Prima pagină » Local » Școală din județul Iași, obligată de judecători să achite factura la telefon! Decizia a fost luată după ce Telekom România a cerut despăgubiri în instanță
Școală din județul Iași, obligată de judecători să achite factura la telefon! Decizia a fost luată după ce Telekom România a cerut despăgubiri în instanță

Școală din județul Iași, obligată de judecători să achite factura la telefon! Decizia a fost luată după ce Telekom România a cerut despăgubiri în instanță

11 aug. 2021, 02:00,
Ciprian Nedelcu în Local

O firmă de telecomunicații le-a cerut judecătorilor să oblige o unitate de învățământ la plata unor facturi. Astfel, magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au admis în parte acțiunea formulată de Telekom România. Judecătorii au obligat Școala Gimnazială Golăiești să achite suma de 17.788 de lei către societatea de telecomunicații

O școală din județul Iași a fost obligată de judecători să achite facturi restante. Decizia a fost luată după ce Telekom România a cerut despăgubiri în instanță. Astfel, recent, magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au admis în parte acțiunea formulată de Telekom România în contradictoriu cu Școala Gimnazială Golăiești.

„Instanța admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de creditoarea Telekom Romania Mobile Communications SA în contradictoriu cu debitoarea Școala Gimnazială Golăiești. Obligă debitoarea la plata, în termen de 30 de zile de la data comunicării ordonanței, a sumei de 17.788 de lei, reprezentând preț al serviciilor furnizate. Respinge cererea de obligare a debitoarei la plata penalităților de întârziere și a daunelor pentru rezilierea contractului înainte de expirarea perioadei minime, ca neîntemeiată. Executorie”, au arătat judecătorii ieșeni.

De remarcat este faptul că decizia nu e definitivă, aceasta putând fi contestată.

Școala Gimnazială Golăiești, dată în judecată pentru facturi restante de către Telekom România

Procesul dintre SC Telekom Romania Mobile Communications SA și Școala Gimnazială Golăiești a început pe data de 19 februarie 2021. Prin acțiunea înregistrată pe rolul instanței, Telekom a cerut obligarea școlii amintite la plata sumei de 35.323,83 lei, compusă din 17.788,24 lei debit principal, 9.091,96 lei penalități de întârziere și 8.443,62 lei daune pentru rezilierea contractului, precum și la plata cheltuielilor de judecată.

„Între cele două părți a fost încheiat un contract de prestări servicii de comunicații electronice, în temeiul căruia au fost emise facturi fiscale. În contract sunt prevăzute penalități de întârziere în cazul neachitării serviciilor la scadență, în cuantum de 0,5 la sută, iar aceste penalități sunt în valoare de 9.096,96 lei”, au precizat reprezentanții companiei de telecomunicații.

Aceștia au adăugat că daunele în cuantum de 8.443,62 lei sunt percepute pentru rezilierea contractelor înainte de expirarea perioadei minime, pentru fiecare abonament în parte, iar încetarea contractelor s-a produs fără punere în întârziere, fără preaviz, fără intervenția instanței judecătorești și fără îndeplinirea vreunei alte formalități, ca urmare a nerespectării obligației de plată a sumelor datorate de către client.

„Avem o creanță certă, lichidă și exigibilă. Deși am somat debitoarea să achite datoria restantă, aceasta nu s-a conformat solicitării”, au subliniat reclamanții în cererea adresată instanței ieșene.

Ce au spus reprezentanții școlii din județul Iași

De cealaltă parte, reprezentanții Școlii Gimnaziale Golăiești au invocat excepțiile inadmisibilității, prescripției dreptului material la acțiune, iar, pe fond, au cerut respingerea cererii ca neîntemeiată.

„Nu există o creanță certă, lichidă și exigibilă, întrucât societatea a încetat să mai furnizeze serviciile de telecomunicații mobile din anul 2016. De asemenea, între noi există un alt contract ce își produce efectele și astăzi, derulat și în perioada 2014-2016, în paralel cu contractul ce formează obiectul acestui dosar. În contabilitatea școlii nu există facturile ce au fost atașate cererii de chemare în judecată. Nu recunoaștem nici existența, nici cuantumul și nici modalitatea de calcul pretinsă de societate”, au spus cei de la școala din județul Iași.

Judecătorii au constatat că nu poate fi vorba despre prescripție în acest caz. Magistrații ieșeni au luat la cunoștință despre faptul că, pe 27 aprilie 2014, Telekom România și Școala Gimnazială Golăiești au încheiat un contract de furnizări servicii de comunicații. Astfel, instanța a apreciat că datoria trebuie achitată, dar fără penalități.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 ianuarie 2025
18 ianuarie 2025