Prima pagină » National » Școala online este offline pentru mii de elevi din România
Școala online este offline pentru mii de elevi din România

Școala online este offline pentru mii de elevi din România

10 nov. 2020, 15:07,
George Cristian, în National

De la momentul anunţului Guvernului PNL şi a Ministerului Educaţiei ca şcoala se va desfăşura doar în sistem online, mii de elevi din România au intrat în offline. Incapacitatea statului de a asigura condiţii pentru care copiii fără posibilităţi de a învăţa online crează premisa unei educaţii ineficiente.

Vorbim despre o familie din satul Ciocadia, județul Gorj care nu are posibilitatea de a achiziţiona tablete pentru învăţământul online. Ca ei sunt, în România, mii de familii.

În judeţul Gorj peste 3000 de elevi nu pot învăţa online

Luăm exemplul doar unui singur judeţ din România, iar cifrele nu sunt deloc liniştitoare pentru viitorul copiilor din România. În judeţul Gorj sunt peste 3000 de elevi care nu pot învăţa online pentru că nu deţin mijloacele tehnice şi nici nu şi le permit să le cumpere. Aceştia sunt condamnaţi la o viaţă în care un viitor prosper pare o utopie.

Ei sunt copiii României care au fost uitaţi de autorităţile centrale care se laudă cu statistici care mai de care mai pompoase, aceleaşi autorităţi care au afirmat faptul că, dacă nu ai curent electric pentru a deschide laptopul, poţi folosi televizorul (Monica Anisie, ministrul Educației și Cercetării, a comis o nouă gafă. Aceasta le recomandă cu seninătate elevilor care trăiesc în gospodării fără curent electric și care nu pot folosi gadget-uri, să privească emisiunile de tele-școală de la postul de televiziune TVR. detalii aici despre gafă)

Într-un sătuc din judeţul Gorj, o familie monoparentală îşi duce cu greu traiul. O mamă are grijă de cei şase copii, în timp ce tatăl este plecat în străinătate la muncă. Vorbim de faptul că cinci dintre aceştia sunt încă elevi. Niciunul dintre aceştia nu deţine o tabletă sau telefon de tip smartphone pentru a putea să se ”ducă” la şcoală.

Luxul deţinerii unui gadget care să le permită copiilor acces la internet este evident. Mama copiilor le-a spus jurnaliştilor de la digi24 că nu îşi poate permite achiziţionarea unei tablete. Totuşi, aceeaşi mamă le-a spus reporterilor că îi ajută pe copii în limita cunoştinţelor pe care aceasta le deţine, dar este insuficient.

Ministrul a dat un ordin care nu a fost pus în aplicare

Ministerul Educaţiei a dat un ordin referitor la obligativitatea Inspectoratelor Şcolare de a asigura accesul la educaţie a elevilor care nu au acces la tehnologie. Prin acest ordin putem spune că ministrul a mutat responsabilitatea către local, în acest fel ”spalându-se” pe mâini. Totuşi, până la ora actuală nicio autoritate nu poate afirma cu credibilitate faptul că elevii au acces la educaţie. În pofida faptului că IȘJ Gorj spune că se asigură comunicarea cu familiile care nu au cum să le asigure copiilor tabletele necesare, situaţia din teritoriu este una precară

Dana Constantinescu, purtător de cuvânt al ISJ Gorj: „În cazul educatorilor, profesorilor de la învățământul preșcolar, se va asigura o comunicare permanentă cu părinții copiilor respectivi și vor merge să predea efectiv fișele de lucru, părinților, la porțile caselor copiilor unde aceștia locuiesc.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *