În conformitate cu modificările aduse asupra Codului Fiscal, Administrația Locală propune programul de taxe și impozite pentru anul 2023. Proiectul Consiliului Local este încă în dezbatere publică, astfel încât ieșenii vor putea veni cu propuneri de îmbunătățire a planului de taxe și impozite
Noile modificări de taxe și impozite, în concordanță cu schimbarea Codului Fiscal, aduc noi cuantumuri în bugetul local. Proiectul Consiliului Local este încă în dezbatere publică, astfel încât impactul asupra contribuabililor să fie minim. Municipalitatea ieșeană a explicat că această creștere a impozitelor este în medie de 2% față de tarifele anterioare.
Proiectul Consiliului Local este încă în dezbatere publică pentru impactarea minimă a contribuabililor
Până la data de 13 septembrie 2022, Consiliul Local Iași trebuie să completeze și să modifice hotărârea privind taxele și impozitele locale pentru anul 2023, în concordanță cu modificările aduse Codului Fiscal. Administrația ieșeană caută să fie cât mai atentă la contribuabili, motiv pentru care proiectul ce modifică taxele este în dezbatere publică. Ieșenii sunt liberi să depună sugestii de modificare a proiectului de hotărâre, începând cu data de 29 august 2022.
„Conform proiectului propus, la clădirile rezidențiale pragul minim pe care îl cere legea este de 0,1% din valoarea clădirii, cel anterior fiind de 0,08%. Prin urmare, este o creștere de 0,02%. La clădirile nerezidențiale, aparținând persoanelor fizice, noul prag este de 0,5%, în timp ce procentul anterior se situa la pragul de 0,2%, rezultând o creștere de 0,3%. De asemenea, la clădirile nerezidențiale din domeniul agriculturii pragul minim rămâne neschimbat, adică de 0,4%. Impozitul la clădirile rezidențiale, aparținând persoanelor juridice, comportă următoarele modificări: pragul minim cerut acum este de 0,1%, pragul existent la Iași este de 0,08%, prin urmare creșterea este de 0,02%. La clădirile nerezidențiale pragul cerut este de 0,5%, conform modificărilor legislative a noului Cod Fiscal”, transmit reprezentanții municipalității ieșene.
Impact minim asupra contribuabilului ieșean
Toate Consiliile Locale din România trebuie să prezinte modificări asupra hotărârilor cu privire la debitele de taxe și impozitele obligatorii pentru clădirile aferente fiecărui contribuabil, în concordanță cu modificările de creștere ale acestora în Codul Fiscal.
Contribuabilii ieșeni sunt încurajați să prezinte în scris sugestii, opinii cu valoare de recomandare și propuneri la adresa Primăriei Municipiului Iași. Aceștia au mai multe variante de adresabilitate, direct la ghișeul din cadrul primăriei, pe adresa de e-mail sau la Biroul de Relații cu Publicul. Aceștia au un termen de 10 zile calendaristice de la afișarea proiectului pentru a depune aceste sugestii de modificări sau adăugiri. Afișarea proiectului va fi pe 29 august 2022, urmând ca, mai apoi, după consultarea tuturor sugestiilor și implementarea celor considerate pertinente, proiectul să fie supus votului Consiliului Județean Iași, în ședința ordinară a lunii septembrie. Programul de taxe și impozite pentru anul 2023 trebuie adoptat până la 13 septembrie 2022.
Administrația Locală Iași s-a axat pe tarifele minime de creștere, motiv pentru care proiectul Consiliului Local este încă în dezbatere publică pentru impactarea minimă a contribuabililor la bugetul local.
Impact minim? Chipurile, voi n-aveti nicio vina ca veti creste impozitele la activitatile comerciale.Asa-i? Voi sunteti nevinovati. „Nu domle, nu noi vrem sa luam bani de la voi. Guvernul vrea pentru noi, dar n-a fost ideea noastra”. Dar sa iesiti raspicat si sa spuneti „acest guvern , care mareste taxele si impozitele mediului privat , din mai multe directii deodata ( locale, venit buget cat si CASS ) este un guvern gropar”, voi ? ce faceti? Trageti concluzia ca „impactul va fi minim”. Eii, minim va fi si votul pentru toate hahalerele ce compun CL-ul. Ok?
De la 0,08 la 0,1 e o crestere de 0,02 puncte procentuale. Raportat la ce era deja asta inseamna o crestere de 25%. Eu asa inteleg. Voi cum intelegeti? De unde v-a iesit 2% din titlu. Si de unde ‘doar’?
De la 0,08 la 0,1 e o crestere de 0,02 puncte procentuale. Raportat la ce era deja asta inseamna o crestere de 25%. Eu asa inteleg. Voi cum intelegeti? De unde le-a iesit 2%.Si de unde ‘doar’?