Cursanții de la o școală de șoferi din Iași pot învăța să conducă cu prima mașină electrică Tesla. Autoturismul care a costat 63.000 de euro atrage tot mai mulți cursanți. Instructorii auto de la alte școli spun că mașinile electrice nu sunt de viitor
La AutoNăstase, o școală de șoferi din Iași, a ajuns prima mașină electrică Tesla, care stârnește curiozitatea cursanților și controverse în rândul patronilor și instructorilor auto. Tesla Model 3 a fost achiziționată în toamna anului 2021 și de aproape o lună poate fi văzută pe străzile din Iași. Cristi Năstase, patronul școlii de șoferi, spune că are în parcul auto două mașini electrice, Tesla și Tazzari, și două hibrid plug-in, Toyota Yaris. Alte 30 de automobile sunt pe benzină sau motorină.
”Mașina Tesla am luat-o în urmă cu 3 luni. A durat un pic până am pus-o în practică. Nu o achiziționezi și deja o folosești. E cu dublă comandă, comenzi tactile. Durează cam o lună și jumătate, două, să o pregătești, la un service specializat. În activitate e băgată de vreo lună de zile. Am comandat-o anul trecut, în primăvară, prin intermediul unei firme din București. Am plătit 3.000 de euro ca să ajungă mai repede, pentru că altfel durează peste un an să o primești. Pilot automat avem la această mașină, dar încă nu e activat pe România. Mai avem două mașini hibrid plug-in și o mașină pentru cei care au împlinit 16 ani, tot electrică, de la Tazzari. Acestea sunt pentru permis de conducere, categoria B”, spune Cristi Năstase.
Cursanții trebuie să achite 2.500 lei pentru școlarizarea pe mașini electrice.
La o școală de șoferi din Iași, cursanții pot învăța să conducă cu prima mașină electrică Tesla
Cele mai recente date statistice arată că Tesla Model 3 este cel mai vândut model din Europa, în anul 2021. În România, în anul precedent, s-a dublat numărul de înmatriculări de autoturisme ecologice, electrice sută la sută şi hibride plug-in. În Iași sunt câteva sute de astfel de mașini. Cristi Năstase a vrut să țină pasul cu schimbările de pe piața auto, de aceea a achiziționat mașini electrice.
”Noi mergem pe ideea de a avea mașini noi, adaptate vremurilor. Nu cred că sunt singurul care crede că viitorul va fi al mașinilor electrice. Dacă nu încercăm noi din școală, să învățăm șoferii, atunci cine să-i învețe? Pot face ore pe Tesla și cei care au deja permis. Nu e complicat să conduci o mașină electrică. Cel care face școala pe o mașină electrică probabil o să vrea să își cumpere una la fel. Se conduce la fel ca o orice mașină, dar eu spun că e mai sigură. Are două pedale, pentru frână și accelerație, unde stă instructorul, se conduce ușor. Avem solicitări din partea cursanților, dar nu ca la mașinile celelalte. Suntem la început și nu o puteam pune în ofertă dacă nu era echipată complet. Interes pare să fie din partea cursanților”, mai spune Cristi Năstase.
Reporterii BZI au prezentat în edițiile anterioare și lista școlilor de șoferi de care trebuie să se ferească ieșenii.
Cristi Năstase: ”Sperăm să fie făcute noi stații de încărcare, pentru că este nevoie”
Instructor auto, Cristi Năstase a înființat școala de șoferi în anul 2009 și spune că este atent la schimbările de pe piața auto. Pandemia COVID-19 a redus numărul de cursanți, mai spune instructorul auto.
”Noi supraviețuim acum. Nu pot să spun că în perioada verii e foarte aglomerat. Oscilează numărul de clienți. Avem cursanți de toate vârstele, dar cei mai mulți sunt tineri. Am avut și cursanți care aveau între 60 și 67 de ani. Scad reflexele odată cu vârsta, de aceea unii au luat permisul, alții nu. Și-au dat seama că nu sunt făcuți pentru asta. Nu înseamnă că dacă nu iau permisul e grav. Pur și simplu nu sunt făcuți pentru asta. Dacă vorbim despre mașinile electrice, noi le încărcăm în stațiile din Iași. Durează o oră și jumătate încărcarea, dacă ai 20-30 la sută baterie. Noi sperăm să fie făcute noi stații de încărcare, pentru că este nevoie. Stai la coadă și două-trei ore să încarci mașina. Noi avem doar câteva stații, vreo 5, comparativ cu alte orașe mari”, mai spune Cristi Năstase.
În programele Rabla Clasic și Rabla Plus, ieșenii au cumpărat 1.200 de autoturisme noi, multe dintre ele fiind mașini electrice.
Andrei Vulpe, instructor auto: ”Nu e de viitor”
Instructorii auto din Iași spun că, în acest moment, mașinile electrice nu sunt de viitor, pentru că sunt prea scumpe.
”Nu e de viitor în clipa asta și vă spun de ce. Nu avem infrastructură electrică, stații de încărcare. Dacă te duci până la Suceava, te trezești că, după ce ai parcurs jumătate din traseu, s-a descărcat mașina și nu ai nicio stație de încărcare pe drum. Nu avem service-uri specializate pentru aceste mașini și nu mai spun că sunt destul de scumpe. Noi acum avem cerere din partea cursanților pentru mașini automate. Nu cred că sunt înnebuniți să-și ia mașini electrice. Multă lume nu stă financiar bine și de aceea nu ar plăti pentru școala de șoferi câteva mii de lei să învețe să conducă o mașină electrică. În plus, cei mai mulți români își cumpără mașini de 7.000-8.000 de euro”, spune Andrei Vulpe, administrator Autozet și instructor auto.
Specialiștii spun că situația s-ar putea schimba peste 5-10 ani.
”Nu e o tendință în România privind mașinile electrice. Vom vedea ce va fi peste 5-10 ani. Momentan nu e o idee de viitor. Sunt puține persoane care vor să aibă mașini electrice și cred că e prematur să achiziționăm astfel de mașini”, spune reprezentantul AutoCriss.
Specialiștii mai spun că, dacă a apărut o primă mașină Tesla la o școală de șoferi din Iași, numărul de mașini electrice va fi în creștere, în funcție de numărul de solicitări.