Începând din prima zi a lunii aprilie, municipalitatea ieșeană dă startul emiterii abonamentelor privind locurile de parcare pentru biciclete. Astfel, pentru a parca bicicleta în interiorul containerului securizat, situat în Piața Voievozilor, ieșenii vor achita 25 de lei pentru o perioadă de trei luni
Un container cu rastele pentru biciclete a fost achiziționat de Primăria Iași. Procedura a fost programată la începutul lunii decembrie 2021. Comisia de evaluare a ales oferta cu prețul cel mai mic ce a fost depusă în cadrul procedurii. Mai exact, pe data de 07.12.2021 a fost programată licitația pentru achiziția unui container cu rastele mobile pentru biciclete. Valoarea estimată a contractului a fost de aproximativ 200.000 de lei, fără TVA, aproape 40.000 de euro.
Pentru a parca bicicleta în siguranță, ieșenii trebuie să achiziționeze un abonament
Pentru a parca bicicleta în siguranță, prețul unui abonament valabil pe o perioadă de 3 luni este de 25 de lei. Începând cu data de 1 aprilie 2023, municipiul Iași, prin Serviciul Administrare Parcări, începe emiterea abonamentelor pentru cele 50 de locuri de parcare a bicicletelor în interiorul containerului securizat, situat în Piața Voievozilor, în cartierul Alexandru cel Bun. Cei interesați pot trimite documentele exclusiv online, pe adresa de e-mail pusă la dispoziție în acest sens, mai exact, bicicleteiasi@gmail.com.
Documentele necesare sunt cererea completată și semnată, copia cărții de identitate și o declarație pe proprie răspundere. Supă validarea cererilor, solicitanții vor primi instrucțiunile de plată a contravalorii abonamentului pe e-mail. Important de precizat este faptul că abonamentele se vor acorda în funcție de ordinea primirii solicitărilor pe adresa de e-mail, în limita celor 50 de locuri disponibile. În același timp, solicitanții vor primi un număr de loc de parcare și cardul de acces. Plata se va face trimestrial, cu posibilitatea de prelungire, sau anual.
Astfel, prețul unui abonament este de 25 de lei pentru trei luni de zile. Important de precizat este faptul că în cazul pierderii sau deteriorării cardului de acces va fi percepută o taxă de 50 de lei. În același timp, este interzisă subînchirierea locului de parcare sau parcarea bicicletelor pe alt loc decât cel atribuit, iar abonatul are obligația de a asigura curățenia pe locul de parcare. Ieșenii care își vor parca bicicletele în interiorul rastelului securizat au obligația de a securiza, la rândul lor, bicicleta cu un sistem propriu de siguranță.
O firmă din Cluj a livrat rastelul securizat pentru biciclete
O societate din Cluj-Napoca, Sky Park System SRL, a prins contractul de 200 de mii de lei de la Primăria Iași, pentru furnizarea și montarea unui container securizat pentru biciclete, cu minimum 50 de rastele mobile. Societatea respectivă a fost singura care s-a arătat interesată de contractul derulat de Primăria Iași. Oferta a fost analizată până la 7 aprilie 2022, după care a urmat semnarea contractului. Proiectul a prevăzut furnizarea unui container cu dimensiunea de 7 pe 5 metri și cu înălțimea de minimum 2,5 metri, unde pot fi depozitate câteva zeci de rastele pentru biciclete.
Proiectul respectiv a venit în completarea unor alte investiții derulate în Iași, legate de transportul cu bicicleta. În afara contractului ce a fost derulat cu firma din Cluj-Napoca, Primăria Iași a încheiat atunci și un alt contract pentru amenajarea mai multor spații speciale, în parcările publice, pentru biciclete.
Un singur rastel costă 9.000 de lei. Contractul a fost atribuit direct societății Metalgan Company SRL, cu o cifră de afaceri de 4,8 milioane de lei. Structurile au fost montate în parcările publice din oraș. Fiecare rastel are o capacitate de zece locuri. Structurile sunt prevăzute și cu copertine. Necesarul este de 14 rastele.
Pentru a parca bicicleta în Iași, în interiorul rastelului din Piața Voievozilor, ieșenii trebuie să achite 25 de lei pentru un abonament de trei luni. Locurile de parcare pentru biciclete sunt administrate de DEP – Serviciul Administrare Parcări.
Asta-i primaria IAȘI, pt cetățenii orașului le pune taxa și pt trotinetele electrice uber, bolț care încurcă traficul și domeniul public pe care sunt amplasate, funcționează gratuit, bravo Chirica!!!
Ar trebui, ca nimeni sa nu și parcheze bicicleta acolo, cică firmă din Cluj a câștigat licitația, asta i șpagă la Chirica
Hai sa mai vedem acum acesti ecologisti filfizoni, care il tot laudau pe Chirica cu plata la parcarile auto si toate celelalte mizerii legate de masini, nu mai urlati, nu va mai bagati in seama? Nu vedeti ca isi tot umfla buzunarele, marindu-si salariile si tot angajand pile? Nu vedeti ca baga si iar baga bani in acest CTP, care ruineaza iesenii an de an?
Cat de prost sa fii sa platesti asa cv
o investiție prostească și inutilă ! Cât de prost să fii să bagi bicicleta în container la Dracu-n praznic ? Toate magazinele, băncile etc au rastele pt biciclete unde le lași și le legi cu un lanț sau o coardă….
Eu ma bucur ca se pune sistemu asta in Alecsandru. Personal, astept sa fie plin de biciclete si atunci poate ma va interesa sa le vad mai deaproape. Chiar e buna idea.
Cand am fost la niste cursuri in Olanda, ca eu sunt si student, tot asa luam biciclete,le de pe strada, ca ei aveau multe, ca e civilitati. Citeva leam trimis si acasa, ei nu se suparau, olandejii zic, ca lor le place sa mearga si pe jos.
Asa meam luat si seria 3 si imi place sa merg cu toba sparta pe Copou, sa dau pedala la aceletatie cand vad multi cu bicicletele. Ce ne mai amuzam – ei ma injura, eu ii injur, dar tot ajung primu la rond la Agormonie!
Power!