Prima pagină » Local » Schimbări majore pe strada Lăpușneanu! Transformare radicală pentru două imobile cu valoare istorică din centrul Iașului – FOTO

Schimbări majore pe strada Lăpușneanu! Transformare radicală pentru două imobile cu valoare istorică din centrul Iașului – FOTO

09 iul. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Două imobile din centrul Iașului vor suferi o serie de schimbări radicale în perioada următoare. Fostele cinematografe „Trianon” și „Tineretului” vor fi reabilitate de autoritatea locală și trasformate în noi spații de cultură. Pentru cinematografele din Iași vor fi depuse proiecte cu finanțare europeană

Opera Națională Română Iași (ONRI) va avea un nou sediu. Primăria municipiului Iași a luat în calcul transformarea Cinematografului „Trianon” (fost „Republica”) în spațiu adecvat pentru Opera din Iași. Cinematograful de pe strada Lăpușneanu din municipiul Iași urmează a fi reabilitat, clădirea istorică urmând a găzdui chiar Opera din Iași. Conducerea municipalității ieșene a arătat că pentru Operă a fost luat în calcul și un teren din zona Elena Doamna, doar că în acel loc sunt mai mulți proprietari.

Milioane de euro pentru Opera de pe strada Lăpușneanu

Primarul Mihai Chirica a precizat și faptul că pentru un astfel de proiect ar fi nevoie de câteva milioane de euro. Primele schițe pentru Cinema „Trianon” au fost prezentate încă de anul trecut. Primarul Mihai Chirica a menționat că municipalitatea derulează și un proiect cu Ministerul Culturii pe această temă.

„Clădirea nu a fost un cinematograf, nu a fost o sală de spectacole. Este depusă cerere la Ministerul Culturii, sperăm să găsim finanțare pentru Operă după toate criteriile pe care le presupune acest proiect. Credem că vom reuși să întregim aspectul străzii Lăpușneanu. Proiectul ar fi de 15 milioane de euro”, a precizat primarul Mihai Chirica.

Sediu pentru Opera Iași și în strada Elena Doamna

Edilul a menționat că nu s-a renunțat la varianta unei nou clădiri pe terenul de pe strada Elena Doamna.

„Avem și terenul din Elena Doamna, însă acolo sunt 16 proprietari și este de ajuns unul să nu vrea să cedeze suprafața. Avem un colectiv de lucru la nivelul Ministerului Culturii. Credem că vom găsi o soluție mai rapidă decât construirea unei opere noi”, a menționat primarul Mihai Chirica.

Coloseul „Bragadiru”, pe locul Cinema „Tineretului” din strada Lăpușneanu

Ieri, 8 iulie 2021, municipalitatea și Ateneul Național au lansat proiectul de reabilitare a Cinema „Tineretului”. Pe locul clădirii distruse de un incendiu va fi reconstruit Coloseul „Bragadiru”, clădire emblematică din perioada interbelică. Proiectul va fi realizat cu sprijinul Institutului Național al Patrimoniului.

„Noi suntem astăzi în punctul de start. Trebuie să dăm startul acestui proiect. Fostul Cinema «Tineretului» a fost distrus din cauza unui incendiu pe când se afla în grija statului român. Am reușit să obținem această rămășită din cinematograf. Vrem să-l refacem, dar nu cum era în vremea comunismului, ci pe planul Coloseumului «Bragadiru», așa cum era în perioada interbelică”, a precizat Mihai Chirica, primarul municipiului Iași. Pentru proiectul de la Cinema „Tineretului” au fost alocate 122 de mii de lei. „Clădirea are în momentul de față destinația de cinematograf. Va avea o sală cochetă de cinema, dar nu va fi singura destinație. Va fi o sală pentru diverse manifestări. Să nu uităm că în Iași nu avem o clădire emblematică pentru medicină. Avem nevoie și de un asemenea obiectiv în municipiul Iași”, a adăugat Mihai Chirica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *