Prima pagină » Local » Schimbări majore la CTP Iași. Primarul Mihai Chirica a cerut monitorizarea controlorilor
Schimbări majore la CTP Iași. Primarul Mihai Chirica a cerut monitorizarea controlorilor

Schimbări majore la CTP Iași. Primarul Mihai Chirica a cerut monitorizarea controlorilor

01 mart. 2022, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Controlorii din cadrul CTP Iași vor fi monitorizați de către municipalitate. Primarul Mihai Chirica a cerut verificarea acestora pentru a eficientiza activitatea companiei de transport public. Bugetele societăților aflate în subordinea Primăriei au stârnit dezbateri aprinse în Consiliul Local Iași

Bugetele societăților aflate în subordinea Primăriei Iași au stârnit dezbateri aprinse în cadrul Consiliului Local (CL) Iași. Consilierii locali s-au contrat vreme de câteva ore pe propunerile de buget de la Citadin SA, Termo Service SA, Compania de Transport Public (CTP) SA, Servicii Publice SA și Salubris SA Iași.

Bugetul Eco Piața SA a fost, însă, retras de pe ordinea de zi. Consilierii locali au discutat și alte proiecte de hotărâre în cadrul ședinței ce a avut loc la Palatul Roznovanu.

Consilierii locali nu au avizat proiectul de buget al societătii EcoPiața SA, neumulțumiți de faptul că investițiile erau sub nivelul salarial al directorului Cristinel Stărică. Și la bugetul pe 2021, aleșii locali au respins proiectul de buget pe anul 2021, din aceleași considerente.

Scandal din cauza controlorilor CTP Iași

Cele mai multe nemulțumiri au fost legate de bugetul CTP Iași. Consilierii PNL și PMP au cerut plafonarea salariului din componenta variabilă la nivelul anului 2021, tocmai pentru ca acesta să nu crească. CTP SA beneficiază de subvenții de la Primărie, iar consilierii au arătat că nu se impune creșterea componentei respective.

”Consilierii PNL și PMP au un amendament datorat contextului economic legat de plafonarea salariilor în multe domenii de activitate, precum și a performanțelor financiare ale societății. Nu aș vrea ca amendamentul să fie interpretat ca o sancțiune la adresa conducerii societății, ci ca un act de normalitate. Amendamentul este legat de plafonarea limitării componentei variabile a componentei salariale pe anul în curs, la nivelul lui 2021”, a spus Ciprian Bostan, consilier local PNL.

Dispute în CL Iași pe activitatea angajaților CTP

Cei de la PSD au arătat că nu vor să voteze proiectul de buget din cauza managementului prost de la vârful companiei. Cei de la PSD au dat ca exemplu activitatea controlorilor din cadrul CTP Iași. Aceștia au arătat că, în multe cazuri, controlorii nu verifică biletele călătorilor și preferă ca, în timpul programului, să fie în altă parte. Alți consilieri au spus că POS-urile din autobuze și tramvaie au ajuns să fie tot mai defecte. Conducerea CTP Iași a arătat și care sunt cauzele defectării acestor aparate.

”În mijloacele de transport există 660 de POS-uri. Rata defectării lor era undeva la 100 în primele zile de la instalare, iar, acum, este în jur de 30. Sunt 3 cauze mari. Cetățenii nu așteaptă să iasă bonul și trag de hârtie, iar aceasta se blochează. Se întâmplă și ca rola să nu aibă hârtie. În plus, acestea au un regim bancar și nu putem interveni decât la limita de a înlocui hârtia”, a spus Cristian Stoica, director CTP Iași.

Primarul Mihai Chirica promite schimbări la CTP SA

Edilul Mihai Chirica a arătat că situația de la Compania de Transport Public (CTP) va trebui să se schimbe.

”CTP nu va avea soarta vechiului RATP. Este o companie care se modernizează de la an la an. Fosta societate a suferit procesul de faliment, din cauza unor abordări incorecte, printr-o concurență neloială în același UAT. Suntem într-un proces de valorificare a companiei prin extinderea transportului la nivel metropolitan. E o datorie publică plătită eșalonat. Avem un plan de plăți de dus la îndeplinire”, a spus primarul Mihai Chirica.

Controlorii CTP Iași vor fi monitorizați

Edilul Mihai Chirica a cerut monitorizarea controlorilor CTP Iași, pe parcursul orelor de program.

”Un controlor va sta cu un pager la brâu pe tot parcursul orelor de lucru. Pagerul va fi predat la dispecerat imediat ce va ieși din tură. Astfel, se va vedea la secundă unde este și ce face fiecare controlor. Nu e nimic perfect, dar e un serviciu de care avem nevoie”, a spus primarul Mihai Chirica.

Nu este pentru prima oară când controlorii CTP Iași se află în mijlocul unui scandal public din cauza reclamațiilor pasagerilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *