Prima pagină » Business în România » Schimbări pe piața muncii din România. Tot mai mulți angajatori vor asta de la viitorii angajați
Schimbări pe piața muncii din România. Tot mai mulți angajatori vor asta de la viitorii angajați

Schimbări pe piața muncii din România. Tot mai mulți angajatori vor asta de la viitorii angajați

10 iun. 2024, 14:45, 2 ,
în Business în România

Au apărut schimbări pe piața muncii din România. Este vorba despre cererea de specialiști în Inteligența Artificială. Se are în vedere integrarea instrumentelor AI în activitatea zilnică a angajaților. Tot mai mulți angajatori vor asta de la viitorii angajați.

Schimbări pe piața muncii din România

Cererea pentru specialiști în Inteligența Artificială este tot mai mare, mai ales în rândul companiilor din domeniul IT. Există companii care oferă bonusuri de angajare, un stimulent financiar oferit candidaților pentru a-i încuraja să accepte rolul, pe lângă un pachet salarial care să răspundă profilului de candidat.

,,Astfel de prime pot fi oferite în special în cazul rolurilor specializate, unde companiile au nevoie de candidați cu competențe mai rar întâlnite dar și de un număr de ani de experiență, sau în cazul pozițiilor din top management, unde experiența și cunoștințele candidatului vor avea un impact decisiv asupra întregii organizații. Industriile sunt diverse, inginerie, IT, financiar sau management.

Discuția despre integrarea instrumentelor AI în activitatea zilnică a angajaților ia din ce în ce mai multă amploare, fiind o modalitate bună pentru eficientizarea activităților zilnice, automatizarea taskurilor repetitive și, în definitiv, creștere a productivității. Rolul de copilot al inteligenței artificiale este deja recunoscut în IT, producție, inginerie, arhitectură, marketing sau banking.”, a transmis Ana Vișian, marketing manager Bestjobs.

Cei care vor să se angajeze pe posturi ce presupun activități de dezvoltare directă de instrumente AI, trebuie să știe că salariile sunt mari: roluri în IT&C ca Machine Learning Engineer (4.000 – 6.000 euro lunar), Data Science Analyst (3.000 – 5.000 euro lunar), Software Development Data Science Specialist (2.500 – 4.000 euro lunar) , Python Engineer (2.400 – 3.200 euro lunar) , Inginer de robotică (2.200 – 3.800 euro lunar), AI Research Scientist (8.000 – 9.000 euro lunar), potrivit datelor Bestjobs.

Locurile de muncă la mare căutare în viitor

Românii vor să afle ce meserii vor fi la mare căutare în următorii ani. Viitorul joburilor e legat de dezvoltarea tehnologică, schimbările demografice și dinamica economiei. Inteligența artificială va schimba piața muncii pe viitor, susțin experții. Ca urmare, unele joburi o să dispară, pe când altele vor fi din ce în ce mai căutate.

Specialiștii au realizat recent o analiză a celor mai bine plătite joburi în viitor. În top se află inginerii de date, analiștii și experții de date, dezvoltatorii de aplicații, inginerii FinTech, dezvoltatorii de software și aplicații, specialiști în transformare digitală și arhitecți de baze de date. Pe lista joburilor plătite foarte bine se află arhitectul de baze de date. Toate aceste date trebuie să fie introduse într-un sistem sigur, care poate gestiona o cantitate semnificativă de informații. Datele stau la baza multor afaceri, motiv pentru care acest job e căutat în diferite industrii.

Joburile de viitor vor fi cele din sfera digitalului și nu numai. În România, indiferent de județ, cei care lucrează în IT au câștigat cel mai bine anul trecut, în medie 6.500 de lei pe lună. Topul celor mai bine plătite domenii este continuat de angajații din project management și cercetare/dezvoltare, care au avut, în medie, salarii de 6.000 de lei pe lună, și de cei din management – cu 5.500 de lei. Pe locul patru sunt angajații din construcții/instalații, cu un salariu mediu de 5.000 de lei pe lună. Viitorul joburilor e legat de dezvoltarea tehnologică, schimbările demografice și dinamica economiei, iar inteligența artificială va fi folosită în diferite sectoare.

Comentarii
  • AI nu pune faianta in baie. Nici nu schimba planetarele.

  • Anonimului, adevarat dar ce mult ar fi daca AI ar verifica EXACT calitatea execuţiei ! Am mai scapa de doreii care ne pun de multe ori nervii la incercare, buzunarele golinde si chiar viaţa in pericol …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`