Scleroza multiplă este o boală inflamatorie cronică progresivă, care se bazează pe afectarea sistemului nervos central ca urmare a unui răspuns autoimun. Acest răspuns este un răspuns patologic al sistemului nostru imunitar la propriile noastre celule nervoase și conexiunile lor în creier și măduva spinării.
Simptome ale sclerozei multiple
Foarte des, simptomele de la debutul bolii nu sunt specifice și pot fi similare cu cele ale altor boli. Uneori, acesta devine motivul unei căutări lungi de diagnostic. Pe de altă parte, nu este neobișnuit ca o astfel de „nespecificitate” a simptomelor să conducă la supra-diagnosticarea sclerozei multiple.
Principalele manifestări:
- amorțeală, furnicături în mâini, picioare, corp;
- slăbiciune musculară care face dificilă ținerea obiectelor (în medicină, aceasta se numește pareză);
- insuficiență vizuală, durere în ochi (mai des într-unul, care este însoțit de o scădere a acuității vizuale și a vederii duble);
- lipsa coordonării – instabilitate și instabilitate la mers;
- tulburări de vorbire;
- diferite tulburări ale urinării.
Scleroza multiplă se caracterizează printr-o combinație de mai multe simptome simultan.
Cât de repede poate pune un medic un diagnostic
Având în vedere varietatea de simptome care pot fi subtile la debutul bolii, poate fi dificil pentru un medic să fie diagnosticat. Dintre examinări, examinarea neurologică este în primul rând importantă, precum și examinarea de către un oftalmolog pentru a evalua starea capului nervului optic. Înainte de epoca RMN și CT, examinarea unui medic era singura metodă de diagnostic. Astăzi, neuroimagistica vine în ajutor: RMN-ul creierului și măduvei spinării, în timpul căruia este adesea necesar să se administreze un lichid de contrast special pentru a evalua dacă scleroza multiplă este sau nu într-o stare de exacerbare. Studiul potențialelor evocate îl poate ajuta pe medic – se referă la diagnosticarea funcțională, arată conducerea impulsurilor nervoase din măduva spinării și creier. Pentru a confirma diagnosticul, va fi necesară și o puncție a coloanei vertebrale,
Tipuri de scleroză multiplă
Cel mai frecvent tip de flux este remiterea . În acest caz, simptomele apar și dispar, atunci când apar simptome noi sau cele care au apărut înainte, se obișnuiește să vorbim despre o exacerbare sau un atac. Fiecare atac poate dura câteva zile, uneori săptămâni, apoi recuperarea începe treptat.
În cazul în care simptomele de după prima exacerbare nu dispar, ci cresc în mod constant cu fiecare nou atac, vorbim despre un curs primar progresiv .
De asemenea, se distinge un curs secundar-progresiv : la început, pacientul poate observa exacerbări și îmbunătățiri evidente (tip remitent), dar apoi treptat simptomele nu dispar complet, ci continuă să se acumuleze.
O opțiune mai rară este progresivă cu exacerbări : severitatea simptomelor se agravează treptat, dar există atacuri în care există o deteriorare accentuată.
Care este tratamentul
Există mai multe opțiuni de tratament: ameliorarea (ameliorarea) exacerbărilor și prevenirea exacerbărilor, tratamentul simptomelor, adică tulburări individuale care reduc semnificativ calitatea vieții și reabilitare. Pentru a opri atacurile, se utilizează diferite medicamente, mai des decât alți hormoni, se efectuează așa-numita terapie cu impulsuri cu doze mari de aceste medicamente – de obicei, acest curs durează 3-5 zile.
Pentru a preveni exacerbările, apariția unor leziuni noi în măduva spinării și creier, există un întreg grup de medicamente aparținând diferitelor clase, acestea sunt combinate sub denumirea de PITRS – medicamente care schimbă cursul sclerozei multiple. Este important să știți care este tipul de curs al bolii la un anumit pacient și patologiile asociate pentru a alege medicamentul potrivit. Unele dintre aceste medicamente sunt disponibile gratuit de la agențiile guvernamentale. Tratamentul simptomelor individuale este de obicei efectuat în comun de mai mulți specialiști – de exemplu, tulburări urinare de către un neurolog și un urolog. Adesea, pacienții cu scleroză multiplă au nevoie de reabilitare pentru a îmbunătăți coordonarea și forța musculară. Cu toate acestea, din păcate, nu se poate spune încă că putem vindeca complet pacientul de o astfel de boală.
Cum să te descurci cu cineva diagnosticat cu scleroză multiplă
Scleroza multiplă se manifestă diferit la fiecare pacient: putem observa exacerbări extrem de rare la debutul bolii, dar progresia rapidă a bolii după câțiva ani. Există, de asemenea, cazurile opuse. De obicei, durează cel puțin 10-15 ani de la momentul diagnosticului până când pacientul dezvoltă simptome persistente, severe, care afectează calitatea vieții. Există multe cazuri de progresie foarte lentă, când simptomele se intensifică abia după 20-25 de ani sau mai mult. Indiferent de evoluția sclerozei multiple, diagnosticul în sine este foarte dificil. Este nevoie de sprijin moral din partea familiei și a prietenilor. Există comunități de pacienți cu scleroză multiplă în care puteți obține nu numai sprijin emoțional, ci și multe informații utile despre tratament. Este important ca pacientul să nu rămână singur cu boala, a încercat să-l lupte activ. Și stilul de viață al pacienților cu scleroză multiplă nu ar trebui să se schimbe drastic, nu există alte restricții stricte decât evitarea insolației și creșterea temperaturii corpului – adică este mai bine să luați medicamente antipiretice la timp pentru ARVI și să nu mergeți la saună. Un pacient cu scleroză multiplă este o persoană care este obligată să mențină un stil de viață activ, să obțină impresii vii și, dacă este posibil, să facă sport pentru a-și menține sănătatea.
Această opinie îi influențează pe alții, forțându-i să trateze astfel de oameni cu milă. Pacienții înșiși se pot simți pierduți, incapabili să-și continue modul de viață obișnuit, să evite comunicarea, călătoriile, întâlnirile interesante. Prin urmare, principalul meu sfat este să tratezi pacientul cu scleroză multiplă ca înainte și, cu siguranță, nu cu milă.