Prima pagină » Eveniment-Social » Schimbări majore în noul an școlar! Fiecare unitate de învățământ din Iași va avea o sală de detenție. Elevii sunt revoltați: „Această sancțiune poate fi folosită de profesori ca o unealtă de discriminare”

Schimbări majore în noul an școlar! Fiecare unitate de învățământ din Iași va avea o sală de detenție. Elevii sunt revoltați: „Această sancțiune poate fi folosită de profesori ca o unealtă de discriminare”

13 aug. 2024, 02:00,
Ștefana Șovea în Eveniment-Social

Anul școlar 2024-2025 vine cu schimbări majore! Elevii care vor deranja orele ar putea fi mutați într-o sală de detenție sub supravegherea obligatorie a unui cadru didactic sau a unui cadru didactic auxiliar

Theodor Giurcanu, președintele Consiliului Județean al Elevilor Iași, consideră că această sancțiune poate fi folosită de profesori ca o unealtă de discriminare.

Din toamna acestui an, elevii care vor deranja orele vor fi trimiși într-o sală de detenție

Ieri, 12 august 2024, a fost publicat în Monitorul Oficial noul Statut al Elevului. Astfel, noul an școlar vine cu niște schimbări majore, iar printre acestea se numără și introducerea sălilor de detenție pentru elevii care deranjează orele.

Aceștia vor fi mutați într-o sală sub supravegherea obligatorie a unui cadru didactic sau a unui cadru didactic auxiliar. Elevii nu vor primi absență la ora respectivă.

„În cazul elevilor care în timpul orei de curs manifestă comportamente care aduc prejudicii activității de predare-învățare-evaluare, cadrul didactic poate decide ca aceștia să desfășoare activitate în școală, în timpul orei respective, sub supravegherea obligatorie a unui cadru didactic sau a unui cadru didactic auxiliar, într-un spațiu supravegheat video din unitatea de învățământ stabilit pentru desfășurarea, de regulă, a unor activități de tipul lectură suplimentară, completarea de fișe de lucru etc. În acest caz, părintele/reprezentantul legal al elevului va fi informat în scris/prin mijloace de comunicare electronică. Prin excepție, elevii cu cerințe educaționale speciale sunt preluați pentru a desfășura activitate cu personal specializat”, se arată în Statutul Elevului.

Reporterii BZI au luat legătura cu Theodor Giurcanu, elev în clasa a XII-a la Colegiul Național „Costache Negruzzi” Iași și președintele Consiliului Județean al Elevilor Iași, care susține faptul că această metodă este o încălcare a principiilor fundamentale care guvernează învățământul preuniversitar.

„Constatăm cu tristețe încălcarea principiilor fundamentale care guvernează învățământul preuniversitar, această strategie de sancționare a comportamentelor care prejudiciază activitatea didactică este o formă de segregare școlară. Desigur că trebuie protejat dreptul la educație al celorlalți beneficiari, dar elevul pricinuit trebuie ajutat și consiliat, nu culpabilizat și ferecat într-o altă sală”, declară Theodor Giurcanu, președintele Consiliului Județean al Elevilor Iași.

Theodor Giurcanu mai spune faptul că această măsură ar putea fi folosită de către profesori ca o unealtă de discriminare.

„Elevii problematici trebuie duși în cabinetul de consiliere al școlii în astfel de circumstanțe, pentru a primi ajutor specializat. De asemenea, această sancțiune poate fi folosită de profesori ca o unealtă de discriminare, fiind vulnerabilă subiectivității”, adaugă Theodor Giurcanu, președintele Consiliului Județean al Elevilor Iași.

Iată ce spune inspectorul școlar general al ISJ Iași despre această măsură

Luciana Antoci, inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Iași, declară faptul că toate școlile din județ vor avea astfel de săli, începând cu noul an școlar, iar în cele în care nu există, vor fi amenajate.

„În opinia mea, această măsură se aplică doar în cazuri excepționale, la decizia profesorului, cu scopul de a evita perturbarea gravă a lecției și de a respecta dreptul la educație și securitatea fizică și emoțională a celorlalți elevi din clasă. Astfel de săli de lectură sau spații de documentare există deja în cele mai multe dintre școli, iar acolo unde nu sunt încă vor fi amenajate până la începutul anului școlar. Nu cred că trebuie să apară îngrijorări. Eu am toată încrederea în colegii mei profesori, care vor recurge la această măsură doar în condiții excepționale, când nu vor avea alternativă la clasă”, declară Luciana Antoci, inspectorul școlar general al ISJ Iași.

Părinții elevilor care vor fi trimiși în sala de detenție vor fi informați, iar copiii pedepsiţi nu vor primi absenţe. De menționat este faptul că un profesor poate lua această decizie doar pentru propria sa oră de curs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *