Un proiect pentru un nou drum pe ruta Iași – Vaslui, de aproximativ 86 de milioane de euro, va ajunge pe masa Ministerului Transporturilor. Noua centură de est va lega cele două municipii printr-o rută alternativă, șoseaua urmând a fi finanțată din fonduri europene. Consiliul Județean vrea să obțină fonduri și pentru șoseaua ocolitoare a orașului Hârlău, dar și pentru conexiunea autostrăzii A8 cu actuala centură a municipiului Iași
Un nou drum pe ruta Iași – Vaslui va fi luat în calcul de către Guvernul României. Consiliul Județean (CJ) Iași a trimis o adresă la Ministerul Transporturilor prin care propune finanțarea unor noi investiții în infrastructura din județ. Autoritatea județeană va demara înființarea unei asociații care ar putea depune cerere de finanțare pentru noile proiecte de drumuri. Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Iași Infrastructură” ar urma să acceseze fonduri externe nerambursabile pentru mai multe proiecte de investiții în drumurile din județul Iași. În aceste condiții, CJ a solicitat Ministerului Transporturilor includerea în masterplanul de infrastructură a unor proiecte precum centura orașului Hârlău sau o nouă arteră între Iași și Vaslui, prin Schitu Duca-Tomești.
Drum Iași – Vaslui de 86 de milioane de euro, prin Schitu Duca – Tomești
Ministerul Transporturilor va aviza în perioada următoare noul masterplan de drumuri pentru perioada 2020-2030. CJ Iași a solicitat includerea unor noi artere în acest program, printre care și un drum nou pe sectorul Vaslui – Iași – A8, cu o lungime estimată de 85,9 kilometri, la un cost de 85,9 milioane de euro. Proiectul va fi derulat în colaborare cu CJ Vaslui. Traseul luat în considerare cuprinde ruta Schitu Duca – Costuleni – Tomești spre Vaslui, cu ieșire spre vămile de la granița cu Republica Moldova.
„În cadrul Master Planului General de Transport al României, respectiv în cadrul Planului Investițional pentru dezvoltarea infrastructurii de transport pentru perioada 2020-2030 sunt propuse la finanțare din cadrul Programului Operațional Transport POT 2021-2027, pe lângă proiectele majore de infrastructură, mai multe obiective de investiții. Este vorba de varianta de ocolire Hârlău, lungime estimată de 5,2 kilometri, și un cost estimat de 17,8 milioane euro. Documentul cuprinde și un drum nou de legătură la rețeaua primară A8 – Lețcani Vest – Centura lași – lungime estimată de 8,8 kilometri, cu un cost estimat de 43,7 milioane euro”, se arată în documentația CJ Iași.
Asociație de infrastructură pentru proiectele din Iași
Pentru a putea depune cerere de finanțare, CJ va înființa noua asociație pentru infrastructură. Șefii administrației județene susțin că prin aceste investiții se dorește reducerea decalajului dintre Moldova și alte regiuni din țară și Europa.
„Regiunea Nord-Est a României reprezintă cea mai puțin dezvoltată zonă la nivel național și a 248-a cea mai săracă regiune din Uniunea Europeană, dintr-un total de 274. Existența unui decalaj imens între Regiunea de Nord-Est și celelalte zone arată nevoia urgentă de investiții pentru a reduce din acest decalaj, care se transpune direct printr-un nivel de trai mult mai scăzut al locuitorilor, produsul intern brut per cap de locuitor fiind sub jumătate din media Uniunii!”, se arată în adresa trimisă de CJ Iași către Ministerul Transporturilor.
Primele discuții legate de noul drum între cele două municipii au avut loc la începutul anului 2021.
Discuții despre autostrada A8 în Guvernul României
CJ a cerut celor de la Ministerul Transporturilor și includerea Autostrăzii A8 Iași-Târgu Mureș pe primele poziții în masterplanul general de transport în perioada 2020-2030. Autoruta a ajuns motiv de scandal, după ce Guvernul nu a mai prioritizat investiția în documentul lansat în dezbatere publică în urmă cu câteva săptămâni. În cazul în care autostrada va intra la finanțare, Consiliul Județean speră ca și drumul Iași-Vaslui să poată fi conectat cu tronsonul A8 până la podul de la Ungheni.
Vezi AICI solicitarea CJ Iași trimisă către Ministerul Transporturilor