizeze o rețea de calculatoare și cum să modeleze și să simuleze circuite electronice. Elevii vor vizita în mod virtual campusul studențesc și platforma universitară, vor face un tur 3D al facultății, vor avea întâlniri cu două firme multinaționale cu sediul la Iași (Vitesco Technologies și Bitron Electronics Engineering), vor discuta cu studenții Ligii Studenților Electroniști și cu elevi participanți ai ediției din 2019, care, azi, sunt studenți ai facultății”, a declarat șef lucrări dr. ing. Daniel Mătăsaru, director al proiectului din partea facultății.

O decizie la nivelul universității, ca școlile de vară să aibă loc online

A fost o decizie unitară la nivelul universității ca aceste școli de vară, care se vor desfășura până la mijlocul lunii iulie, să aibă loc online, în contextul în care ele fuseseră gândite ca întâlniri față în față, în care elevii să poată experimenta viața de student: să viziteze spațiile de studiu și de cercetare, să fie cazați în Campusul „Tudor Vladimirescu” și să trăiască, pentru aproape două săptămâni, ca un student.

„Aceste școli de vară presupun două tipuri de activități: vor fi niște interacțiuni online între profesorii din universitate și elevi, iar, pe de altă parte, elevii vor primi câte un kit din partea facultăților care coordonează proiectele ROSE respective. Kit-urile vor conține și laptop-uri sau tablete, în așa fel încât elevii să aibă conectivitatea necesară pentru a desfășura aceste activități online”, a explicat prof. univ. dr. ing. Neculai Seghedin, prorector responsabil cu activitatea didactică la TUIAȘI.

Universitatea Tehnică a reușit să atragă, până în prezent, aproximativ 3,5 milioane de euro pe proiecte de tip ROSE, pe toate liniile de finanțare, iar, prin acest tip de proiect, se intenționează prezentarea într-un mod cât mai atractiv și eficient specificul fiecărei facultăți de la Politehnica ieșeană.

„În fiecare facultate sunt astfel de programe de vară, sunt unele facultăți care au chiar două astfel de programe! Am întâlnit un entuziasm din partea colegilor mai tineri, dar și mai puțin tineri, care s-au implicat în aceste proiecte de tip educațional, ce au și menirea de a atrage candidați la procesul de admitere și reprezintă, fără îndoială, o cale prin care se poate întregi imaginea TUIAȘI în spațiul public”, a mai precizat prof. univ. dr. ing. Neculai Seghedin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`