Prima pagină » Cultural » Secretele istoriei » Sclavele sexuale din lagarele naziste
Sclavele sexuale din lagarele naziste

Sclavele sexuale din lagarele naziste

12 nov. 2013, 14:59,
BZI.ro, în Cultural
a:3:{s:7:"site_id";i:3;s:6:"old_id";i:6675;s:8:"site_url";s:15:"cultural.bzi.ro";}
Deportatii supravietuitori din lagarele mortii naziste nu au vorbit niciodata despre bordelele din aceste locuri sinistre. Este curios. 
In 1940, SS-istii s-au preocupat de productivitatea prizonierilor din lagare care lucrau in uzinele de armament. Acestia erau, intr-un fel privilegiati primind o alimentatie mai buna decat ceilalti detinuti, tutun, conditiile lor de viata erau mai putin dificile. 
In 1941, Heinrich Himmler s-a gandit si la altceva: sexul. O dimensiune neasteptata pentru viziunea intunecata tocmai a sefului Gestapoului. Conform lui, incitarea la sex prezenta doua avantaje majore. In primul rand, ii forta pe prizonieri sa lucreze mai dur si sa primeasca recompense stimulatoare.
Nazismul a interzis prostitutia. Totusi, garzile de elita ale SS-ului au pus in miscare o retea de bordeluri pentru soldatii germani (ca si cea japoneza), pentru prizonieri si cei cu munca fortata. Asta pentru ca doreau sa-i deturneze de la homosexualitate. Sexualitatea detinutilor era controlata si organizata perfect. De exemplu, se supunea unei organizari pe baza rasiala. Germanii si prizonierii straini din Serviciul de munca obligatorie (STO) aveau fiecare bordelul lor. Mai multe lagare de concentrare posedau unul. 
Peste doi ani, in marile lagare de concentrare naziste din Polonia, Germania si Austria, SS-istii au construit bordele. Printre ele, se numarau cele de la Auschwitz, Auschwitz-Monowitz, Dachau, Buchenwald, Mauthausen, Gusen, Flossenburg, Sachsenhausen, Mittelbau-Dora, Neuengamme etc. 
In total, existau zece locuri destinate pentru prizonierii din lagarele de concentrare, dar care nu le frecventau. 
Erau insa vizitate de SS-isti, chiar daca nu aveau autorizatia de a intra acolo. Pentru doi reichmarks, puteau sa se distreze in voie cu prostituatele timp de doua ore. Printr-o gaura, garzile verificau daca actul sexual se facea in pozitia misionarului (nicio alta pozitie sexuala nu era tolerata de regulament). 
In aceste bordele se prostituau intre 200 si 300 de femei. Dar nu erau evreice!! Ele erau inchise ca „anti-sociale” in alte lagare de concentrare, ca cel de la Ravensbruck, din nordul Germaniei, aflat in apropiere de Furstenberg (creat in 1938). A fost cel mai mare lagar de concentrare rezervat femeilor. Himmler a ales un loc foarte izolat si in acelasi timp usor accesibil, situat intr-un cadru minunat de paduri si de lacuri, cu terenuri intinse si nelocuite. 
O camera pentru prestatii sexuale din AuschwitzIn iunie 1941, aici au fost inregistrate 3500 de noi detinute, provenind in principal din Olanda, Polonia, Iugoslavia si Uniunea Sovietica. In aceasta perioada cateva femei din lagar au fost selectionate pentru a fi trimise la bordelul de la KZ Mauthausen, in Austria. 
La inceput, prizonierele s-au oferit voluntar, datorita unor informatii false si promisiunilor unei viitoare eliberari. Apoi, au fost alese de SS-isti in timpul apelurilor. Unele credeau ca au sansa, dar de fapt, conditiile din asa-zisele „blocuri speciale” nu se deosebeau cu cele din lagare. Ratiile de mancare erau insa importante si femeile purtau haine civile. 
Cand au fost in fine dezvaluite ororile din lagarele de concentrare naziste in toata lumea, nu se stie din ce motive, subiectul bordelurilor a devenit foarte repede tabu. In principal, femeile germane, care le-au umplut si si-au oferit trupurile pentru placerile SS-istilor, mai ales, au tacut. Dar si detinutii care au avut sansa sa le frecventeze. Au tacut probabil din cauza moralei sau de teama… 
Cativa fosti prizonieri au incercat sa rupa tacerea. Unele femei, dupa eliberare, pur si simplu de teama, s-au sinucis. 
In baracile unde se practica prostitutia martorii spun ca era cald iarna, exista mancare si igiena putin mai multe decat de obicei. Aproape toate femeile care au fost inchise acolo au supravietuit. 
Munca sexuala era organizata intr-un mod birocratic. Frecventarea bordelurilor era insa interzisa evreilor si prizonierilor de razboi sovietici. Practic, numai 1% din populatia lagarelor avea acces la bordel!! 
Unii oameni politici din rezistenta organizata in lagare au incercat de a face boicot si au refuzat mult timp de a discuta aceasta tema. De fapt, ei considerau ca locurile erau folosite pentru spionaj. 
»Femeiile de reconfortare« a janpnezilor erau coreene in 80%Dupa razboi, niciuna dintre femeile care au activat in bordelurile din lagarele naziste nu a primit compensatii pentru exploatarea sexuala. Ele au lucrat intr-un kommando numit sonderbau. 
La Auschwitz-Birkenau, imediat ce intrai in lagar, pe stanga se gasea un bordel, in block-ul 24 A, folosit de prizonierii de merit din 1943 pana in ianuarie 1945, cu cateva zile inainte de evacuare. Prostituatele aveau varste cuprinse intre 20-30 ani. Erau numai „ariene”. 
In lagarul de la Auschwitz, ele erau vizitate de 100-200 de barbati. La Flossenburg, pe liste erau inscrisi 3.515, abia 3,5% din ansamblul prizonierilor. In ultimele zece luni de activitate ale blocului KZ-Bordell din Buchenwald, s-a numarat o medie de 96 de vizite pe zi. Existand o ordine tipic germana, ritmul de lucru, intimitatea intre clienti si muncitoare, era desigur recenzat cu scrupulozitate in cifre. 
Prizonierii selectati pentru a fi recompensati si a beneficia de serviciile prostituatelor erau de origine poloneza, ceha si franceza. Criteriile erau parul blond si ochii albastri. 
Slave sexuale cu clientii lor (Polonia 1942)Un prizonier, Eugen Kogon a mers insa atat de departe si a publicat o carte intitulata Der SS-Staat (SS-ul stat in stat), in 1946. Alti supravietuitori si victime au facut revelatii similare. Dar una peste alta, subiectul a ramas in continuare tabu. 
O victima, Magdalena Walter, sustine ca nu exista niciun fel de igiena. Totul mergea ca pe banda rulanta. Fiecare femeie trebuia sa aiba cel putin sase vizitatori in fiecare seara. Faceau asta pur si simplu pentru a ramane in viata. Dar cu ce pret!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
27 iulie 2024
27 iulie 2024