Prima pagină » Actualitate » Schimbări importante de la 1 februarie 2022. Ce trebuie să știe românii
Schimbări importante de la 1 februarie 2022. Ce trebuie să știe românii

Schimbări importante de la 1 februarie 2022. Ce trebuie să știe românii

29 ian. 2022, 16:40,
în Actualitate

Schimbări importante pentru români de la 1 februarie 2022. Din a doua lună a anului se aplică plafonarea prețului la energie, iar furnizorii sunt obligați să refacă facturile uriașe din luna ianuarie. De asemenea, tot în această perioadă intră în vigoare noi reguli de călătorie în Uniunea Europeană.

Ce se schimbă de la 1 februarie 2022

Ministrul Energiei a explicat că plafonarea prețurilor se aplică doar de la 1 februarie 2022. A fost aprobată o ordonanță de urgență prin care, începând cu această dată, se fac anumite modificări menită să-i ajute pe români.

De la 1 februarie 2022, scade plafonul de la 1 leu pe kw la 80 de bani pe kw pentru energie electrică, pentru consumatorii casnici. În același timp, scăderea prețului la gaze naturale se face de la 37 de bani pe kw la 31 de bani, indiferent de consum.

Cine consumă în plus 500 kwh lunar la energie electrică și 300 metri cubi lunar la gaze, beneficiază de o compensare suplimentară și va plăti 68 de bani pentru energie electrică și 22 bani pentru gaze.

Pentru consumatorii non-casnici, prețurile de la 1 februarie 2022 sunt următoarele: preț la electricitate plafonat la 1 leu/kWh, preț la gaze plafonat la 37 bani/ kWh.

Schema a fost lărgită pentru aproape toți consumatorii non-casnici. Practic avem o plajă foarte mare de consumatori non-casnici, acolo unde prețul este plafonat la 1 leu pe kWh la energie electrică și la 37 de bani pe kWh la gazele naturale, a declarat Ministrul Popescu.

Noi reguli de călătorie în UE, de la 1 februarie 2022

Începând de la 1 februarie 2022, intră în vigoare noi reguli de călătorie în statele din interiorul Uniunii Europene. În urma unei propuneri a Comisiei Europene, cetățenii europeni vor putea călători cu dovada de imunizare, de trecere prin boală sau cu un test negativ fără testare suplimentară sau carantinare.

Acordul a fost semnat marți, 25 ianuarie 2022, de către miniștrii UE și intră în vigoare de la 1 februarie 2022.

Potrivit secretarului francez pentru Afaceri Europene, Clément Beaune, scopul acestor măsuri de relaxare este de aține cont de avantajul situației individuale a persoanelor, în special a celor care s-au imunizat, și de a limita cât mai mult posibil pentru ele restricțiile de călătorie în Europa.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *