Elevii ieșeni talentați la teatru au participat la ediția a XVII-a a Festivalului „Sub reflector”, organizat de Școala Gimnazială „Ion Creangă”. La concurs au participat 17 trupe din Iași, Vaslui, Olt și Botoșani, iar cele mai frumoase reprezentații au fost premiate.
Școala Gimnazială „Ion Creangă” a organizat, în colaborare cu Inspectoratul Școlar al Județului Iași și Cercul Militar Iași, Festivalul-concurs de teatru „Sub Reflector”, ediția a XVII-a. Acesta este o secțiune a Proiectului Educațional ”Bulgăre de Humă”.
Evenimentul a avut loc sâmbătă, 7 mai 2022, la Casa Armatei. Copiii pasionați de actorie care au putut participa au avut vârste cuprinse între 6 și 14 ani. Ansamblul a fost constituit din 159 de elevi-actori, cu susținerea a 20 de cadre didactice și actori.
Festivalul-concurs de teatru școlar a fost găzduit de Școala Gimnazială „Ion Creangă”
Pe 7 aprilie 2022, la Casa Armatei, a avut loc un festival în care elevii pasionați și talentați în ale actoriei au putut să își încânte audiența cu performanța lor pe scenă. La această competiție s-au înscris 17 trupe de la școli și diverse cluburi tematice din județul Iași, Vaslui, Botoșani și Olt. În ceea ce privește categoria de vârstă, au fost 2 secțiuni: pentru elevii de 6-10 ani și pentru cei de 11-14 ani. Evenimentul a fost coordonat de 10 elevi voluntari, 4 prezentatori, 15 cadre didactice și personalul medical și administrativ al școlii, susținuți de Asociația de părinți „Urmașii lui Ion Creangă” și Cercul Militar Iași.
Performanțele scenice ale copiilor și adolescenților au fost urmărite de un juriu, care a acordat premii în funcție de punctele forte cu care au ieșit în evidență.
Marele premiu a fost acordat trupei „Micii Actori” de la Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” din Iași, condusă de Roxana-Mirela Roman pentru reprezentația „Soacra cu trei nurori” de Ion Creangă.
Elevii talentați, premiați pentru performanțele artistice
Cu ocazia acestui festival, mulți elevi au fost premiați. Cea mai impresionantă Regie a fost pusă în scenă de trupa „Juniorii cercetași” de la Școala Gimnazială „Junior” Iași, coordonată de Andreea Tatiana Grigore și Iuliana Penu pentru spectacolul ”Sunetul muzicii” de Richard Rodgers și Oscar Hammerstein. Și trupa „Clopoțel” de la Școala Gimnazială „Elena Cuza” Iași a ieșit în evidență, câștigând titlul de „Cel mai bun spectacol”.
Premiile pentru cel mai bun monolog au fost acordate Mariei Teofana Atudosie de la Școala Gimnazială Vulpeni, Olt pentru categoria 6-10 ani, respectiv Sofiei Buzenchi de la Școala Gimnazială „Ion Creangă” pentru categoria 11-14 ani.
Titlul de „Cel mai bun actor”, la secțiunea 11-14 ani I-a fost oferit lui Silviu Hriscu de la Școala Gimnazială nr. 1 Gorbănești din județul Botoșani petru rolul „Domnul Popescu” din spectacolul „Două loturi”, în timp ce, tot la această categorie, premiul de „Cea mai bună actriță” I-a fost acordat Sofiei Zăgan de la Palatul Copiilor Iași, coordonată de Ana Hegyi, pentru rolul „Nică” în reprezentația „Pupăza din tei” de Ion Creangă.
La categoria celor mici, titlul „Cel mai bun actor” l-a primit Zaharia Eduard de la Școala Gimnazială „Dimitrie A. Sturdza” Iași, coordonat de Daniela Dorcu. Resiga Bianca s-a afirmat prin talentul său în rolul „Nora cea mică” din spectacolul: „Soacra cu trei nurori” de Ion Creangă, astfel că a luat premiul pentru „Cea mai bună actriță”.
Recent, Școala Gimnazială „Ion Creangă” a găzduit unul dintre cele mai importante festivaluri artistice.