Mai multe schimbări de trafic vor avea loc în comunele din jurul municipiului Iași. Asociația Metropolitană de Transport Public Iași a demarat un plan ce va cuprinde trasee de autobuz, de tren și un transport alternativ în localitățile aflate lângă oraș
Un nou proiect legat de transportul metropolitan a fost analizat de șefii administrației județene, cu primarii comunelor din jurul Iașului. Proiectul cuprinde transportul cu autobuzele Companiei de Transport Public (CTP) Iași, dar și pe calea ferată.
De asemenea, în plan intră și transportul alternativ, prin piste de biciclete ce ar conecta municipiul de comunele aflate în apropiere.
Schimbări de trafic în Iași: plan de transport nou în zona metropolitană
Primarii din zona metropolitană au discutat cu cei de la Asociația Metropolitană de Transport Public (AMTP) Iași despre noul proiect de circulație. Conform conducerii asociației, planul cuprinde mai multe aspecte. Într-o primă etapă, traseele de transport din satele comunelor vor fi conectate cu autobuzele CTP.
”Planul integrat de transport metropolitan Iași cuprinde mai multe aspecte. Pe de o parte, discutăm despre unele soluții de integrare a planurilor locale de transport din fiecare comună și municipiul Iași, dar și despre complementaritatea traseelor metropolitane cu cele ale CTP Iași. De asemenea, am discutat și despre un plan tarifar integrat”, a menționat Eduard Boz, directorul Asociației Metropolitane de Transport Public Iași.
Din asociație fac parte Consiliul Județean Iași, dar și primăriile din municipiu și comunele Tomești, Holboca, Ciurea, Schitu Duca, Popricani, Lețcani, Aroneanu, Bârnova, Valea Lupului și Țuțora.
Orar și studiu de trafic pentru noul plan de transport
Noul proiect include stabilirea traseelor, orarul curselor de transport, dar și un studiu de trafic. Mai mult, ar urma să apară și piste de biciclete între localitățile din jurul municipiului.
”Discuțiile au cuprins și planul de dotare în ceea ce privește transportul metropolitan, dar și integrarea soluțiilor de transport rutier cu alte soluții alternative. Acesta este studiul care va fi demarat urgent. Planul integrat ne va da trasee, stații, frecvența rutelor, studii de trafic și alte aspecte”, a mai spus Eduard Boz.
Într-o primă etapă a fost inițiat un regulament legat de asociația metropolitană de transport.
Discuții la Consiliul Județean cu primarii din zona metropolitană
Ieri, 14 februarie 2022, la Consiliul Județean Iași a avut loc o întâlnire cu primarii comunelor din zona metropolitană pe noul plan de transport. Conducerea județului a precizat și în ce va consta noul plan de transport pe fiecare localitate în parte.
”Am stabilit pașii din cadrul proiectului și am mandatat executivul asociației să se ocupe de studiile necesare investiției, pentru a vedea cum pot fi gestionate traficul, orarul de transport și alte aspecte”, a menționat Marius Dangă, vicepreședintele CJ Iași.
Comunele din jurul municipiului au inițiat și un protocol legat de transportul pe calea ferată.
Transport local în comunele din jurul Iașului
Primarii din jurul Iașului au precizat că proiectul de transport este unul benefic pentru locuitorii comunelor. Unii vor derula, însă, în paralel, studii ce țin de transportul la nivel local.
”Trebuie să facem următorii pași pentru acest proiect. Avem nevoie de unele studii pentru a vedea necesarul de autobuze pe toate traseele. S-a discutat de faptul ca acest plan să cuprindă toate satele. Cred că trebuie insistat pe comunele aflate pe inelul Iașului și, apoi, pe cele mai din exterior. Noi vom merge și cu autorizarea la nivel local, pentru a vedea dacă găsim o firmă de transport care să facă traseele prin sate, pentru a se conecta apoi cu zona Dancu sau Doi Băieți la autobuzele și tramvaiele CTP”, a spus Neculai Pamfil, primarul comunei Holboca.
Alte schimbări de trafic, în Iași, țin și de apariția unor parcări la intrarea în municipiu, de tip Park & Ride. Astfel, cei care vin cu mașina din afara orașului le pot lăsa în aceste parcări, pentru a se folosi apoi de autobuzele și tramvaiele CTP Iași.