Prima pagină » Sanatate » Scoarța de copac este un medicament natural despre care puțini știu! Ce beneficii are coaja de stejar
Scoarța de copac este un medicament natural despre care puțini știu! Ce beneficii are coaja de stejar

Scoarța de copac este un medicament natural despre care puțini știu! Ce beneficii are coaja de stejar

21 mai 2024, 15:26,
BZI.ro, în Sanatate

Scoarța copacilor, fiartă, zdrobită sau măcinată, ajută la vindecarea rănilor, întărește organismul și îl protejează de infecțiile specifice sezonului rece, contribuind astfel la prevenirea diverselor boli. De-a lungul istoriei, scoarța copacilor a fost utilizată în multiple scopuri, până când s-a descoperit valoarea sa medicinală pentru tratarea diferitelor afecțiuni. Iată ce beneficii are coaja de stejar, salcie, crușin, mesteacăn și ulm.

Ce beneficii are coaja de stejar, salcie, crușin, mesteacăn și ulm

Salcia, primul copac care înverzește primăvara în România, este utilizată de mii de ani pentru a ameliora diverse dureri. Are proprietăți tonice, antiseptice, antiinflamatoare, sedative, astringente și antireumatismale. Infuzia din scoarța de salcie se prepară adăugând 200 ml de apă clocotită peste două lingurițe de scoarță uscată și mărunțită. Lichidul rezultat se consumă în doze de 2-3 linguri pe parcursul unei zile. Decoctul din scoarță de salcie este folosit ca remediu împotriva febrei, nevralgiilor, reumatismului și gutei. Pentru a-l prepara, se fierb timp de 20-30 de minute două linguri de scoarță uscată în 250 ml de apă. După strecurare, ceaiul se administrează în doze de 2-3 linguri pe parcursul zilei.

Crușinul este una dintre cele mai populare plante utilizate în cazul constipației. Pentru a prepara un ceai de crușin, fierbe un sfert de litru de apă și, când apa ajunge la punctul de fierbere, adaugă o linguriță de scoarță de crușin. Lasă amestecul să fiarbă timp de 15 minute la foc mic. După ce oprești focul, acoperă vasul și lasă-l să stea timp de zece minute, apoi strecoară lichidul. Ceaiul se bea seara, cald, fie neîndulcit, fie îndulcit cu una sau două lingurițe de miere.

Coaja de stejar, provenită din ramurile tinere ale arborelui, este recunoscută pentru conținutul său de tanini, conferindu-i un gust astringent și lipsit de miros. Proprietățile terapeutice ale preparatelor din scoarța acestui copac sunt multiple, incluzând acțiunea astringentă, utilă în tratarea diareei acute și a indigestiei, precum și proprietățile hemostatice, care ajută la reducerea sângerărilor asociate cu menstruația abundentă, tusea sau urina cu sânge. Procesul de preparare a ceaiului din scoarță de stejar implică fierberea timp de 20 de minute a două lingurițe de scoarță mărunțită într-un sfert de litru de apă. După fierbere, ceaiul se strecoară și se consumă două căni pe zi. Acest remediu se dovedește eficient în lupta împotriva febrei, amigdalitei, colicilor abdominale, faringitei și chiar în cazul intoxicațiilor cu metale grele.

Decoct din scoarță de ulm pentru coagularea sângelui

Mesteacănul, un arbore impunător ce poate atinge înălțimi de 25-30 de metri, se remarcă prin scoarța sa albă caracteristică. Cura cu decoct din scoarță de mesteacăn este cunoscută pentru efectele sale digestive, depurative și antiulceroase. Acest decoct este eficient în tratarea ulcerului gastric și poate fi util și în tratamentul intern al unor afecțiuni ale pielii, precum acneea. Maceratul din scoarță de mesteacăn este recomandat pentru combaterea pistruiilor și a petelor de pe piele. Pentru a-l prepara, se introduc 100 de grame de scoarță bine uscată într-un litru de vin roșu. După o perioadă de macerare de 8 zile, amestecul poate fi utilizat. Se aplică comprese pe zonele afectate de două ori pe zi pentru a obține rezultatele dorite.

Ulmul este cunoscut pentru acțiunea sa antiinflamatoare și emolientă asupra mucoasei intestinale, fiind considerat un antioxidant și detoxifiant excepțional. Decoctul din scoarța de ulm este recunoscut pentru capacitatea sa de a reduce gazele intestinale și pentru eficacitatea sa în tratarea ulcerului, colitei și a intoxicațiilor alimentare. De asemenea, este recomandat în diferite forme de anemie și pentru probleme legate de coagularea sângelui. Pentru a-l prepara, se adaugă două lingurițe de scoarță bine uscată și mărunțită la o cană de apă și se fierbe amestecul timp de zece minute. Se recomandă consumul unei căni de decoct neîndulcit de trei ori pe zi pentru beneficii optime. Coaja de stejar are multiple beneficii, printre care se remarcă proprietățile sale hemostatice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *