Prima pagină » Sanatate » Schimbările de la nivelul pielii care ar trebui să îți dea de gândit. Cum poți identifica alunițele cancerigene – POZE

Schimbările de la nivelul pielii care ar trebui să îți dea de gândit. Cum poți identifica alunițele cancerigene – POZE

19 dec. 2023, 10:02,
în Sanatate

Învață să identifici semnele de avertizare ale cancerului de piele. Ai observat o umflătură nouă pe braț sau o pată mai întunecată pe care nu o văzusei înainte? De cele mai multe ori nu este nimic îngrijorător. Cu toate acestea, trebuie să acrozi atenție schimbărilor de la nivelul pielii în interesul sănătății tale. Verifică-le periodic evoluția și acordă o atenție deosebită zonelor expuse la soare, pentru a identifica la timp alunițele cancerigene (poze).

Poze cu alunițe cancerigene și tipuri de cancer de piele

În timp ce cancerul de piele în stadiu incipient poate fi limitat la o simplă pată, cancerul de piele netratat, la fel ca multe alte forme de cancer, poate evolua și se poate răspândi în alte părți ale corpului. Alunițele benigne pot avea culori, forme și dimensiuni diferite, dar tind să aibă anumite caracteristici în comun. Astfel, majoritatea sunt maro, dar pot fi și bej, negre, albastre, roșii sau roz. În general, sunt ovale sau rotunde, cu margini regulate.

În general, alunițele normale au un diametru mai mic de 0.6 centimetri, și sunt de aproximativ dimensiunea unei gume de creion. Când îți verifici pielea, caută negi sau pete care se abat de la aceste caracteristici. Există multe tipuri de cancer de piele, dar cele trei dintre cele mai comune sunt carcinomul bazocelular, carcinomul spinocelular și melanomul. Fiecare are caracteristici și aspecte diferite.

Carcinomul bazocelular este un tip comun de cancer de piele și se dezvoltă de obicei pe pielea expusă în mod regulat la soare. Poate arăta ca o umflătură ceroasă, un nou „coș” care nu dispare, o leziune plată de culoare pielii sau maro, o rană acoperită cu coji sau sângerândă care se vindecă și apoi revine din nou.

Carcinom bazocelular

Carcinom bazocelular

Carcinomul spinocelular apare cel mai des în zonele expuse la soare, în special pe față, urechi și mâini. Poate arăta că o zonă acoperită de cruste care nu se vindecă, o umflătură fermă roz sau roșie sau o leziune plată cu o suprafață crustoasă.

Carcinomul spinocelular

Carcinom spinocelular

Melanoamele se dezvoltă în celulele care produc pigment în piele, și nu sunt la fel de comune precum este carcinomul bazocelular și carcinomul spinocelular și pot fi mult mai grave. Melanomul are mult mai multe șanse decât alte tipuri de cancer de piele să se răspândească în alte părți ale corpului dacă nu este depistat la timp.

Melanom

Melanom

Melanomul poate apărea în orice zonă a corpului și arată precum o pată maro cu pete mai închise, o aluniță obișnuită care își schimbă aspectul (culoare, dimensiune sau textură) sau sângereaza, o leziune întunecată care provoacă durere, mâncărime sau usturime, sau precum o leziune mică cu margini neregulate și părți care par roșii, roz, albe, albastre sau negre.

Cum pot fi reduse șansele de a dezvolta cancer de piele

Dacă observi oricare dintre aceste schimbări, nu ignora pata, chiar dacă nu te doare. Cancerul de piele poate fi nedureros, dar totuși periculos. Din fericire, nu toate schimbările pielii se dovedesc a fi cancer de piele. Dacă totuși observi ceva care te îngrijorează, totuși, programează o consultație la dermatolog.
Medicul îți va examina pielea și va preleva o mostră pentru teste. Dacă este canceros, îți va comunica opțiunile de tratament.

Majoritatea cancerelor de piele sunt cauzate de expunerea frecventă la razele ultraviolete. Razele UV provin de la soare sau de la mijloace artificiale, cum ar fi lămpile și paturile de bronzat. Riscul de a dezvolta cancer de piele poate fi redus, având grijă să te protejezi, în special atunci când razele UV sunt mai puternice.

Poți depista cancerul de piele înainte de a se răspândi, acordând atenție petelor pigmentare de pe corpul tău. Utilizează o oglindă pentru a depista potențialele alunițe cancerigene din zonele dificil accesibile, și nu uita să verifici scalpul, zona dintre degetele de la picioare și tălpile. Pielea este cel mai mare organ al corpului, astfel că îngrijirea corespunzătoare a pielii este o parte importantă a sănătății și bunăstării tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
06 august 2024
06 august 2024