Prima pagină » Actualitate » Schimbări majore pentru vânzarea și cumpărarea de mașini: Cererile pentru schimbarea proprietarului se vor face integral online până la sfârșitul anului 2024
Schimbări majore pentru vânzarea și cumpărarea de mașini: Cererile pentru schimbarea proprietarului se vor face integral online până la sfârșitul anului 2024

Schimbări majore pentru vânzarea și cumpărarea de mașini: Cererile pentru schimbarea proprietarului se vor face integral online până la sfârșitul anului 2024

24 aug. 2024, 16:40,
în Actualitate

Până la sfârșitul anului 2024, cererile pentru transcrierea transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul (schimbarea proprietarului unui vehicul înmatriculat în România) vor putea fi depuse integral online prin intermediul platformei dgpci.mai.gov.ro, conform unui comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

În prima etapă a acestui demers, persoana care înstrăinează vehiculul va trebui să se adreseze organului fiscal local pentru a obține certificatul de atestare fiscală sau viza care confirmă că nu are datorii la bugetul local. După obținerea acestui document, noul proprietar, autentificat în platformă, va putea solicita transcrierea integral online, eliminând astfel necesitatea deplasării la sediul serviciului public comunitar competent sau la cel al organului fiscal local pentru înscrierea vehiculului în evidențele fiscale. Acest lucru va fi posibil prin implementarea unui mecanism de schimb de date între autoritățile implicate.

În a doua etapă a proiectului, DGPCI intenționează să introducă soluții care să elimine și necesitatea deplasării persoanei care înstrăinează vehiculul la sediul organului fiscal pentru obținerea certificatului de atestare fiscală. Acest lucru se va realiza prin interogări automate în evidențele organelor fiscale locale, cu condiția ca acestea să fie înrolate în sistemul informatic PATRIMVEN administrat de ANAF.

Proprietarii de vehicule autentificați în platforma dgpci.mai.gov.ro vor putea, de asemenea, solicita online emiterea unui duplicat al documentului de înmatriculare în caz de furt sau pierdere.

Pentru societățile care comercializează vehicule noi și pentru cele de leasing, va fi dezvoltat un portal de înmatriculări, care va reduce numărul de solicitări depuse la ghișee și va scurta timpul de așteptare pentru persoanele interesate.

Începând cu anul 2025, structura MAI responsabilă de permisele de conducere și înmatricularea vehiculelor intenționează să livreze plăcile de înmatriculare direct la orice adresă din România, folosind servicii de curierat.

Un alt proiect destinat cetățenilor vizează posibilitatea încheierii online a contractelor de vânzare-cumpărare a vehiculelor și eliminarea deplasărilor la organul fiscal, prin transmiterea automată a datelor utilizând platforma dgpci.mai.gov.ro sau alte hub-uri digitale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`