Prima pagină » Eveniment-Social » Școală de vară, la Conacul Cantacuzino-Pașcanu, din Iași! Imagini de la evenimentul derulat de Institutul Național al Patrimoniului – FOTO

Școală de vară, la Conacul Cantacuzino-Pașcanu, din Iași! Imagini de la evenimentul derulat de Institutul Național al Patrimoniului – FOTO

12 aug. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru în Eveniment-Social

Institutul Național al Patrimoniului desfășoară în această perioadă o școală de vară dedicată protejării monumentelor istorice. Evenimentul are loc la ruinele de la Conacul Cantacuzino-Pașcanu, din localitatea Ceplenița, în județul Iași

Institutul Național al Patrimoniului (INP) a deschis recent seria programelor de formare estivală multidisciplinare, dedicate viitorilor specialiști în domeniu.
Prima întâlnire are loc la Conacul Cantacuzino-Pașcanu, din comuna Ceplenița, județul Iași. Școala de vară are loc în perioada 9-22 august 2021, iar, alături de participanții selectați pentru cele două ateliere principale – arheologie preventivă și conservare preventivă -, au mai fost prezenți și reprezentanți ai autorităților publice locale din județul Iași.

Detalii despre Școala de vară de la Conacul Cantacuzino-Pașcanu

Reprezentanții Institutului Național al Patrimoniului (INP) au arătat și în ce va consta această Școală de vară organizată în localitatea Ceplenița.

„Ținem foarte mult la acest parteneriat cu autoritățile și comunitatea din Ceplenița. Discuția, atât de necesară, despre potențialul și viitorul posibil al ruinei conacului Cantacuzino-Pașcanu nu se poate purta fără implicarea pe termen lung, pe tot parcursul cercetării și al intervențiilor, a comunității locale. E un câștig extraordinar să avem alături de noi și de comunitatea locuitorilor din Ceplenița o asociație de tineri profesioniști înființată chiar în urma primei ediții a Școlii de vară. Este vorba despre Asociația «Acolo»”, a subliniat Ștefan Bâlici, managerul Institutului Național al Patrimoniului.

Tema Școlii de vară a INP: salvarea monumentelor istorice

Organizatorii au precizat și faptul că Școala de vară de la Conacul Cantacuzino-Pașcanu vizează tocmai detalii despre problemele cu care se confruntă monumentele istorice, unele dintre ele ajunse chiar în ruină. Este și cazul conacului din localitatea Ceplenița, locuință ajunsă o adevărată ruină.

„Alături de toate celelalte demersuri necesare când un monument istoric atât de important trebuie restaurat și pus în valoare, inițiatorii Școlii de vară au considerat extrem de importantă abordarea acestui loc și prin intermediul unor ateliere de studiu direct, la fața locului, care să le permită celor implicați să reflecteze asupra problemelor pe care le ridică patrimoniul ruinat din România și, în mod particular, categoria monumentelor care au ajuns în ruină după 1989”, au arătat cei de la INP.

Cercetare privind ruinele

Școala de vară de la Ceplenița se concentrează pe cercetarea ruinelor recente și reunește studenți și tineri profesioniști cu activitate în diverse domenii, precum: arhitectură, restaurare, arheologie, patrimoniu cultural, istorie și antropologie.

„Avem ocazia, cu această Școală de vară, să avansăm atât în înțelegerea din perspectiva multi-disciplinară a ruinei, a istoriei sale și a potențialului său, cât și în eforturile de asigurare și conservare a materiei istorice. Dar, poate și mai important, avem ocazia să punem într-un dialog real și pe termen lung comunitatea științifică și profesioniștii domeniului, începând cu specialiștii care contribuie ca lectori și invitați, dar nu numai. Discutăm și despre oamenii locului, interesați de găsirea unei soluții corecte și viabile pentru punerea în valoare a monumentului istoric”, a completat Ștefan Bâlici, managerul INP.

Programul derulat de INP la Ceplenița

În plus, 12 participanți iau parte, anul acesta, la cele două ateliere principale – arheologie preventivă, respectiv conservare preventivă. Programul Școlii de vară derulate de Institutul Național al Patrimoniului este completat de prezentări de specialitate, rezultate a unor proiecte dedicate patrimoniului nobiliar (de exemplu, „Bune practici pentru revitalizarea reședintelor aristocratice, extrase în urma studiului realizat în cadrul proiectului Innocastle”).
Asociația „Acolo” va desfășura, de asemenea, prezentări și ateliere centrate pe bune practici de revitalizare a siturilor în ruină și cooperare cu comunitățile locale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`