Au fost anunțate schimbări importante privind montarea limitatoarelor de viteză în 2025! Mulți români vor să afle dacă pot monta aceste limitatoare în fața casei. Codul Rutier 2025 stabilește clar că șoferii nu au voie să ocolească limitatoarele de viteză, iar cei care fac asta riscă amenzi uriașe. O nouă lege va intra în vigoare și sunt vizate persoanele care stau la casă.
Schimbări privind montarea limitatoarelor de viteză în 2025!
În 2025, legea rutieră stabilește anumite reguli în ceea ce privește amplasarea limitatoarelor de viteză. Există persoane care vor să își monteze un limitator de viteză în fața casei, dar trebuie să respecte câțiva pași legali. În primul rând, trebuie depusă o cerere la Primărie în care să se menționeze strada pe care să se amplaseze, motivele pentru care e necesar acesta – multe mașini circulă cu viteză, se află un loc de joacă/școală în acea zonă, este o trecere de pietoni sau alte motive.
Direcția de specialitate din cadrul Primăriei va cere, ulterior, acordul Poliției Rutiere. Dacă Poliția Rutieră va fi de acord, atunci va preciza şi parametrii de montare a limitatorului. De achiziția și montarea limitatorului se va ocupa Primăria. Persoana care a solicitat amplasarea acestui dispozitiv poate cere permisiunea de a cumpăra și monta pe propria cheltuială acest limitator. În acest caz, persoana trebuie să facă o nouă solicitare Primăriei. La aceasta va atașa cele două acorduri (de la Polița Rutieră și de la Primărie) și va cere eliberarea unei autorizații. După ce Primăria va elibera autorizația de montare a limitatorului de viteză, acest dispozitiv va putea fi amplasat, legal, pe stradă. Cei care stau la casă trebuie să știe că montarea fără autorizație a oricărui dispozitiv de limitare a vitezei pe șosea este ilegală.
Reguli privind parcarea mașinii în fața casei
Codul Rutier prevede reglementări care stabilesc unde și cum pot fi parcate vehiculele, iar încălcarea acestor norme poate atrage sancțiuni drastice. Un motiv de conflict între șoferi este locul de parcare. Sunt șoferi care își parchează mașina pe stradă, în fața curții sau în fața blocului, blocând o anumită suprafață și instalând semne de interdicție pentru parcarea altor mașini. Cu toate acestea, legea spune că trotuarul din fața unei locuințe este considerat domeniu public, nu proprietate privată. Persoana care plătește impozit la primărie pentru un loc de parcare are dreptul să utilizeze spațiul respectiv, dar și atunci numai pe o zonă special delimitată.
„Legea interzice ocuparea trotuarelor cu vehicule, dacă acestea împiedică circulația pietonilor. Conform practicii judiciare, șoferii sunt sancționați dacă blochează trotuarul. Nu contează că e trotuarul din fața casei sau a blocului în care stai. Regula aceasta se aplică indiferent dacă cel care a parcat e proprietarul casei sau altă persoană.”, se precizează în lege.
Codul Rutier prevede că amenda minimă pentru parcarea neregulamentară este de 330 de lei, echivalentul a 2 puncte de amendă, în timp ce amenda maximă poate ajunge la 495 de lei. În plus, șoferul poate fi penalizat cu 2 sau 3 puncte de penalizare. Pe de altă parte, staționarea neregulamentară, adică oprirea pe timp îndelungat în locuri neautorizate, atrage sancțiuni și mai severe. Conform legislației, amenda pentru astfel de încălcări variază între 660 și 825 de lei.
Amenzi mari pot primi și persoanele care vor să monteze limitatoare de viteză pe strada unde locuiesc fără a avea autorizație de la Primărie.