Prima pagină » Sport » Schimbări importante în clasamentul WTA. Cum afectează pandemia de coronavirus ierarhia jucătoarelor
Schimbări importante în clasamentul WTA. Cum afectează pandemia de coronavirus ierarhia jucătoarelor

Schimbări importante în clasamentul WTA. Cum afectează pandemia de coronavirus ierarhia jucătoarelor

11 iul. 2020, 04:00,
în Sport

Din cauza pandemiei de Coronavirus, Asociația jucătoarelor profesioniste de tenis (WTA) a decis să își modifice calendarul și sistemul de clasament, înghețat din 16 martie

Asociația jucătoarelor profesioniste de tenis (WTA) a decis să își modifice calendarul și sistemul de clasament, înghețat din 16 martie, pentru a ține cont de suspendarea turneelor din cauza pandemiei de coronavirus, a anunțat joi WTA, citată de AFP.
Acest anunț privind metodologia clasamentului vine la trei zile după o decizie similară a ATP, organizația tenismenilor profesioniști.

WTA își va revizui sistemul de clasament, după pandemia de Coronavirus

Conform sistemului actual, WTA reține ca bază a clasamentului cele mai bune 16 rezultate la simplu și cele mai bune 11 rezultate la dublu ale unei jucătoare, pe o perioadă de 52 de săptămâni. Această perioadă va fi prelungită la 22 de luni, din martie 2019 până în decembrie 2020, a indicat WTA într-un comunicat postat pe site-ul său oficial.
Astfel, o jucătoare care a câștigat un turneu în aprilie 2019 și nu și-a putut apăra punctele în același turneu, anul acesta, nu le va pierde.
Cu toate astea, dacă în noua perioadă de referință de 22 de luni o jucătoare a disputat de două ori același turneu (de exemplu în septembrie 2019 și apoi în septembrie 2020), va fi reținut doar cel mai bun rezultat dintre cele două.

Turneul de la Palermo, primul din WTA Tour

Reluarea WTA Tour, suspendat începând din 8 martie din cauza pandemiei de COVID-19, este prevăzută pentru 3 august, cu turneul de la Palermo.
WTA a adăugat două noi evenimente în calendarul programat inițial: turneul de la Praga, între 10 și 16 august, și cel de la Lexington, Kentucky (SUA), care va avea loc în perioada 10-17 august.
Acest ultim turneu va fi pentru jucătoare prima competiție pe pământ american, înlocuind turneul de la Washington, care are loc în general în același timp cu un turneu ATP. Disputat pe suprafață dură, turneul din Kentucky va servi drept pregătire pentru US Open, prevăzut între 31 august și 13 septembrie la New York.

Simona Halep a anunțat că speră ca turneul de la Palermo să fie primul la care participă după pauza forțată, iar organizatorii competiției din Italia recunosc că prezența campioanei de la Wimbledon ar fi o garanție a succesului.
Oliviero Palma, directorul WTA Palermo, recunoaște că a purtat discuții cu apropiați de-ai Simonei Halep în ultima perioadă și că așteaptă prezența sportivei la turneul programat să înceapă pe 3 august, pe zgura din Italia.

Simona Halep, așteptată la Palermo

„Suntem încântați că Simona Halep și-a manifestat interesul pentru a participa la această ediție istorică a turneului de la Palermo. Ușile de aici sunt deschise pentru Simona Halep, la fel și pentru celelalte sportive din top 10 mondial.
Am fost în contact cu managerul Simonei Halep în ultimul timp și am discutat despre posibilitatea ca Simona să participe la turneul de aici. Simona Halep este una dintre cele mai mari jucătoare ale lumii”, a transmis Oliviero Palma, printr-un mesaj postat pe contul de Twitter al WTA Palermo.

Simona Halep a participat la trei turnee în startul sezonului, activitatea sa profesională fiind oprită, inițial, de o accidentare, venită cu puțin timp înaintea suspendării circuitului din cauza pandemiei de coronavirus.
Campioana de la Wimbledon a debutat în noul sezon cu un sfert de finală la Adelaide, unde a cedat la Aryna Sabalenka, turneu urmat de o semifinală la Australian Open, pierdută cu Garbine Muguruza, și finala câștigată, în fața Elenei Rybakina, la Dubai.
WTA Palermo, primul turneu programat în circuitul feminin după pauza forțată, se va disputa, pe zgură, în perioada 3-9 august.

Ce spune antrenorul Darren Cahill despre Simona Halep

Antrenorul Simonei Halep, australianul Darren Cahill, a afirmat, într-o discuție publicată de Tennis Australia, că i-ar plăcea să fie ca o „voce a lui Dumnezeu” pentru jucătoarea română în timpul antrenamentelor acesteia, la care asistă prin intermediul unei aplicații video.

„Mi-ar plăcea să fiu ca o voce a lui Dumnezeu pentru ea, de fiecare dată când face ceva greșit să audă această voce venind dintr-un colț al terenului. Încă nu am reușit să fac asta, dar sper că aplicația pe care o folosim se va dezvolta și voi găsi o cale”, a spus Cahill amuzat.

Darren Cahill: „E trist că nu putem fi la Wimbledon, am simțit tristețe”

Antrenorul a comentat și ieșirile emoționale ale elevei sale:

„Simona este o jucătoare emotivă și îi place să exprime ce simte, asta e ea. Trebuie doar să găsim momentele potrivite și cred că a devenit mult mai bună la asta decât era în urmă cu câțiva ani”.

Cahill a recunoscut că a resimțit o tristețe când s-a anunțat că turneul de la Wimbledon nu va mai avea loc în acest an. În 2019, Simona Halep, pregătită de australian, a cucerit titlul la Wimbledon după o finală cu Serena Williams.

„Când organizatorii de la Wimbledon au anunțat că nu va fi o ediție 2020 a turneului a fost un pic de tristețe în fiecare dintre noi. Însă am resimțit-o mai tare în ultimele zile, când turneul ar fi trebuit să se dispute, iar postările din social media, cu clipuri video vechi și meciuri vechi, au contribuit la asta”, a spus Cahill.

„E trist că nu putem fi acolo, dar lumea trece prin ceva mult mai grav și încercăm să controlăm acest virus care afectează întreaga lume și sperăm că noi ca sport vom lua deciziile corecte, iar din acest punct de vedere cred că Australia este un lider prin felul în care am reluat sportul”, a subliniat Darren Cahill, care a lăudat inițiativa Federației australiene de tenis de a organiza turnee fără spectatori.

Cahill s-a referit și la desfășurarea turneului US Open, având în vedere situația sanitară dificilă cu care se confruntă Statele Unite în această perioadă:

„Toată lumea care vine din Statele Unite (după o participare la US Open, n. red.) în Europa, dacă vrea să joace la Madrid, Roma sau Roland Garros, va trebui să stea în carantină două săptămâni.
Simona Halep s-a pronunțat în mai multe rânduri că dacă regulile impuse de organizatori, cu distanțare socială, testări dese și staff restrâns, vor fi menținute, nu va participa la US Open, preferând să participe la turneele de zgură din Europa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`