Prima pagină » Stiri si curiozitati » Schinduful: Condiment sau medicament? Iată care sunt proprietățile acestuia

Schinduful: Condiment sau medicament? Iată care sunt proprietățile acestuia

21 feb. 2022, 10:49,
în Stiri si curiozitati

Schinduful poate fi atât condiment, cât și medicament, fiind folosit în diverse mâncăruri, dar și pentru tratarea a numeroase afecțiuni. Descoperă, în acest articol, care sunt proprietățile acestei plante.

Schinduful, cunoscut în popor ca fânul grecesc, este o plantă erbacee din familia leguminoaselor. Tulpina acesteia poate ajunge până la un metru înălțime și este cilinfrică, fistuloasă. Are frunze ovale, asemănătoare trifoiului, și sunt grupate câte trei pe pețiol. Schinduful înflorește din mai până în iunie, iar florile sunt mici, alb-gălbui și la bază violet. Din flori cresc păstăi subțiri, lungi de aproximativ 10 centimetri. În interiorul acestora se găsesc semințe dure, dreptunghiulare sau în formă de romb, de culoare galben-maronie. Întreaga plantă emană un miros puternic, asemănându-se cu leușteanul. Aroma semințelor măcinate este și ea puternică, având un gust dulce-amărui.

Cultivată încă din Antichitate, această plantă este renumită pentru proprietățile sale terapeutice, fiind un adevărat întăritor pentru organele sexuale. În prezent, schinduful este cultivat în sudul Europei și în nordul Africii, iar în România crește spontan sau se cultivă pentru nutreț la animale.

frunze de schinduf

Cultivată încă din Antichitate, această plantă este renumită pentru proprietățile sale terapeutice, fiind un adevărat întăritor pentru organele sexuale.

Schinduful: Condiment sau medicament?

Schinduful este folosit ca și condiment în amestecuri tradiționale pentru curry și salate, conferindu-le un gust deosebit.

De asemenea, semințele de schinduf sunt surse bogate de proteine, lecitină, săruri minerale, glucide, saponine și trigonelină. Se consumă imediat ce au fost măcinate, pentru ca principiile active să rămână intacte.

Printre proprietățile semințelor de schinduf se numără: sunt depurative și diuretice, stimulează lactația, sunt cicatrizante, antiinflamatoare și afrodisiace, detoxifiază organismul și stimulează pofta de mâncare, stimulează metabolismul sistemului nervos central, reglează funcționarea pancreasului, stimulează secrețiile salivare și ușurează digestia.

Consumul acestor semințe este util în caz de impotență, frigiditate, diabet, inflamții ale mucoasei bucale și vaginale, colesterol mărit, obezitate, celulită, diaree, dispepsii, dizenterie, ulcere stomacale, cefalee, cistită, colită, colon iritabil, boala Basedow, abcese, alergii, anorexie, astenie, anemie, reumatism, sciatică, scleroză în plăci și cancer.

semințe de schinduf într-o lingură de lemn

Schinduful este folosit ca și condiment în amestecuri tradiționale pentru curry și salate, conferindu-le un gust deosebit.

Cum pot fi utilizate semințele de schinduf?

Semințele de schinduf pot fi utilizate atât intern, cât și extern. Pentru uz intern, se pot face ceaiuri din semințe de schinduf, pulbere, macerat și decoct.

Pentru ceai, se adaugă două lingurițe de pulbere de schinduf la o ceașcă de apă clocotită. Se lasă la infuzat 15 minute, după care se consumă înaintea meselor principale.

Pulberea din semințe de schinduf se consumă imediat după măcinare. Este recomandată o linguriță de pulbere de patru ori pe zi. Se ține sub limbă, apoi se înghite cu puțină apă.

Maceratul din semințe de schinduf se realizează foarte simplu. Pune o linguriță de semințe mărunțite la 250 de mililitri de apă. Lasă totul la macerat 8 ore, la temperatura camerei, apoi consumă pe parcursul zilei.

Decoctul presupune fierberea a două lingurițe de semințe de schinduf măcinate cu o ceașcă de apă, timp de cinci minute, la foc mic. Se consumă 2-3 căni zilnic, fiind ideale pentru persoanele care suferă de boli ale plămânilor.

Pentru uz extern, extraordinare sunt cataplasmele și compresele cu schinduf. Din trei linguri de pulbere și puțină apă caldă, amestecată cu oțet, în proporții egale, se realizează o pastă. Cataplasmele se aplică pe zonele cu probleme, pe o bucățică de tifon și se lasă să acționeze, după care se aruncă.

Compresele se obțin astfel: se pun două lingurițe de semințe măcinate la 250 de mililitri de apă clocotită. Se înmoaie bucățele de vată și se aplică pe zonele afectate (răni, erupții, furunculoze).

Atenție! Înainte de a utiliza semințele de schinduf în scop terapeutic, cere sfatul unui medic. Acestea nu sunt recomandate femeilor însărcinate și nici persoanelor cu afecțiuni renale.

multe semințe de schinduf

Semințele de schinduf pot fi utilizate atât intern, cât și extern. Pentru uz intern, se pot face ceaiuri din semințe de schinduf, pulbere, macerat și decoct.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
04 ianuarie 2025
04 ianuarie 2025