Prima pagină » Actualitate » Schimbări privind voucherele sociale. Pensionarii mai pot cumpăra și altceva pe lângă alimente
Schimbări privind voucherele sociale. Pensionarii mai pot cumpăra și altceva pe lângă alimente

Schimbări privind voucherele sociale. Pensionarii mai pot cumpăra și altceva pe lângă alimente

16 iul. 2024, 09:20, 2 ,
în Actualitate

Începând cu luna iulie, românii care au carduri de alimente au fost anunțați de o serie de schimbări substanțiale. Aproximativ 2.700.000 de persoane, majoritatea pensionari cu venituri mici, care primesc ajutoare alimentare sub formă de bani pe card, vor avea acces la o nouă facilitate.

Aceste carduri vor putea fi utilizate nu doar pentru alimente, ci și pentru achiziționarea de medicamente. Următoarea tranșă de bani va intra în conturi în luna august.

Schimbări privind voucherele sociale. 2,7 milioane de români vor putea cumpăra și medicamente

Conform unei propuneri legislative recente pentru modificarea Legii 63/2022, beneficiarii cardurilor de alimente vor putea folosi aceste carduri pentru a plăti coplata la medicamentele compensate, cu un procent mai mic de 100%. Această măsură a fost programată să intre în vigoare în luna iulie, odată cu următoarea alimentare a cardurilor.

Beneficiarii primesc anual 1.500 de lei, iar următoarea încărcare a cardurilor este prevăzută pentru luna iulie. Această modificare vine ca o măsură de sprijin pentru pensionari și persoanele cu venituri reduse, facilitându-le accesul la medicamentele necesare.

Conform site-ului nutricent.ro, cardurile de alimente sunt destinate următoarelor categorii de persoane:

  • Pensionarii din sistemul public de pensii cu venituri lunare de până la 2.000 de lei;
  • Persoanele cu handicap grav, accentuat sau mediu cu venituri lunare de până la 2.000 de lei;
  • Familiile cu cel puțin doi copii în întreținere și venituri lunare pe membru de familie de până la 675 de lei;
  • Familiile monoparentale cu venituri lunare pe membru de familie de până la 675 de lei;
  • Familiile și persoanele singure care beneficiază de ajutorul de incluziune conform Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune.

Aceste schimbări vor aduce beneficii semnificative pentru mulți români, facilitând accesul la resurse esențiale și contribuind la îmbunătățirea calității vieții acestora.

700 de lei în plus pentru pensionari

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat legea care aprobă Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 74/2022. Aceasta introduce un ajutor financiar pentru pensionarii din sistemul public de pensii, sistemul pensiilor militare de stat și beneficiarii de drepturi speciale începând cu luna iulie 2022.

Conform acestei legi, Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 74/2022 stabilește acordarea unui ajutor financiar de 700 de lei lunar pentru pensionarii cu venituri de până la 2.000 de lei. Acești bani vor fi administrați de casele teritoriale de pensii sau de pensiile sectoriale.

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), a subliniat joi că procesul de expediere a deciziilor de recalculare a pensiilor este în desfășurare conform planului. El a garantat că pensionarii vor primi documentele la timp, astfel încât să poată beneficia de majorările de pensie începând cu 1 septembrie 2024.

Baciu a subliniat importanța respectării acestui termen pentru a informa corect cetățenii despre noile lor drepturi conform legislației recente privind pensiile. Procesul se desfășoară conform programului stabilit, asigurându-se că toți beneficiarii primesc drepturile cuvenite.

70% dintre pensionari vor primi mai mulți bani de la 1 septembrie

Începând cu 1 septembrie, aproximativ 70% din pensionari vor beneficia de creșteri ale sumelor pe care le primesc lunar. În acest an, au avut loc două etape de majorare a pensiilor. Prima etapă a avut loc la 1 ianuarie, când pensiile au fost majorate cu 13%. A doua majorare va avea loc în septembrie, când vor fi recalibrate aproximativ 5000 de dosare din sistemul public.

După această recalibrare, circa 70% din pensionari vor beneficia de creșteri ale pensiilor. Cei care doresc să-și completeze vechimea pentru pensie pot continua demersurile în acest sens.

Deciziile vor fi expediate românilor prin poștă, cu confirmare de primire. Această modalitate asigură o distribuție precisă. Se poartă discuții cu Poșta Română pentru aspecte tehnice legate de distribuirea deciziilor de recalculare, iar un act normativ în acest sens ar putea fi finalizat săptămâna viitoare. Începând din această lună, deciziile vor fi tipărite în centrele teritoriale de pensii. Așadar, cetățenii trebuie să știe de noile schimbări privind voucherele sociale și recalcularea pensiilor.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri
Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 octombrie 2024
18 octombrie 2024