O școală din județul Iași a uimit autoritățile prin implicarea în educația elevilor romi. Conducerea școlii se mândrește cu rezultatele excepționale ale acestora la învățătură. Sute de elevi romi învață într-o școală cu un colectiv majoritar român. Inspectoratul Școlar Județean a ales școli incluzive cum este și unitatea de învățământ din Moțca, în care se desfășoară activități importante în cadrul proiectului național „Cred”. Inspectorii școlari coordoneaza diferite activități pentru elevi și profesori în cadrul acestui proiect.
În contextul în care, în ultima perioadă, diverse personaje controversate au tot trâmbițat că la Iași copiii romi sunt segregați, reporterii BZI au ales la întâmplare o școală cât mai îndepărtată din județ și care are mulți elevi romi înscriși. Așa am ajuns la școala din comuna Moțca, acolo unde învață 228 de copii romi și 417 elevi români. Școala din Moțca este un exemplu viu că la Iași nu există segregare a elevilor romi, indiferent cât ar încerca familia Motaș să-și facă o campanie electorală masivă.
Cele șase corpuri ale unității de învățământ din Moțca școlarizează 645 de elevi. Numărul total este împărțit în 32 de colective, din care 228 copii de etnie romă, autodeclarați. În școala din Moțca nu există diferențe. Există doar elevi respectați în egală măsură, fără a fi împiedicați să aibă acces la școlarizare și drepturi egale din cauza apartenenței etnice. Rata de promovabilitate a examenelor naționale a elevilor din Moțca conturează profilul unei școli manageriate cu determinare și focusare pe rezultat.
Toate minoritățile într-o singură școală
Cele șase clădiri ale școlii din Moțca oferă condițiile optime pentru activitatea instructiv-educativă. Clădirile sunt prevăzute cu săli de clasă, laboratoare de chimie fizică, biologie, informatică și săli de sport. Școala prezintă un climat de siguranță fizică și emoțională. Clasele și laboratoarele sunt dotate cu materiale și mijloace didactice moderne, asigurând accesul egal la educație pentru toți copiii, indiferent de gen, caracteristici fizice, intelectuale, economice și etnice. „Activitățile școlare și extrașcolare contribuie, în egală masură la formarea personalității elevilor. În școala noastră nu există diferențe. Am integrat în unitățile școlare din Moțca elevi de etnie romă, copii proveniți din familii defavorizate, copii proveniți din diverse religii, dar și copii cu autism. Școala înregistrează, anual, rezultate la învățătură cu care suntem foarte mândri. Rata de promovabilitate este foarte mare”, spune prof. Carmen Borș, directorul școlii din Moțca.
Elevi de etnie romă cu rezultate excepționale
Unul dintre obiectivele școlii din Moțca este de a scoate de pe băncile claselor gimnaziale copii competenți, cu rezultate satisfăcătoare la examene. Directorul școlii susține că elevii de etnie romă care au finalizat studiile de gimnaziu anul trecut au reușit să se încadreze în licee de prestigiu în Iași.
„Etapa admiterii romilor în învățământul liceal este o probă specifică. Această etapă este prevăzută în calendar și este în atenția noastră în fiecare an. Ne dorim ca toți copiii, indiferent de familiile din care provin, să-și urmeze studiile. Astfel, noi le urmărim întreg parcursul educațional, chiar și după ce intră la liceu. De exemplu, anul trecut, un băiat a reușit să intre la Liceul Pedagogic «Vasile Lupu» Iași, un copil talentat. Acest copil cântă, desenează. Ne mândrim tare mult cu el. Rezultatele sale la învățătură reflectă devotamentul acestuia. Orice copil susținut, indiferent de etnie, iată că poate atinge culmile cele mai înalte alte succesului, dacă este susținut”, spune prof. Vasilica Carmen Borș, directorul școlii.
Autoritățile lucrează împreună în beneficiul elevilor
Conducerea școlii susține că rezultatele elevilor nu ar fi fost posibile fără colaborarea cu autoritățile locale. Această colaborare a avut ca finalitate reabilitarea și modernizarea Școlii Boureni, precum și construirea unui corp nou de clădire. Totodată, Primăria a bugetat școala pentru achiziționarea unui microbuz pentru a transporta elevii dintr-un sat în celălalt, pentru a ajunge la școală. „Înainte, copiii care locuiau în Boureni și trebuiau să ajungă la Moțca erau nevoiți să meargă pe jos aproape trei kilometri. În prezent, aceștia beneficiază de un microbuz care îi transportă. În același timp, primăria a construit un corp nou de școală, astfel, copiii nu mai sunt nevoiți să învețe o tură dimineața și o tură seara”, încheie directorul școlii.
Colaborări
Elevii școlii beneficiază și de serviciile unui mediator școlar. Acesta stabilește legătura între școală și comunitate. Rolul lui este de a se asigura de faptul că elevii învață în cele mai bune condiții. În prezent, mediatorul organizează diverse proiecte în care învață copiii despre diversitatea culturală și etnică. „Școala noastră este recomandată de profesionism, spirit de echipă, colaborare între comportamentele instituției și transparență. Școala noastră respectă diversitatea și aduce beneficii copiilor indiferent de religie, etnie sau sexe. Aici asigurăm accesul egal la educație, fără ca elevii să fie separați sau excluși. De aceea, am organizat clasele nu în funcție de etnie, ci de vârstă. Pentru dezvoltarea proiectelor pe care le inițiem sau la care participăm, colaborăm cu ONG-uri, cu Primăria, Institutul Școlar Județean”, spune Gabi Norina Nenică, mediator școlar.
Proiecte extrașcolare
În unitatea școlară de la Moțca, după un grafic bine stabilit de fiecare diriginte, învățător sau educator, elevii se implică și în activități extrașcolare. Aceste activități au menirea de a scoate copiii din zona de confort, de a-i învăța să participe și să scrie proiecte.
„Implicăm toți elevii, indiferent de etnie, condiții socio-economice, apartenență religioasă, în activități culturale, artistice, sportive, ecologice, astfel încât să le placă să vină la școală. În acest sens, în unitatea noastră este în derulare proiectul „Împreună pentru copii”, implementat de Inspectoratul Școlar Județean Iași, în parteneriat cu Fundația „Holt”. Prin acest proiect se urmărește prevenirea riscului de abandon școlar, creșterea participării școlare și incluziunea școlară. În cadrul acestui proiect se derulează atât activitați cu copiii din grupul țintă, cât și cu părinții elevilor, prin cursuri de educație parentală”, încheie Gabi Norina Nenică.
Inspectoratul Școlar Județean a ales școli incluzive cum este și unitatea de învățământ din Moțca, în care se desfășoară activități importante în cadrul proiectului național „Cred”. Inspectorii școlari coordonează diferite activități pentru elevi și profesori în cadrul acestui proiect