Au fost anunțate schimbări majore pentru toți proprietarii și chiriașii din România. Cei care locuiau cu chirie în ansamblurile de locuințe subordonate Agenției Naționale pentru Locuințe (ANL) puteau achiziționa aceste locuințe doar în anumite condiții. Cu toate acestea, conform noilor modificări legislative, s-a produs o schimbare majoră în legea referitoare la proprietarii de apartamente din România. Iată ce se întâmplă cu locuințele ANL.
Schimbări majore pentru toți proprietarii și chiriașii din România
Până în 2019, când un nou proiect legislativ era depus în Senat, în conformitate cu Legea 152/1998, tinerii români aveau posibilitatea să beneficieze de o locuință prin intermediul Agenției Naționale pentru Locuințe (ANL). De asemenea, într-o anumită perioadă, proprietarii de apartamente aveau opțiunea de a cumpăra aceste locuințe.
În 2019, în urma constatării unor nereguli în legislație, în special în ceea ce privește acest aspect, a fost depus un proiect de lege. Potrivit modificărilor votate în Senat și ulterior în Camera Deputaților, achiziția unui spațiu locativ ANL se va realiza în rate egale.
Viitorii proprietari de apartamente, prin intermediul contractului de vânzare cu plată în rate lunare, vor fi obligați să suporte lunar toate cheltuielile pentru întreținerea spațiului locativ, inclusiv cele cu reparațiile curente și capitale, și să încheie contracte de asigurare pentru protecția locuinței împotriva riscurilor precum alunecările de teren, cutremurele sau inundațiile. Prețurile apartamentelor este în continuă creștere, iar specialiștii în imobiliare sunt de părere că locuințele vor fi și mai scumpe în următoarele luni.
Ce alte modificări vor intra în vigoare în acest an
Noua lege aduce și alte schimbări pentru proprietarii de apartamente din România. Aceștia vor avea posibilitatea să-și promoveze locuințele pe platformele de închiriere, dar numai după ce obțin un certificat din partea autorităților locale. Lipsa acestui certificat poate duce la amenzi de până la 50.000 de lei. Această măsură are ca scop garantarea unui standard minim de calitate și siguranță pentru locatarii care închiriază aceste apartamente și menținerea unui cadru legal și regulat pentru piața închirierilor imobiliare.
Noua modificare legislativă își propune să combată fenomenul de închiriere la negru a apartamentelor și nedeclararea veniturilor de către proprietarii acestor locuințe. O altă regulă îi vizează pe cei de la bloc în anul 2024. Viața la bloc implică respectarea mai multor reguli. De exemplu, proprietarii trebuie să țină cont de părerea vecinilor în momentul în care fac lucrări de renovare atât în interior, cât și în exterior. Au nevoie de autorizații de construcții în anumite cazuri, conform prevederilor legale. Persoanele care nu respectă aceste reglementări riscă să primească amenzi mari. Sancțiunile pentru lucrări neautorizate, chiar în propria locuință, pornesc de la 1.000 și pot ajunge la 100.000 de lei. În cazul în care proprietarul continuă lucrările fără autorizație după plata amenzii, acesta riscă să primească și dosar penal.
Potrivit unei propuneri legislative adoptate în Senat, amenzile pentru cei care tulbură liniștea vecinilor lor ar urma să fie dublate. Muzica la volum maxim, certurile și activitățile zgomotoase din locuințe în timpul orelor de liniște s-ar putea sancționa mai sever. De acum, acest lucru va fi valabil nu doar în zonele urbane, așa cum este specificat în legislația actuală, ci și în zonele rurale.