Prima pagină » Titlurile zilei » Schimbări importante în traficul din Iași! Sensuri giratorii în două zone aglomerate de la marginea orașului. Primele schițe ale proiectului- FOTO

Schimbări importante în traficul din Iași! Sensuri giratorii în două zone aglomerate de la marginea orașului. Primele schițe ale proiectului- FOTO

24 dec. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru în Titlurile zilei

Un nou proiect legat de fluidizarea traficului din Iași. Primăria comunei Miroslava vrea să construiască două sensuri giratorii în zonele Valea Adâncă și Vorovești, unde traficul rutier a devenit din ce în ce mai aglomerat în ultima perioadă. Investițiile ar ajunge la 2,7 milioane de lei, lucrările fiind gata într-o perioadă de 3 luni

O localitate aflată la marginea municipiului Iași a demarat două proiecte de investiții legate de fluidizarea traficului rutier. Comuna Miroslava, localitate cu peste 20 de mii de locuitori, a ajuns să se confrunte cu probleme din cauza numărului tot mai mare de autoturisme. În aceste condiții, Primăria comunei a decis să construiască două sensuri giratorii în satele Valea Adâncă și Vorovești, unde valorile de trafic înregistrate în ultima perioadă au fost tot mai mari. În ultima perioadă, numărul de accidente rutiere au crescut în comuna Miroslava. Ultimul accident a avut loc în data de 22 decembrie 2021, când un pieton a fost acroșat de un autoturism.

Schimbări în traficul din Iași. Două sensuri giratorii la marginea orașului

Reprezentanții Primăriei comunei Miroslava au arătat că sensul giratoriu de la Valea Adâncă va fi realizat la intersecția străzilor Livezilor, Bazei, Principală, Costea Vodă și Cornești, în zona cunoscută drept „5 drumuri” de localnici. În aceste condiții, au fost demarate procedurile pentru începerea exproprierilor în vederea realizării sensului giratoriu.

„Valorile traficului la orele de vârf sunt extrem de ridicate în această zonă, totul fiind dublat de vizibilitatea redusă la intrarea în această intersecție, în funcție de direcția de deplasare. Administrația publică locală își dorește să realizeze acest obiectiv și, astfel, a solicitat terenuri de la majoritatea cetățenilor, în vederea fluidizării traficului în zonă, dar și pentru a crea condiții de acces a mijloacelor de transport în comuna de lângă municipiul Iași prin crearea posibilității de întoarcere a autobuzelor precum și creșterea gradului de confort și siguranță pietonal”, au precizat reprezentanții Primăriei comunei Miroslava.

Investiții de milioane de lei făcute de Primăria Miroslava

Valoarea estimată a investiției este de peste 1,2 milioane de lei și se va face cu un împrumut de la Trezorerie. Termenul estimat pentru executarea investiției este de 3 luni. Sensul giratoriu constă dintr-un inel central materializat printr-o insulă denivelată circulară cu diametrul de 12 metri în care se află o zonă pavată, amenajată cu pavele autoblocante de culoare roșie, intercalate cu pavele de culoare gri deschis, pozate pe un strat de mortar. Prin aranjarea acestora se vor forma săgeți de direcționare a traficului spre dreapta.

„Va fi realizată o supralărgire carosabilă cu lățimea de 2 metri amenajată cu calupuri din piatră cubică. Va mai fi realizată o cale inelară cu lățimea de 5,50 de metri, având raza interioară de 8 metri și raza exterioară de 13,50 de metri. Proiectul cuprinde și insule separatoare denivelate pe cele 5 ramuri ale intersecției încadrate cu zone marcate și racordări între cele 5 ramuri având raze de 6,50 metri – 25 metri. La limita dintre insula centrală și supralărgirea carosabilă, precum și la limita dintre supralărgiri și cale, sunt prevăzute borduri prefabricate. Delimitarea umpluturii de pământ a insulei centrale se realizează cu borduri prefabricate”, se arată în anunțul Primăriei.

Un alt proiect de trafic făcut la ieșirea din municipiul Iași este derulat de Consiliul Județean.

Sens giratoriu în satul Vorovești din comuna Miroslava

Pentru fluidizarea traficului spre Iași, comuna va construi un sens giratoriu și în satul Vorovești. Pentru investiția din Vorovești se caută o altă finanțare. Primăria a făcut studiile de fezabilitate și proiectul tehnic, urmând ca și pentru acest obiectiv să fie demarate acțiunile de expropriere.

„Prin realizarea acestui obiectiv se dorește fluidizarea și facilitarea traficului în cea mai aglomerată intersecție din satul Vorovești, la intersecția străzilor prof. Dumitru Pricop, Principală, Militari și Ion Neculce. Pe lângă fluidizarea traficului, această investiție va crea cadrul pentru extinderea linilor de transport public în zonă, facilitând întoarcerea mijloacelor de transport în comun, o condiție esențială pentru a putea prelungi rutele existente între Miroslava și municipiul Iași. Valoarea estimată a acestui proiect este de peste 1,4 milioane de lei (inclusiv TVA), iar termenul de realizare estimat este de 3 luni din momentul începerii lucrărilor. Indicatorii tehnici sunt similari cu cei prezentați pentru sensul giratoriu de la 5 drumuri”, au mai spus cei de la Primăria comunei Miroslava.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *